Petak, 24 rujna, 2021

Mixer jednog imidža: Nadia Nadim – od afganistanske izbjeglice do najbolje nogometašice na svijetu

Nadia Nadim je danas jedna od najplaćenijih nogometašica na svijetu, čija je obitelj morala izbjeći iz domovine zbog talibana. Uz sve to, uskoro će postati i kirurginja, a govori i devet jezika. Njezin je život nevjerojatna priča o djevojčici koja se nije predala nemoći, već je pobijedila okolnosti sportom

Priču o Nadiji Nadim prvi sam put pročitala tek nedavno, tijekom trajanja Olimpijskih igara. Nadia je afganistanska nogometašica s danskim državljanstvom.

Danas je jedna od najplaćenijih nogometašica na svijetu, 2017. godine je proglašena Dankinjom godine, a 2018. je bila na Forbesovoj listi 20 najutjecajnijih sportašica svijeta.

Nogomet joj je omogućio da je drugi prihvate 

Uz sve to, uskoro će postati i kirurginja, a govori i devet jezika. Odmah sam, naravno, počela istraživati njezinu priču. Već sam se i vidjela kako studentima prikazujem njezin Ted Talk govor, citirajući pritom njezine riječi – ako može ona, mogu svi, samo se usudite sanjati i predano gradite svoju priču.
Za mene je to tada bila nevjerojatna priča o djevojčici koja se nije predala nemoći, već je pobijedila okolnosti sportom. I to sportom koji je tada u njezinoj domovini bio nedostižan za djevojčice.
“Nogomet me je spasio od toga da budem jadno autsajdersko dijete i omogućio mi je da me drugi prihvate”, rekla je Nadim pričajući u jednom intervjuu o početku svog izbjegličkog života u Danskoj.
I sama, nažalost, znam kako je to biti izbjeglica u stranoj državi i kako je bolno u tim formativnim godinama dokazivati samoj sebi da nisi zbog toga manje vrijedna. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nadia Nadim (@nadi9nadim)

Talibani joj pogubili oca, obitelj morala bježati iz Kabula

“Kao mlada djevojka, čula sam strašnu vijest da su Talibani pogubili mog oca. Nakon toga je moja obitelj odlučila pobjeći iz Kabula. Afganistan više nije bio sigurno mjesto za moju šesteročlanu žensku obitelj”, započinje priču o svom životu Nadia Nadim na svojoj web stranici.
Nakon što su Talibani ubili njezina oca 2000. godine, Nadjina mama je prodala sve što posjeduje – dvije kuće, stan, automobile, nakit, sve. Potom je s petero kćeri jedne noći krenula u izbjeglištvo. Planirale su pobjeći u London, tamo su imale rodbinu. Prvo su s krivotvorenim putovnicama preko Pakistana došli do Italije, odakle su kamionom krenuli dalje. Nakon 50 sati u kamionu, očekivale su da će ih dočekati pogled na Big Ben. Ali nije. Našle su se na nekoj pustopoljini, gdje su tek nakon nekoliko sati saznale da se nalaze u Danskoj. Potom su uspjele doći do neke male policijske stanice u kojoj je jedan policajac napravio bilješke o njima i pregledao njihove (krivotvorene) dokumente. Kada Nadia priča o tome, često spomene trenutak u kojem je taj policajac njima djeci dao banane, tost i mlijeko.
“To je i dalje vjerojatno najbolji obrok koji sam ikada pojela”, nadoda pritom. Nakon policije, svoj su dom prvo pronašle u izbjegličkom kampu, kao tražiteljice azila. U konačnici im je odobren azil i mogle su početi graditi novi život u Danskoj.

‘Kad igraš, ne razmišljaš o vjeri ili kulturi. Komuniciraš loptom’

Buduća profesionalka je s 12 godina u izbjegličkom kampu prvi put vidjela djevojčice koje igraju nogomet. Djevojke u Afganistanu nisu igrale nogomet, pa je to otkriće za nju bilo prozor u potpuno novi svijet, koji je na prvu zavoljela.
“Kad igraš, ne razmišljaš o vjeri ili kulturi. Komuniciraš loptom”, rekla je jednom. Nadia danas ima 33 godine i jedna je od najplaćenijih nogometašica na svijetu.
Profesionalno je igrala u Danskoj (od 2009. je kao prva strankinja ušla u nacionalnu reprezentaciju), New Jerseyju, Portlandu, Manchesteru, a od 2019. godine i u Parizu.
Danas ju smatraju najutjecajnijom afganistanskom nogometašicom svih vremena, posebno jer je s Paris Saint-Germainom osvojila naslov prvakinja Francuske u sezoni 2020./2021. Nakon Pariza, nedavno je potpisala ugovor s Racing Louisvilleom, pa će se nakon četiri godine vratiti u SAD. Nadia danas živi svoj “američki” san i uistinu može i treba biti uzor svima. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nadia Nadim (@nadi9nadim)

Kako će od sada izgledati život žena u Kabulu?

Ovih je dana Kabul šaptom pao,  a time i sloboda žena pri odabiru okolnosti života. Da je Nadia ostala živjeti u Kabulu, vjerojatno bi isto postala uspješna žena, no ovih bi se dana njezina svakodnevica urušila kao kula od karata. Kao da je nikad nije ni bilo.
“Mi nismo važne, jer smo rođene u Afganistanu. Umirat ćemo polako u povijesti. Nije li to smiješno?”, kroz suze je rekla 23-godišnja Afganistanka u videu na Twitteru prije nekoliko dana. Ne znam koliko sam puta pogledala taj video i svaki put sam jedva prestala plakati, pitajući se kako će njihov život izgledati u budućnosti.
“Nakon 20 godina, čini se da su se sve promjene u državi, sa svim strancima koji su dolazili, dogodile samo na površini. Osjećam se kao da je to bila predstava i da je predstava završila. Svi su otišli kući, a u državi smo ostali sami”, komentirala je za sportico.com Khalida Popal, osnivačica i bivša kapetanica afganistanske ženske nogometne reprezentacije. Predstava je gotova, a oni koji ostaju moraju naučiti živjeti bez svega što su gradili ovih 20 godina.

Vapaji Afganistanki nalik su krikovima koji se gube u bespućima društvenih mreža

Na dan kad sam pisala ovu kolumnu, glasnogovornik Talibana je rekao da su oprostili svima, neće se nikome osvećivati, uključujući bivše vojne članove te one koji su radili sa stranim silama.
“Nitko neće pretraživati njihove kuće”, dodao je pritom.

U isto vrijeme, vapaji žena Afganistana nalik su krikovima koji se gube u bespućima društvenih mreža. Ako nemaju novaca i mogućnosti za bijeg, ti će vapaji nestati u tišini njihove budućnosti. Ako imaju novaca i mogućnost bijega, možda će imati sreće kao Nadia Nadim da im prvi policajac kojeg susretnu u tuđini ponudi hranu koju će pamtiti cijeli život, a država u koju stignu utočište za kreiranje svojih snova. Možda. 

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Ova fotografija o ženama u Afganistanu velikom se brzinom širi društvenim mrežama

Fotografija pod imenom 'Nestajanje žene' na vrlo emotivan način prikazuje kako vidi situaciju 'nestajanja' žena i djevojčica u Afganistanu, ali i drugim zemljama u kojima su na vlasti šerijatski zakoni

Pop Cooltura: Vratite nam naše ratove, kakav vražji Afganistan i tuđe patnje

Da nismo sebični i egocentrični, odsječeni i nezainteresirani, svijet bi u stvari full trebao stati. Svi. Selo spika. Dok se ne dovede u normalno stanje po provincijama najzaostalijih zemalja četvrtog svijeta da jedno jedino dijete ne umire u neživotnim uvjetima ili žene moraju zucnuti bez muževljeve dignute obrve

Sabina Tandara Knezović: Provokativna pitanja ne može postavljati svatko!

Sabina Tandara Knezović s Nove TV otkriva kako s profesionalne novinarske strane izgleda izborna noć i sučeljavanja političkih protivnika, što je u poslu najviše motivira te zašto bi voljela ponovno otići raditi u Afganistan

Blanka Vlašić: Ostat ću zauvijek povezana sa sportom, nešto se lijepo sprema!

Nakon osvojenih čak 12 europskih, svjetskih i olimpijskih medalja, Blanka Valšić nedavno je službeno objavila kraj uspješne atletske karijere. U razgovoru za Mixer.hr progovara o tome kako je tekao proces sazrijevanja najteže odluke u životu, ali se prisjeća i važnih trenutaka blistave karijere te otkriva planove za budućnost

Povezano

Mixer jednog imidža: Olaf Scholz – novo lice Njemačke u starom kaputu?

U Njemačkoj je Scholz trenutno nešto kao zvijezda aka influencer (nema tko ne priča o njemu), objektivan, miran i pragmatičan političar kojem se smiješi Merkeličina fotelja

Mixer jednog imidža: Fellinijevim stopama po današnjem Riminiju 

Upravo je zato muzej u Riminiju oživotvorena pozivnica za korak u maštu, raskoš i bizarnost tog imaginarno realnog Fellinijevog svijeta. Filmska ostvarenja u muzejskom okruženju pozivaju tako i mlade i stare na sanjanje u maniri Fellinijevog otiska u kojem korak od uzvišenog do smiješnog postaje realnost

Mixer jednog imidža: Jen Psaki, teksaški pobačaj, nagrada od 10.000 za cinkanje i haktivizam

Novim teksaškim zakonom snaga provedbe stavlja se u ruke građana. Kako? Tako da prokazuju i tuže bilo koga tko na neki način pomaže pri obavljanju pobačaja, jer time krše zakon. Ako se pokaže da su prokazali pravog krivca, dobit će i nagradu i to 10.000 USD po ilegalnom pobačaju

Mixer jednog imidža: Waris Dirie i beskrajna brutalnost patnje 

U Africi je naučila što znači živjeti sa strašnom patnjom, ali na pasivan i bespomoćan način. S pet godina nije mogla "ustati" protiv obrezivanja, no kad joj je otac kao 13-godišnjakinji dogovorio udaju za 60-godišnjeg muškarca, Waris je odlučila pobjeći

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime