Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Mixer jednog imidža: Njemačka i njemačko pregovaranje 

Izbori su dakle prošli, no ja i dalje ne gasim njemačke kanale i portale. Tek sada kreće najzanimljiviji dio igara moći na njemački način. Pritom su se akteri već u pravim satima nakon izbora pokušali prikazati kao relativno argumentirani, uljuđeni, pokeraški promišljeni, s fokusom na ulogu u mogućoj vladajućoj koaliciji

Ovih se dana osjećam kao u nekom paralelnom svemiru. Ne, nisam u nekom meditativnom valu percepcije života. Zapravo je razlog za osjećaj paralelnog svemira prilično jednostavan, a sigurna sam da će mnogima zvučati i vrlo bizaran – razlog su njemački izbori.

I ovako, na prvi pogled, takva misao čak i meni zvuči bizarna – da nije moja. Istina je da su mi njemački izbori kao paralelni svemir, poput neke platforma na kojoj promatram neke drugačije standarde u javnom komuniciranju. Kakva god da politika pritom bila, a ponajmanje je put posut ružama. 

Svima će vještine pregovaranja uspoređivati s onima Angele Merkel

Održani su njemački parlamentarni izbori. Rezultati su potvrdili malu prednost socijaldemokrata. Kršćansko-demokratska unija ostvarila je najlošiji rezultat u više od 70 godina, a s obzirom na malu razliku između socijaldemokrata i konzervativaca, pregovori nakon izbora bit će dugi i neizvjesni. A ono što ‘pregovaračima’ stavlja dodatan uteg na leđa, jest činjenica da će svi njihove vještine pregovaranja uspoređivati s onima Angele Merkel. 

“Era Angele Merkel” dolazi kraju, novi njemački izbori su prošli. Pred Nijemcima je sada slaganje nove vlade. Ovo je i razdoblje u kojem će se možda pokazati tko je i na koji način dorastao strategijama koje već mitološki prikazujemo kao osobine Merkel

Što god tko mislio o tome, Angela Merkel je naočigled uspjela u svemu što je naumila. I koliko god ovih dana bila ‘predozirana’ tekstovima o Merkel (nisam vjerovala da ću ikada doći do te faze), njezina vještina pregovaranja i upravljanja raznim okolnostima postavila je okvire modela ‘German-Know-How’.
Merkel je portret sebe usidrila kroz sliku dosljedne i staložene pregovaračicu koja ima vještine ‘odvagnuti, odvojiti drveće od šume, procijeniti precizno prednosti i nedostatke, truditi se do granica mogućega, ali i raditi ustupke kad su oni jedini način za postizanje ciljeva’.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ARD-ovom dokumentarcu ‘Merkel-Jahre – Am Ende einer Ära’ pričala je o tome kako je Angela Merkel pobjeđivala u raspravama brojne dominantne muškarce na početku svog mandata:
“Divila sam se smirenosti s kojom je raspravljala s mnogim prilično dominantnim muškarcima, kako je prvo mirno promatrala ono što su govorili, a potom bi vrlo precizno, na svoj pomalo suhoparan način, ‘rastavljala’ jedan njihov argument za drugim.”
U ovih je 16 godina iz različitih pregovora izlazila uglavnom kao pobjednica.

Rasprave u medijima, ali i sami medijski tekstovi zrcale društvo

U svakom slučaju, “era Angele Merkel” dolazi kraju, novi njemački izbori su prošli. Pred Nijemcima je sada slaganje nove vlade. Ovo je i razdoblje u kojem će se možda pokazati tko je i na koji način dorastao strategijama koje već mitološki prikazujemo kao osobine Merkel. Prvi koraci u sadašnjim pregovorima zasad nalikuju sceni iz trilera u kojem su svi pregovarači zapravo izgubili, samo se trude sebe prikazati kao da su pobijedili. Što to zapravo znači? Jedni su izgubili (CDU, CSU, ljevica, AfD), drugi nisu postigli ono što su htjeli (Zeleni, FDP). SPD je pobijedio, prije svega u odnosu na svoje ankete prije dva mjeseca, ali zapravo nedovoljno da zbog toga budu istinski zadovoljni (faz.de). Zasad se čini da su Zeleni i FDP (liberali) ključni akteri u pregovorima oko nove vlade. Odabir karata za pregovor na pojedinoj dionici je ključna odluka koju sada svatko od kandidata mora donijeti.
Olaf Scholz (SPD) bi jednako kao i Armin Laschet (CDU/CSU) htio kancelarsku fotelju. Odluka kome će pripasti je u rukama ‘malih’, jer ‘mali’ biraju hoće li u koaliciju s demokršćanima ili sa socijaldemokratima, pod uvjetom da se oni prvo uspiju dogovoriti. Što već samo po sebi zvuči izazovno. Ilustracije radi, prije izbora je Lindner (FDP aka liberali) rekao da se vidi s demokršćanima, a Bärbock (Zeleni) da je vrijeme da demokršćani odu u oporbu. Toliko o tome koliko imaju poveznica na prvu.
No, politika je svuda ista, pa tako i spremnost kreiranja novog stava, ali ne i način rasprave. Upravo taj način rasprave u medijima, ali i samih medijskih tekstova zrcali društvo. A njemački je okvir pritom vrlo često paralelan svemir u odnosu na ono što mi konzumiramo. 

Nema bolje arene od učenja o kriznoj komunikaciji, strateškoj komunikacija i vještinama pregovaranja od one političke. Jer kakvo društvo – takvi i političari, pa takve i navike u komuniciranju

Kakvo društvo – takvi i političari, pa takve i navike u komuniciranju

Izbori su dakle prošli, no ja i dalje ne gasim njemačke kanale i portale. Tek sada kreće najzanimljiviji dio igara moći na njemački način. Pritom su se akteri već u pravim satima nakon izbora pokušali prikazati kao relativno argumentirani, uljuđeni, pokeraški promišljeni, s fokusom na ulogu u mogućoj vladajućoj koaliciji.
Svaku sesiju u toj se igri pojedinci trude odigrati na najbolji način. I to je ono što je zanimljivo i što njihove rasprave razlikuje od naših – oni su uglavnom argumentirani te sadržajni i ne vrijeđaju toliko često zdrav razum prosječnog birača koji želi shvatiti što je pojedini političar rekao. Zato nema bolje arene od učenja o kriznoj komunikaciji, strateškoj komunikacija i vještinama pregovaranja od one političke. Jer kakvo društvo – takvi i političari, pa takve i navike u komuniciranju. Što prolazi njima, prolazi i na “nižim” razinama – jedno je od pravila koje nažalost stvarnost nemilice potvrđuje.

Zaključno, nakon 16 godina, Nijemci iščekuju ‘novu Merkel’ za koju se nadaju da neće Pirovom pobjedom doći do prvog kancelarskog mandata. Koliko će pregovarači biti pritom strateški mudri te što će ponuditi, a što izgubiti u toj političkoj rundi pokera, donijet će im bodove za daljnje aktivnosti preslagivanja snaga.
Koliko će ta cijela igra trajati, ne zna se. A kako je krenulo s pregovorima, moglo bi se dogoditi da se Merkel ukaže u još jednom novogodišnjem obraćanju naciji na dužnosti njemačke kancelarke. Jer nije gotovo, dok nije gotovo. 

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Mixer jednog imidža: Strong, stronger, Merkel – #Mutti na vrhu kriznog ledenog brijega  

U nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj (DDR) bilo je nemoguće da žena ima tako visoku poziciju, a Merkel, koja u sebi nosi 35 godina DDR-a, danas je najmoćnija žena na svijetu. #mutti, koja nije Mutti u privatnom životu. #imidž kao oruđe. #snagažene

Je li Kamala Harris nasljednica Angele Markel? #kamalafirst

Mnogi danas pišu i komentiraju, pa ona je "projekt". Odabrao ju je, jer je bila mamac za dodatne glasove. I što ako i je projekt? Pa i Merkel je tako jednom, davne 1990. godine "upala" u #boygame jer je projekt, jer je kvota, jer je iz "drugog svijeta". I gdje je danas? S koliko se to muškaraca ono ona može mjeriti. Mutti. Zato #momala.

Mixer jednog imidža: Strpljen, spašen, cijepljen – njemačka priča o ‘Pfizerovom cjepivu’

Na dan odobrenja "Pfizerovog cjepiva" u Europi, bio je i ovogodišnji zimski solsticij. Nakon najdulje noći, svanuo je novi dan. Oni koji su imali sreće i "dobar" pogled mogli su vidjeti konjunkciju Jupitera i Saturna koja se dogodila prvi put nakon 400 godina. #čudo

Mixer jednog imidža: Olaf Scholz – novo lice Njemačke u starom kaputu?

U Njemačkoj je Scholz trenutno nešto kao zvijezda aka influencer (nema tko ne priča o njemu), objektivan, miran i pragmatičan političar kojem se smiješi Merkeličina fotelja

Povezano

Mixer jednog imidža: Digitalni grijesi mladosti i njihove posljedice

Sarah-Lee Heinrich je zapravo uprizorila važnost izjave "ne objavljujte ništa na internetu zbog čega biste kasnije mogli požaliti". Koliko god ova rečenica bila mudra, u većini slučajeva je osvijestimo prekasno

Squid Game – brutalnost krajnjih suprotnosti kao zlatni rudnik profita

Serija brutalno dekonstruira ljudsku priliku u konzumerističkim i konkurentnim okolnostima velikog siromaštva i velikog bogatstva. No, kakve će posljedice ostaviti na idejama mladih ljudi, to ćemo tek vidjeti

Mixer jednog imidža: Pablo Neruda i lagano umiranje 

Kako je sin introvertiranog strojovođe Joséa del Carmen Reyes i učiteljice u osnovnoj školi Rose Neftalí Basoalto postao jedan od najpoznatijih književnika koji je poezijom gađao srca, ali i političke neistomišljenike? 

Mixer jednog imidža: Olaf Scholz – novo lice Njemačke u starom kaputu?

U Njemačkoj je Scholz trenutno nešto kao zvijezda aka influencer (nema tko ne priča o njemu), objektivan, miran i pragmatičan političar kojem se smiješi Merkeličina fotelja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime