Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Slaven Škrobot i nevjerojatna snaga kreiranja života

Onaj dečko s početka ovog teksta koji je nekoć plutao po prostranstvima prosječnosti, potom doživio tragediju života, danas uprizoruje nevjerojatno snažan arhetip snage. Unatoč ili upravo zbog dijagnoze tetraplegije

“Danas je točno dvanaest godina od kako sam skokom u more skočio na prijatelja, slomio vrat te trajno ostao paraliziran i ovisan o kolicima te tuđoj pomoći. Skok je to koji je zauvijek okrenuo moj život naglavačke. Volim se šaliti kako je ovo moj drugi rođendan ali istina je da mi je na ovaj dan pružena nova šansa i da je počeo moj neki novi i meni totalno nepoznati život.” (Slaven Škrobot, FB)Sjećam se trenutka kad sam prvi put pročitala prilično sličan Slavenov post. Prije dvije godine, oko istog datuma. Do toga datuma nisam se niti jednom sjetila Slavena nakon što sam ga ispratila iz studentskih klupa.

Slaven se nije htio isticati pa se gubio u prostranstvima prosječnosti

Kao student, bio je korektan. Uvijek nasmijan, pozitivan, uljuđen. Niti posebno dobar, niti posebno loš. Odnosno, da mu se dalo malo više potruditi i “pustiti glas” češće, a ne samo kad ga prozovem, vjerojatno bih sada rekla da je bio genijalan. Ali nije. Slaven se nije htio isticati pa se gubio u prostranstvima prosječnosti. Dobro, možda moram pritom uzeti i u obzir da sam mu predavala njemački jezik. 
Tog dana, prije dvije godine, čitajući Slavenov post o drugom rođendanu – doslovno sam ostala bez teksta. Doslovno. Čak sam prvo pomislila da sam pogrešno povezala. Ma ne, nemoguće, pa taj nasmijan dečko da je prošao sve to, ono, nemoguće. U istom trenutku me je bilo sram jer sam pola tog dana potpuno beskorisno preležala na kauču fantazirajući u glavi o kojekakvim promjenama koje kao želim. Samo mi je bilo lijeno poći za njima. I onda Slaven. 

“Zapravo sam nastradao od skoka u more i padom na prijatelja. Ja njega nisam vidio od ruba mola, nas četvero smo skakali jedan iza drugog. Ja sam bio zadnji. Još sam provjerio je li sve bilo čisto, ali fora je bila u tome, što je frend ostao roniti. Kad sam se zaletio, odrazio, u tom trenutku je on izletio van. Maknuo sam ruke instinktivno, ono – nemoj ga ozlijediti i zabio sam se glavom u njegovo bedro. Ostao sam plutati na vodi. Leđa su mi samo bila vani. Glava mi je bila pod vodom. Imao sam osjećaj – lupio sam se, kužiš, ajde samo da prođe to na sekundu pa ću izaći van. I kada sam pokušao izroniti van, nisam mogao ništa. Samo sam mogao treptati očima. Frendovi su hvala Bogu skužili da nije z…, i (…),” opisao je Slaven na Podcast Inkubatoru (youtube.com) taj trenutak u danu koji slavi kao svoj drugi rođendan. 

Slaven Škrobot: Ni teška nesreća nije ga spriječila da proputuje svijet!

Skok i nesreća su tako postali kraj i početak u Slavenovom životu

A da bi ironija/snaga sudbine bila još nevjerojatnija, Slaven je prije tog kobnog skoka sreo prijateljicu na tom istom molu i zapravo odlučio da je dosta s kupanjem i skokovima. Ali, eto, nagovorili su ga na još jedan skok. Baš taj skok.
Skok i nesreća su tako postali kraj i početak u Slavenovom životu. Danas je Slaven nevjerojatna verzija sebe od prije 2009. godine i skoka. Verzija koju vjerojatno niti u najluđim snovima prije te 2009. godine nije mogao niti zamisliti. Nesreća se, nažalost, može dogoditi svima. Ali, imati snage svake godine otići na mjesto nesreće, suočiti se sa životom koji si imao i onim koji sada imaš i od toga napraviti čudo. E u tome ne znam nikoga tko bi mu bio ravan.

U međuvremenu, Slaven je prešao put od “ne želim ovaj život, ali doslovno” i ponora apatije, a vjerojatno i depresije do nevjerojatnog iskustva premošćivanja nemogućeg, otkrivanja nevjerojatnih snaga u sebi i vjerujem snažnih providenci.
Danas je Slaven bloger, putopisac, osoba koja vas dotakne u dušu. Da, onaj dečko s početka ovog teksta koji je nekoć plutao po prostranstvima prosječnosti, potom doživio tragediju života, danas uprizoruje nevjerojatno snažan arhetip snage. Unatoč ili upravo zbog dijagnoze tetraplegije. Onako u maniri teze prema kojoj svemir teži ravnoteži, Slaven zadnjih 12 godina stvara jedan novi svijet. 

Promjena i kreiranje novog traži predanost i prisutnost

“U tih dvanaest godina penjao sam se po planinama, kupao u oceanima i Mrtvome moru, uživo gledao polufinale i finale svjetskog nogometnog prvenstva, rušio rekorde, dovodio tijelo do granica izdržljivosti i stalno podizao ljestvicu. Lutao sam pustinjama, našao sam se u opasnim situacijama, uživo gledao i družio se s najdražim glazbenicima, našao sam se s leopardom oči u oči i još mnogo, mnogo drugih stvari koje mi sada ne padaju na pamet jer žurim ovo sve napisati. Da li je život lijep? Definitivno, ako si ga takvim učiniš i posložiš sve u glavi! Sretan mi rođendan!”, napisao je Slaven na FB na ovogodišnji second-life-rođendan, 17. srpnja 2021. godine. 

Ne znam kako vi, ali ja niti blizu ne mogu zamisliti toliku količinu snage. Katkad imam osjećaj da upadnem u apatiju zbog nevjerojatnih gluposti koje su zapravo mimikrija lijenosti i komocije. Jer promjena i kreiranje novog traži predanost i prisutnost. Katkad mi se čini da je lakše tako, nego zaroniti u proces mijenjanja navika. Dobro, ja barem priznam.
Timothy Wilson (2011.) kaže ako želimo stvoriti neke nove navike, potrebno je kreirati nove (neuralne) žlijebove. I to novim akcijama i novim reakcijama. Je li Slavenu ta promjena bila lagana, sigurno nije. Je li milijun puta sanjario o nekim starim žlijebovima, sigurno da jest. Ali, unatoč ili baš zbog toga, uspio je. 

Ako nešto stvarno želiš, onda nema izlika

O nekim promjenama možda samo sanjarimo u životu, neke su nam nasušno potrebne, a na neke nas život natjera. Niti jedna promjena nije jednostavna.
“Ljudi će uvijek pronalaziti izlike za nešto što ne žele svim svojim srcem. Stvar je prioriteta i sve je to vrlo jednostavno. Želiš li to ili ne i koliko to zapravo jako želiš? Ako je to ono što stvarno želiš, onda izlika nema. Kod mene je stvar sasvim pojednostavljena. Kada nešto želim, idem po to, bez obzira na sve”, dobacuje nam svima Slaven u svom rođendanskom FB-postu, onako za kraj. 

Pa sada, ako i dalje mislite da je nešto nemoguće… vaš je izbor!

Fotografije: privatni album

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime