Utorak, 26 ožujka, 2024

Mixer jednog imidža: Veronika Belotserkovskaya ili od Instagrama do kazne zatvora

Oni rijetki koji se usude izgovoriti svoj stav, stavljaju slobodu na pladanj krojača sudbine. U konačnici, ovdje nema win win opcije, svi smo u njoj gubitnici. 

Ne znam jeste li čuli za Veroniku (Niku) Belotserkovskayu? Ona je poznata blogerica (belonika.ru), fotografkinja, osnivačica škole Belonik & Les Chefs i autorica kulinarskih knjiga? Nika je Ruskinja, no trenutno je na privremenom životu i radu na jugu Francuske, a ako ju u dogledno vrijeme nostalgija povuče prema domovini Rusiji, na granici aka aerodromu čeka ju vjerojatno – zatvor.Zašto? Jer je po novom Putinovom zakonu, Nika je od blogerice došla do optuženice. Naime, prema članku 2, dio 2, str. 207. 3 Kaznenog zakona Ruske Federacije (oni to nazivaju – javno širenje na temelju političke mržnje ili neprijateljstva pod krinkom pouzdanih izvješća o svjesno lažnim informacijama o djelovanju Oružanih snaga Ruske Federacije) Niki prijeti zatvor do 15 godina. I to kao jednoj (kažu – prvoj) od prvih troje, navodno nasumično (a tko će ga znati je li stvarno nasumično) odabranih Rusa koji svojim javnim riječima “ugrožavaju imidž  domovine“.

Čak i u ruskim medijima pišu o tome, pa tako ruski tabloidni tisak Komsomolskaya Pravda, velebno najavljuje: Istražni odbor Rusije: 51-godišnjoj blogerici iz Francuske  Veroniki Belotserkovskaya prijeti 15 godina zatvora. Prema Pravdi, na temelju analize njezinih objava na internetu pokrenuti su kazneni postupci zbog javnog širenja svjesno lažnih informacija o djelovanju Oružanih snaga Rusije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ника Белоцерковская (@belonika)

Radi se na raspisivanju međunardone tjeralice

Ako je vjerovati tom portalu, sada se radi na raspisivanju međunarodne tjeralice. Podsjećam, članak Kaznenog zakona, prema kojem se u Rusiji trenutno utvrđuje odgovornost za javno širenje lažnih informacija o djelovanju Oružanih snaga Ruske Federacije, nov je u ruskom zakonodavstvu. Uveden je Saveznim zakonom od 04.03.2022. Za kršenje tog zakona  predviđena je kaznu u obliku zatvora do 15 godina. Lažno je naravno sve što nije u skladu s Putinovim stavom, a Nika je Iz Francuske  glasno prosvjedovala protivi Putina optužujući ga primjerice da je pretvorio ruske dječake od 18 do 20 godina u mljeveno meso svojih imperijalnih ambicija. I to je samo jedna u nizu njezinih antiratnih izjava.

Belotserkovskaya je na jugu Francuske  pokrenula i školu kuhanja i živi život u kojem nikako ne želi podržati rat. A kako je krenulo, izgleda da će tamo i ostati do daljnjeg – jer bi upravo povratkom u Rusiju dobila osiguran smještaj u zatvoru. “Živim dobrim životom, objavljujem lijepe slike na internetu o hrani. Sada me žele prikazati kao lice ‘dekadentnog zapada’,” rekla je.  “Saznati da sam ja prva optužena, bilo je i zabavno i šokantno. Šalila sam se da sam službeno proglašena pristojnom osobom”, izjavila je Belotserkovskaya, nastavljajući, “Ja sam upravo tip osobe koju je Putin imao na umu kada je sinoć započeo svoj govor. On želi ljude poput mene etiketirati kao izdajice, petu kolonu”.

Mixer jednog imidža: Volodimir i Olena Zelenskij u ulogama života – sluge naroda

Prije rata Belotserkovskaya je bila viđena u moskovskom visokom društvu

Pritom je mislila nedavni govor u kojem je Putin istaknuo zapadno orijentirane Ruse koji nisu mentalno „usklađeni“ s nacijom, u kojem između ostalog kaže: „ (…) Zapad se kladi na petu kolonu, na nacionalne izdajice koje zarađuju ovdje, ali žive ondje. Ne osuđujem one s vilama u Miamiju ili na francuskoj rivijeri koji ne mogu bez guščje jetra, kamenica i gay prava. No oni se i u mentalnom smislu nalaze ondje, a ne s našim ljudima i ne s Rusijom. Misle da pripadaju višoj klasi i rasi, mater bi prodali za to, a ne znaju da samo služe kao potrošni materijal za nanijeti štetu našem narodu.

Nika aka @belonika ima zasad cca 910 000 pratitelja na Instagramu. Prije rata, Belotserkovskaya navodno je (bila) rado viđeni gost u u moskovskom visokom društvu, a među njezine prijatelje se ubrajaju mnoge osobe iz tog kruga ljudi, društva, uključujući Kseniju Sobčak, kćeri Anatolija Sobčaka. Vladimir Putin je 1990. godine upravo u uredu tadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga započeo svoju političku karijeru. Optužba protiv Belotserkovske uprizoruje spremnost Kremlja utišati rusku društvenu, poslovnu i kulturnu elitu koja se i najmanje protivi Putinovim ratnim strategijama. Mnogi moji prijatelji u Rusiji se slažu sa mnom, ali se boje išta reći. To potpuno razumijem,” objasnila je Belotserkovskaya.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ника Белоцерковская (@belonika)

Taktike kontrole informacija imaju za svrhu utišati svaki glas

Taktike kontrole u informacijskom ratu uvijek imaju za svrhu utišati svaki glas onih koji misle drugačije. Sloboda govora postaje tako tek dio ropotarnice prošlosti, a oni među njima koji ne misle jednako kao i režim, uglavnom odabiru šutnju.  Nika je na kratko poremetila taj val šutnje. Iz vizure okrutnog propagandnog sustava malo je reći da je njezin glas ono što bi vjerojatno mnogi u Rusiji željeli reći, no boje se. Zasad, dok još mogu tako.

U konačnici u ovom informacijskom ratu gube svi – i oni koji šute i oni koji misle da će šutnjom pobijediti. Oni rijetki koji se usude izgovoriti svoj stav, stavljaju slobodu na pladanj krojača sudbine. U konačnici, ovdje nema win win opcije, svi smo u njoj gubitnici. 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime