Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Dolce vita: Ivica Krizmanić Max: Za hotel Esplanade živim 24 sata dnevno

Ivica Max Krizmanić ove godine obilježava okruglih 30 godina rada u hotelu Esplanade i točno 10 godina na poziciji generalnog direktora, što ga čini jednim od najdugovječnijih direktora Esplanade

Kad je trogodišnji Ivica Krizmanić Max došao u posjet tati na posao, koji je u legendarnom zagrebačkom hotelu Esplanade trideset godina radio kao bell captain, dojam je za dijete te dobi bio – naprosto veličanstven! U njegovoj je mašti hotel bio dvorac i palača, a doista je i bio sjajan i glamurozan, svijetao i raskošan, pun mramora i zrcala, bogatih zavjesa, divnih naslonjača i golemih umjetničkih slika… Još kad ga je tata, kojeg su također zvali Max, proveo hodnicima, tadašnjim Diamond Clubom, pokazao Tavernu Croaticu, restoran Rubin i spektakularnu Smaragdnu dvoranu, Max je bio posve i zauvijek očaran.Naravno, tada nije ni slutio da će jednoga dana postati generalni direktor i zapravo upravljati ovim nestvarnim carstvom kao iz bajke, a danas najovjenčanijim zagrebačkim hotelom. Bilo je to sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je osoblje hotela bilo ustrojeno poput dobro uhodane vojske pa maloj djeci zaposlenika pristup nije često bio omogućen, no Maxu je doživljaj bio nezaboravan. Godine su prolazile, a mali Max je polako odrastao i sanjao druge snove. Želio je postati inženjer strojarstva, po uzoru na strica koji je radio na strojarskom fakultetu i čak je kod kuće imao i svoju malu radionicu. Upisao je srednju strojarsku školu, a u daljnjim planovima ga je omeo rat. Kad se nakon skoro dvije ratne godine vratio u Zagreb, privremeno je bio slobodan pa ga je otac zamolio da za vrijeme godišnjih odmora kratko, na mjesec dana, preko Student servisa, uskoči na radno mjesto vratara koji je bio na bolovanju. Prihvatio je i – nepovratno se zarazio duhom ovog prelijepog hotela.

Ivica ove godine obilježava 30 godina rada u Esplanadi

Fast forward u sadašnjost, Ivica Krizmanić Max ove godine obilježava okruglih 30 godina rada u hotelu Esplanade i točno 10 godina na poziciji generalnog direktora, što ga čini jednim od najdugovječnijih direktora Esplanade. Od davnih poratnih godina do danas, prošao je gotovo sve stepenice u hotelskoj hijerarhiji, od vratara do conciergea preko recepcionera; od posla na telefonskoj centrali do referenta u rezervacijama, recepcionera , voditelja smjene do šefa recepcije: od Revenue Managera i Room Division Managera do zamjenika direktora – sve do sadašnje pozicije na kojoj upravlja hotelom s blizu 200 uposlenika.

I uvijek se, kaže, ovdje osjećao kao da je doma, kao da je njegov doprinos važan, a magija koju je osjetio u djetinjstvu ni do danas nije popustila. Poput Eloise iz knjige – koja živi u njujorškom hotelu Plaza – Maxov je čitav život povezan s hotelom.

“Točno na svoj rođendan, 23. siječnja prije 11 godina, preuzeo sam funkciju direktora, isprva kao v.d. ovog hotela koji neki zovu starom damom, neki institucijom, a za mene je više od toga. Ne bih želio biti patetičan, ali ovo je uistinu obitelj. Esplanade je svojevrsni simbol Zagreba, amblem, čudo ponajprije zbog toga što ovdje cijeli tim diše u sinergiji, kao jedno biće, satkan u cjelinu koja odlično funkcionira jer zaposleni dubinski osjećaju da pripadaju i pridonose nečem posebnom. Osjećaju se dobro i zbog toga što se potiču ideje, samoodlučivanje, osoban odnos s menadžmentom. Živim s ovim hotelom 24 sata dnevno već toliko godina i dajem mu 200 % sebe, ali nije mi žao ni sekunde jer mi je Esplanade omogućila da živim jedan specijalan i posvećen život.”

Zero waste koncept kada je u pitanju hrana

Činjenica je da se šarm ovog prostora osjeća već na samom ulasku u hotel i da je sve ovdje savršeno uglazbljeno i štima, klizi poput dobro podmazanog instrumenta, bez ijedne “pukotine” ili krivog tona. Hrana je sasvim sigurno važan segment u hotelu i bilo bi je nepravedno ne spomenuti. Tu je glavna Ana Grgić sa svojim timom, dok je u slatkom dijelu šefica Mirjana Špoljar. Uvijek savršena hrana, prefina je i inovativna, a novi Anini sezonski jelovnici dočekuju su se s nestrpljenjem. Svi mediji koji prate lifestyle i gastronomiju u Hrvatskoj – specijalno obožavaju Esplanadine Božićne ručkove koji su legendarni i redovito su prava fešta za sva osjetila. Nimalo nevažno, hrana ovdje ne baca se olako. Štoviše, dosljedno se provodi zero waste koncept.

Ono što je, međutim, nužno, kaže Krizmanić – zbog povećane potražnje u idućem preuređenju je povećati kapacitete kuhinje. Tko bi rekao da je ovaj hotel izgrađen davne 1925., on danas odiše skladnom kombinacijom povijesti i tradicije koja se uvijek ponovno ovdje reinterpretira na moderan način. Izgrađen je u neposrednoj blizini glavnog željezničkog kolodvora, tada značajne poveznice s Europom i ostatkom svijeta upravo s ciljem pružanja smještaja putnicima glasovitog vlaka Orient Express, koji je prometovao na liniji Pariz-Istanbul. Originalne planove njemačkog arhitekta Otta Rehniga preradio je zagrebački arhitekt Dionis Sunko, a hotel je dobio ime “Esplanade”, koje u izvornom obliku ima značenje “polje”, vjerojatno stoga što je sagrađen na prostranoj poljani zapadno od kolodvora.

Svečanom je otvaranju održanom 22. travnja 1925. godine prisustvovalo preko 200 gostiju. Među uzvanicima bio je gradonačelnik Zagreba Vjekoslav Heinzel, konzuli, bankari, novinari, te brojni drugi. Izgradnja je završena za samo 26 mjeseci, no očigledno je bila itekako solidna jer mi Krizmanić priča kako je prilikom preuređenja od 2002.- 2004. – osobno svjedočio kvaliteti materijala, a ni u posljednjem zagrebačkom potresu, hotel nije supstancijalno stradao. Iduće godine ili, najkasnije, 2024. Esplanadu očekuje veliko preuređenje, a mi se možemo samo nadati da se u njemu neće izgubiti ono najvažnije što Esplanada nudi, a to je vrhunski doživljaj i iskustvo.

Tijekom godina u hotelu su boravili brojni važni gosti

Od izgradnje sve do danas hotel je važan za turizam grada, a ovdje su, uz “obične” goste, visoke državne dužnosnike, odsjedali i kraljevi i kraljice. Bili su tu aktualni britanski kralj Charles, danska kraljica i princ, japanski princ i princeza, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, donedavna njemačka kancelarka Angela Merkel i odreda se rukovali s Maxom kojeg osobito drage uspomene vežu uz kraljicu Švedske, koju ističe kao posebno dragu i skromnu osobu, a napisala mu je i osobnu zahvalu i pismo, baš poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Nancy Pelosi, Hillary Clinton i drugih. I zvijezde showbiza kao Shakira, U2, Sting, Depeche Mode, Ennio Morricone, Robbie Williams, David Beckham boravili su u hotelu i družili se s Maxom i osobljem, uživali, hvalili…

Lista zvuči poput registra poznatih i slavnih, a meni je, pak, najvažnije, što sam upravo ovdje, u predivnom restoranu Zinfandel, prvom u Hrvatskoj koji je osvojio Zelenu Michelinovu zvjezdicu, priredila svečanu večeru povodom svog vjenčanja. U studenom ove godine Esplanade se našao na prestižnom popisu Reader’s Choice Awards 2022 poznatog časopisa Condé Nast Traveler i prema glasovima čitatelja uspio ući ne samo među 20 najboljih hotela srednje Europe, nego je zauzeo visoko osmo mjesto kao jedini hotel iz Hrvatske i regije, te tako iza sebe ostavio npr. čak i kultni bečki Hotel Sacher. Krizmanić o tome kaže: “Možda najdraža nagrada jer dolazi od zadovoljnih gostiju hotela, pa smo kao tim svi izuzetno ponosni na ovo veliko priznanje kao dokaz da su gosti prepoznali visoku kvalitetu i prvoklasnu uslugu u rangu svjetskih luksuznih hotela.”

Hotel Esplanade je svrstan među 10 najboljih hotela srednje Europe!

Hotel je primio brojne nagrade

Istini za volju, ova je nagrada samo jedna od mnogobrojnih nagrada koje je hotel Esplanade tijekom godina primio za svoj rad. A bilo ih je: World Luxury Hotel Awards, Condé Nast Traveler Gold List, Expedia Insiders Select, World Travel Awards, Luxury Travel Guide Award, Trip Advisor Hall of Fame. Zapravo ne čudi što je Krizmaniću ovdje lijepo, jer mu je ova zagrebačka ljepotica i već gotovo 100 godina simbol hotelijerstva, osim poslovnih, i privatno donijela još jednu ljepoticu i osobni uspjehe.

Upravo je ovdje upoznao i zavolio svoju suprugu, Sandu Sokol PR&marketing menadžericu hotela, s kojom je danas u sretnom i skladnom braku. “Surađivali smo kad sam radio na recepciji i vrlo smo brzo oboje osjetili “ono nešto”, polako počeli odlaziti zajedno na “gablece”, a od razgovora o poslu, prešli smo i na osobnije teme”, sa smiješkom se prisjeća Max koji se tijekom karijere educirao u menadžerskim školama hotelske grupacije Rezidor, kao i na sveučilištu Cornell, Ithaca NY, u SAD-u.

I sam Max je primio brojne nagrade

Pod njegovom direktorskom palicom iz godine u godinu hotel bilježi stalan rast i povećanje prihoda te kontinuirano uspješno održava svoj besprijekoran imidž. Svojim šarmom, iskrenim osmijehom i vedrim duhom, prijateljskimali ipak nikad previše prisnim pristupom, Max osvaja i motivira i osoblje hotela baš kao i goste. Zasluge za njegov rad prepoznate su i na međunarodnoj razini gdje je višestruko nagrađivan za svoj uspjeh. 2018. je dobio prestižnu međunarodnu nagradu Five Star Diamond Award za izvrsnost u hotelskoj industriji, a 2021. nagradu Fest – Antonio Conte Charter za profesionalnu izvrsnost, kreativnost, postignute rezultate, izniman doprinos promociji hrvatskog turizma i unaprjeđenje turističke suradnje.

Ipak, dosadašnja kruna karijere je nagrada koju je primio u palači Swandor Topkapi, u Antaliji, u Turskoj u studenom. Ondje je održana gala svečanost koja je okupila 300-tinjak uzvanika, hotelijera i predstavnika medija iz cijelog svijetaa na blještavom događaju prestižna nagrada World Luxury Hotel Awards 2022 za najboljeg generalnog direktora na području Južne Europe pripala je upravo Maxu. Osim što je to važno priznanje u njegovoj impresivnoj biografiji, svakako je i velika čast hotelu Esplanade, kao i Zagrebu. O tome kaže: “Mogu samo reći da sam iznenađen, nisam očekivao da će ovo veliko međunarodno priznanje pripasti upravo meni, a nagradu posvećujem ponajprije kolegama”.

Jer, takav je Max!

A život u i s hotelom? Dolce vita!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime