Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Dolce vita: Saša Špiranec – neprikosnoveni vinski autoritet i organizator jednog od najboljih festivala vina

Saša ne voli kad forma postaje važnija od sadržaja, kaže kako fina tamna čokolada može odlično pasati uz zrela crna vina poput odležanih plavaca i s užitkom i veseljem govori o svakom aspektu svog vinskog posla

Kao novinarki koja se bavi i vinom te organizatorici vinskih festivala, izuzetno me veseli da se znanje o vinu u nas posljednjih godina značajno popravilo i da vinski potrošači u Hrvatskoj poznaju vina više nego ikad ranije; žele kušati nova vina, istraživati sorte i regije. Naravno, traži se kvaliteta, još više dobar omjer cijene i kvalitete, pohađaju se vinski festivali i radionice. Raduje me da mogu ustvrditi da je za vino u Hrvatskoj danas vrlo povoljno i uzbudljivo vrijeme.Drago mi je i da postoji konkurencija ili “konkurencija“ festivala, jer svaki je ipak različit, a u pravoj šumi smotri i sajmova u Hrvatskoj u ovo se doba godine ističu dva, koji su zapravo jedan, a ima ih 4. Da se ne biste zabunili u moru naslova, a da bismo raspetljali ovu vinsku priču, zapravo je dovoljno reći: Saša Špiranec. On je Varaždinac, agilni vinski ljubitelj i znalac, neprikosnoveni vinski autoritet i odličan organizator, a njegova tvrtka Vinart, iako mala, vrlo je propulzivna i sveprisutna na sceni Hrvatske, regije i mnogo šire.

Jedna od najvažnijih vinskih manifestacija

Ovaj međunarodni vinski sudac koji je zapravo igrom slučaja ušao „u vino“,  stvorio je neke od najznačajnijih hrvatskih vinskih manifestacija posljednjih godina u Hrvatskoj, i uz one već etablirane, značajno obogatio hrvatski vinski svijet. Od 2006. redovito piše o vinu a iako nije enolog, profesionalni sommelier ili vinar, njegove se vinske manifestacije cijene, njegovi osvrti itekako respektiraju, a Grand Tasting svake se godine čeka sa sve većim nestrpljenjem.

Ove godine održava se već deveti puta! Skup manifestacija, kako ih on zove, započeo je 10. veljače u Petom Kupeu u Zagrebu, kad je održan svojevrsni uvod u sve, s trećim po redu Vinart Petit Tastingom raspoređenim u dva dijela, Discovery i Icons, koji su trajali svaki po tri sata, a okupio je nekoliko stotina stručnjaka, poznavatelja vina, ali i znatiželjnih kušača koji su u svakom dijelu imali priliku probati vrlo pomno odabrana vina.

Na kušanju je bilo 39 etiketa

Petit Tasting je zamišljen kao tematsko događanje, odvojeno od sajma koji je 2.i 3. ožujka u Laubi: kući za ljude i umjetnost. Na taj se način izlagačima ne otima najkvalitetnija publika, oni koji su doista zainteresirani za vino, a ni publici se ne „otimaju“ vinari koji na sajmovima nerijetko napuste svoj stol da bi popratili neku radionicu ili obišli druge izlagače. Naše radionice, pak, ove godine njih čak 26, rasporedili smo kroz pet dana (22., 23., 27., 28. i 29. veljače) a održavale su se u hotelu Esplanade. U Petit Tastingu imali smo dvije teme: Discovery i Icons, čija imena zapravo kažu sve. Discovery je posvećen otkrivanju i pronalasku novih vina već afirmiranih vinarija, ali i otkrivanju posve novih do sada nepoznatih vinarija. Na kušanju je bilo 39 etiketa. Financijski i organizacijski, jedno događanje bi bilo mnogo lakše: naprosto sve utrpaš u jedan dan, ali mi se ovakav način čini mnogo profesionalniji”, tumači Saša.

Zanimljivo je da je i samog Sašu, koji je izbor ovih vina prepustio timu od čak 25 uglednih i iskusnih sommeliera, jer, kako kaže, više ljudi više zna, u kategoriji Discovery iznenadilo i nekoliko vina i vinarija. Inzistiram, pa mi otkriva da su mu pozitivno iznenađenje bile vinarije Lacman s Hvara i Stater s granice Hrvatske i Slovenije. Ali, kaže, bilo ih je još. A kad čovjeka koji je proputovao pola svijeta kušajući i ocjenjujući vina, neka vina iznenade, onda to doista nešto znači. I dogodine će nastaviti s istim modelom, s time da se teme neće nužno ponavljati. Dakle, umjesto otkrića i ikona, možemo očekivati neke, uvjereni smo, podjednako zanimljive nove tematike.

Silent Tasting – nešto sasvim posebno

Dok su se u Discovery sessionu posjetitelji upoznali s nedovoljno afirmiranim vinima iznimne kvalitete i velikog potencijala, Icons je izazvao drukčiju znatiželju, jer se na jednom mjestu moglo usporedno kušati mnogo vinskih klasika koji su trajno obilježili vinsku scenu Hrvatske. I ovdje je bilo 39 vina. Nakon svega, centralni događaj, Grand Tasting, koji je okrenut biznisu. Ovaj tajming je idealan za projekt jer upravo je ovo razdoblje u kojem počinju pripreme za nadolazeću turističku sezonu; ugostitelji i F&B menadžeri u hotelijerstvu pripremaju novu ponudu i kreiraju nove vinske liste.

Ovogodišnja je novost i Silent Tasting – nešto sasvim posebno. Dan uoči Grand tastinga, 29. veljače, u okviru ovog događanja namijenjenog ponajprije stranim ali i domaćim vinskim novinarima, svi akreditirani su mogli kušati izbor od 115 vina, pravi presjek hrvastke vinske ponude iz svih četiriju hrvatskih vinskih regija. Novinari su istog dana od 10 ujutro do 16 h kušali vina u tišini, uz punu koncentraciju, bez vođenja i komentiranja.

Vjerujemo da je 15 njih koji su došli iz svijeta, a riječ je o samoj kremi vinskih novinarskih pera, od Decantera preko Wine Enthusiasta nadalje, bilo itekako zainteresirani kušati što to Hrvatska nudi. No, i domaći kolege i vinski profesionalci su se mogli posvetiti aromama i okusima. Inozemni mediji dobili su papir na kojem su upisali svoje dojmove da bi i organizatori i vinari dobili feedback, a i za predstavnike medija dosta je važno da se sa zanimljivim vinima upoznaju dan prije nego što započne sajamska gužva.

Naime, riječ je o uistinu velikom broju izlagača: zakupljeno je 140 stolova s oko 800 etiketa, pa nije naodmet unaprijed znati koga posjetiti. Od ukupno izloženih, 80% je hrvatskih, a 20% inozemnih vina, što otprilike odgovara i omjeru na našem tržištu.

Izvrsne graševine ima i u Češkoj

Što se uvijek aktivnog Saše tiče, zadovoljan je svojim projektima, jer su se pokazali profitablinima, posjećeni su i imaju dobar image, a odlaske na međunarodna suđenja smanjio je, pa sada pohodi i sudjeluje u samo njih 4-5 (Decanter, IWC, Concours Mondial, Vinistra) i naravno – ne zaobilazi GROW, takmičenje koje je osnovao zajedno s Igorom Lukovićem iz Srbije i Zoltanom Györffyjem iz Mađarske, a tiče se  jedne sorte koju osobito voli – nerijetko podcijenjene  graševine.  G – je za graševinu, O – za Olasz riesling – kako se graševina zove u Mađarskoj a W  za Welschriesling – kako se zove u Austriji. U ovo su ocjenjivanje uključene sve zemlje bivše Austro-ugarske monarhije i šire regije – u kojima se odreda uzgajala i danas se uzgaja ova plemenita i potentna sorta: Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija, Srbija i Italija.

“Želja nam  je proučiti, analizirati i afirmirati sve varijante ove sorte koju volimo i cijenimo, a na ocjenjivanju se redovito okupljaju kompetentni vinski suci od Amerike do Švedske. Ocjenjivali smo u Hrvatskoj i Srbiji, a ove godine ćemo na Balaton. Zanimljivo je da smo nedavno otkrili da izvrsnih graševina ima i u Češkoj”, entuzijastično mi priča Saša.

Da mu ne bi bilo “dosadno”, redovito već godinama organizira i open-air vinske manifestacije pod imenom Vinski grad, koje uvijek, usprkos svom formatu na otvorenom, održavaju visoku razinu jer se ovdje toči vino iz butelja i pije iz staklenih čaša. Misija je, naravno, popularizirati dobro vino i širiti vinsku kulturu. Sada Vinski gradovi postoje u Varaždinu, Zagrebu, Puli i Poreču, dok ih je u prošlosti bilo i u Vinkovcima i Rijeci.

Dolce vita: Škrlet i sva njegova lica

Ne voli kad forma postaje važnija od sadržaja

Saša mudro kaže da je dobro ići ondje gdje si dobrodošao. Bilo kako bilo, Sašin se svijet (i život) uvijek vrte oko vina, redovito obilazi vinske regije svijeta pa se tako nedavno vratio iz Novog Zelanda i Kalifornije, a sprema se u Meksiko.  Animirano mi priča o novozelandskim vinarima hrvatskog porijekla koncentriranih većinom u regiji Marlborough, aromatičnim bijelim sauvignonima, predivnom Južnom otoku, kalifornijskoj Sonomi… Kao aperitiv, Saša voli suhi pjenušac, ali ne segregira vina i sorte, porijeklo ni terroir – jer posvuda im dobrih vina. I onih drugih, nažalost. Ali, o njima nećemo.

Premda strahovito mnogo zna i proputovao je gotovo sva područja svijeta gdje se uzgaja vinova loza, Saša nije vinski snob. Razgovaramo o tome kako se pairing vina i hrane nerijetko previše mistificira i ponekad čak ometa uživanje u hrani i vinu, što bi zapravo trebao biti primarni cilj kulture stola. Ne voli kad forma postaje važnija od sadržaja, kaže kako fina tamna čokolada može odlično pasati uz zrela crna vina poput odležanih plavaca i s užitkom i veseljem govori o svakom aspektu svog vinskog posla. A znate što Saša najviše voli, a nije vino? Pa, čokoladu! Dolce vita!

Fotografije: privatni arhiv

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime