Je li blasfemija povezati slatki gazirani napitak i gastronomiju? Bogme, kako stoje stvari, nije. Iako to tradicionalna europska pa tako i hrvatska gastronomska publika ne očekuje, Coca-Cola je diljem svijeta omiljena i kao piće uz slana jela i kao sjajan dodatak za pripremu jela na roštilju.
Naravno, ključno je sparivanje okusa Coca-Cole uz konkretna jela i namirnice no neka opća pravila ipak postoje: Coca-Cola savršeno ide uz pikantnija jela, sendviče i jače začinjena jela s roštilja. Idealan gastronomski suputnik uz Coca-Colu su pereci i senf, sendviči ili namazi sa maslom od kikirikija, pržena panceta ili šunka, jela u kojima je ananas…
BULDOŽER ‘Yes My Baby, No’
Američka gastronomska publika veoma rado Coca-Colu pije uz steakove držeći da hladna Coca-Cola i njen ukus kao kontrapunkt naglašavaju sve okuse dobrog na grilu pečenog mesa. Također i kobasica i hamburgera.
Popularni ražnjići od komada govedine ili svinjetine, paprike i luka koji se služe uz pikantni umak odličan su par uz Coca-Colu. Jedan od favorita je i krem juha od bundeve koja je posuta poprženom (tostiranom) pa prstima usitnjenom pancetom i čilijem. Na ove navode svaki pravi domaći pivopija ili vinopija zakolutati će očima no u bijelom svijetu se misli drugačije.
SUPREMES ‘Coca cola commercials’
Coca-Cola, recimo, lijepo paše uz dobro začinjena pikantna svinjska rebarca poput onih u koreanskoj i tajlandskoj kuhinji odnosno uz mesa koja su odležala u slatko-pikantnoj marinadi. U istu kategoriju ide i hrustavo pečena pikantna svinjska potrbušina. Posebice ako je ‘odležala’ neko vrijeme u marinadi od sojina umaka, kečapa, soka limuna i čilija. I klasična američka mesna štruca ljubi Coca-Colu budući da slatki okusi s kap-dvije limuna dopunjuju mesni i masni okus popularnog jela.
Meksikanska jela ili ‘tejano’ kuhinja iz Teksasa također odlična idu uz Coca-Colu. Posebice kad je riječ o na grilu zapečenim nachosima.
Coca-Cola se pije i uz pizze – posebice one malo ‘masnije’ i pikantnije, uz salatu od piletine s povrćem, ananasom i čilijem, dobro začinjena pržena pileća krilca i batake omiljene i u kineskoj i američkoj kuhinji. Ide i uz špagete s mesnim okruglicama (polpetama) u umaku od rajčica obilato posutim svježe naribanim parmezanom, piletinu zapečenu s parmezanom i povrćem, frigana jaja sa šunkom ili pancetom… Osobno, rađe bih uz sva ova jela posegnuo za pivom ili vinom no ‘gušti su gušti’.
HILLTOP ‘I’d like to buy the world a Coke’
Coca-Cola nije samo omiljeno piće koje se pije uz razna jela i u svim mogućim prigodama već je i dobar saveznik kod pripreme jela.
Pileća krila, bataci ili svinjska rebra odlična su ako su prije pečenja na roštilju neko vrijeme odležala u marinadi u kojoj je tabasco, Worcestershire umak i Coca-Cola. Svinjetina i piletina se mogu krčkati u marinadi u kojoj je čili u prahu, usitnjeni češnjak, origano te Coca-Cola. Na isti način se može spremati i govedina jer dodatak Coca-Cole jamči mekše meso i prožimanje slatkastog okusa s mesom i ostalim sastojcima. Coca-Colu se može koristiti i za glaziranje spremljenog jela.
Naime, valja samo meso koje je već gotovo staviti u ugrijanu tavu, preliti Coca-Colom pa pustiti da ona iskuha te se karamelizira kao glazura na mesu. Kad se pak peku burgeri nije ih loše premazivati kistom namočenim u Coca-Coli ili pak zaliti svaku stranu jednom jušnom žlicom Cole. Pileća prsa koja se spremaju na roštilju vrijedi prije pečenja držati u marinadi od šalice Coca-Cole, mljevene dimljene crvene paprike, čilija, u blenderu usitnjenog mladog luka, par režnjeva češnjaka, morske soli ili pak marinadu reducirati u tavi pa dobivenim umakom preliti pečena prsa. Ljubitelji ‘browniesa’ ili nekih drugih čokoladnih kolača mogu pak u uobičajenu smjesu dodati šalicu Cole.
TOM JONES ‘Coca cola commercial’
Stoga, vrijedi odbaciti sve (gastronomske) predrasude i posegnuti za limenkom ili bocom Coca-Cole. Ne samo da biste ju popili već i da biste uz njenu pomoć pripremili novo ukusno i zanimljivo jelo. Posebno ako je riječ o američkim BBQ inačicama. Zašto ne?