Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Parangall: The Smile: Wall Of Eyes: Rani kandidat za album godine

'Wall Of Eyes' je u svakom pogledu korak dalje od veoma dobrog prvijenca te jedan od ranih kandidata za album godine. Ujedno, kud ćeš bolje najave za koncert benda The Smile u PuliTHE SMILE

Wall Of Eyes

XL

*****

The Smile nisu tek sporedni projekt Toma Yorkea i Jonnyja Greenwooda niti pak “Radiohead za siromašne”. Pokazao je to najprije nastupni album “A Light For Attracting Attraction” pa singlovi “Wall Of Eyes”, “Bending Hectic” i “Friend Of A Friend” kao najava novog albuma a onda i friški drugi album “Wall Of Eyes”.  Za razliku od debuta u kojem se dalo očitati natruhe post punka okađenog rockom sedamdesetih i prog-rockom sa slojevitim riffovima kao nekom vrstom “čvršće” verzije Radioheada (čemu je svakako kumovalo i bubnjanje Toma Skinnera), nastupni singl “Bending Hectic” dao je naslutiti da će novi projekt donijeti širenje zvučne slike u glazbenoj verziji sinemaskopa. S lirskim rasplinutim i snenim uvodom uz gitaru podržane zvukom gudača/klavijatura (ovih prvih kao podsjetnik na “A Day In Life”) tako tipičnim i za poduže brojeve prog rocka poput King Crimsona.

Fascinantni brojevi

Brojeve zamišljene i snimljene kao suite, no kod The Smilea uz gipku podlogu Skinnerovog bubnja. Uz “nabrijanu” završnicu k tome s agresivnom gitarom i pravim “zidom buke” (koji duguje štogod i krautrocku i prog-rocku). Naslovna “Wall Of Eyes” uz akustičnu gitaru i sporovozni groove (koji vuče i na stilizacije sambe ili Sade Adu križane sa Everything But The Girl)  postupno također dobiva koprenu elektronike i gudača (na albumu su naime svoj obol dali  glazbenici London Contemporary Orchestra).

Fascinantan je i “Teleharmonic” uz Skinnerovo postojano no prigušeno bubnjanje na tragu jazzerske pratnje sporovoznim brojevima uz sintove i sjajnan Yorkov vokal dok je “Read The Room” čudesna zvučna tapiserija s maštovitom Greenwoodovom gitarom i uplivima shoegazinga. “Under Our Pillows” je Greenwoodovim uvodom prava gitarska pokazna vježba prije nego li tema ode u psihodeliju i veliko finale na tragu soundtracka “Zabriskie Point”. “Friend Of A Friend” je u prvom dijelu sjetna klavirska tema s “nepravilnim” ritmom u podlozi te orkestrom koji vuče na rješenja Georgea Martina i psihodeličnih Beatlesa u vrijeme oko “Sgt Peppera”, a u “You Know Me” dominira Yorkeov falsetto koji odlično priliježe uz klavir i gudače.

“Wall Of Eyes” je u svakom pogledu korak dalje od veoma dobrog prvijenca te jedan od ranih kandidata za album godine. Ujedno, kud ćeš bolje najave za koncert benda The Smile u pulskoj Areni 15. lipnja.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime