Ponedjeljak, 14 listopada, 2024

Kuhača & telecaster: Kikiriki uz kojeg je sve ‘no sikiriki’

U skladbi 'Peanut Vendor' u zaraznom latino ritmu cubane jazz orkestar Stana Kentona sročio je pravu instrumentalnu himnu kikirikiju koju sjajno izvodi i Dean Martin uz poučnu poruku: kikiriki koje nudi ulični prodavač prijaju i za doručak, ručak i večeru

Najkraće rečeno – obožavam kikiriki. On je moja omiljena grickalica koja mi je, uzgred rečeno, pomogla i da preživim prvi mjesec odsluženja vojnog roka u JNA kad sam doslovno živio od kikirikija i piva iz kantine (sve drugo je naime bilo nejestivo!).



Da parafraziram Prljavo kazalište ‘ne vesele mene bez njega ni utakmice nedjeljom’ jer – da budem brutalno iskren – kikiriki, pivo i dobra ‘tekma’ na televizoru, čine neraskidivi trojac. A da stvar bude zaokružena pobrinuo se još i Charles Schulz čiji mi je strip ‘Peanuts’ (u doslovnom prijevodu ‘kikiriki’ a u slobodnom ‘klinci’) omiljeni strip još od kada sam prvi put upoznao Charleya Browna, Snoopyja, Linusa i družinu.

Dobar provod uz film i grickanje kikirikija

U skladbi ‘Peanut Vendor’ u zaraznom latino ritmu cubane jazz orkestar Stana Kentona sročio je pravu instrumentalnu himnu kikirikiju koju sjajno izvodi i Dean Martin uz poučnu poruku: kikiriki koje nudi ulični prodavač prijaju i za doručak, ručak i večeru.
Doo-woop grupa The Marathons otpjevali su pak svoju zezalicu posvećenu omiljenom maslacu od kikirikija u ‘Peanut Butter’. Na albumu ‘This The Beatles vs. The Four Seasons’ iz 1964. objavljenom na etiketi VeeJay, uz skladbe Beatlesa poput ‘I Saw Her Standing There’ i ‘Misery’ našla se i hit skladba ‘Peanuts’ u izvedbi Frankiea Vallija & Four Seasons.
Willie Nelson je na albumu ‘Outlaws And Angels’ u skladbi ‘Cisco Kid’ također spominjao slani kikiriki koji se jeo iz konzerve dok su njegovi ‘odmetnički’ drugari pili whiskey i vino. Rocker Eddie Cochran u ‘Drive-in Show’ pak poziva djevojku na spoj u drive-in kino obećavajući joj dobar provod uz film i grickanje kikirikija.

Barenaked Ladies u romantično-ironičnoj ‘The Canadian Snacktime Trilogy: Snacktime’ u nabrajanju omiljenih zalogaja spominju i maslac od kikirikija namazan na krekerima, a južnoafrička zvijezda Johnny Clegg – jedan od pionira fuzija afro-beata i pop/rocka na kojeg se lijepo naslonio i Paul Simon sa svojom ‘Gracelandom’ – u ‘My Big Lady’ debljinu svoje cure povezuje s njenim uživanjem u kikirikiju.
Zanimljiva je i skladba ‘Jimmy Carter’ u izvedbi alter-country banda Blue Mountain. Bivši predsjednik SAD-a je, naime, bio vlasnik goleme farme kikirikija pa nerijetko u karikaturama prikazivan kako viri iz ljuske kikirikija. Na izvanvremenskom albumu ‘Let It Bleed’ Rolling Stones su se u skladbi ‘Monkey Man’ usporedili s majmunom koji obožava kikiriki, a Beatles na ‘Drive My Car’ s vječnog ‘Rubber Sola’ iskoristili frazu ‘raditi za kikiriki’ koja je, baš kao i u našem jeziku, istoznačnica za slabu ili nikakvu plaću.

WILLIE NELSON ‘Cisco Kid’

 

Idealan i za slane već i za slatke grickalice

A kikiriki (koji se iskapa iz zemlje jer nije korijen već mahunarka koja plodove ‘sakrije’ da tamo sazriju) nije samo idealan za slane već i za slatke grickalice. Širokoj popularnosti kikirikija i u slasticama bitno su doprinijeli bomboni M&M s kikirikijem koji su na tržište lansirani 1955. i postali veliki hit. Japanci, pak, vole takozvanu wasabi-bombu: bombon od kikirikija presvučenu pikantnim wasabijem koje (srećom) ima kupiti i kod nas.

Kikiriki (iliti orašac) je, vjerovali ili ne, obilato zastupljen u prehrani pa tako – svjedoči jedan izvor – u prehrani pola milijarde ljudi većina bjelančevina dolazi od njega. Zanimljivo je da je globalno popularan maslac od kikirikija koji se prvi put pojavio još 1890. godine, najprije bio hrana za bolesnike bez zuba koji ne mogu žvakati jela s bjelančevinama. Naime, kikiriki sadržava više bjelančevina od mesa pa je obilato zastupljen u prehrani. 

ROLLING STONES ‘Monkey Man’

 

Sirov, pržen ili kuhan – omiljen je diljem svijeta

Gado gado je, recimo, omiljena indonezijska miješana salata s jajima i umakom od kikirikija, Xin-xin brazilski naziv za kokoš u umaku od škampa i kikirikija, a Izraelcima je omiljena grickalica ‘kabukim’ odnosno kikiriki uvaljan u smjesu brašna, soli i začina pa pržen u dubokoj masnoći.
Iako se kao grickalica jede pržen omiljen je i kuhan. Posebice u Indiji, Kini, u Zapadnoj Africi te na jugu Sjedinjenih Država a od njega se radi i ulje, brašno te, dakako, popularan maslac od kikirikija. U Aziji se od kikirikija rade i mnogi umaci a na Filipinima (gdje je kikiriki stigao veoma rano jer su ga donijeli Španjolci iz Meksika) je popularan ‘kare-kare’: mješavina mesa i maslaca od kikirikija. Od kuhanog kikirikija recimo možete napraviti i izvrstan humus koristeći uobičajeno pastu od tahinija, malo češnjaka i limuna, maslinovo ulje, čili, sol… 
Jedno od omiljenih jela stanovnika Anda je, pak, juha od kikirikija. Vrijedi se njome pozabaviti i u kućnoj radinosti. Kuha se od sirovog kikirikija (prodaje se i kod nas neoljušten) i ima tanku crvenkastu kožicu koju se prije kuhanja oguli pa kuhan (kao i juhe od drugih mahunarki) ‘pasira’ i začini po volji. 
Jedino loše kod kikirikija je što može dovesti do anafilaktičkog šoka kod ljudi koji su alergični na njega. A, sudeći po statistici, nije ih malo.

JUHA OD KIKIRIKIJA
(dok kuhate i blagujete slušajte Deana Martina u skladbi ‘Peanut Vendor’)

 

Sastojci:

  • 0,5 kg sirovog kikirikija
  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 naribani luk
  • 1 oguljena i na kockice narezana rajčica
  • 1 šalica mladog (smrznutog) graška
  • 1 srednje veliki krumpir
  • 1 veća mrkva
  • 1 jušna žlica narezanog svježeg peršinova lista
  • ulje za prženje, sol, papar (ili čili)

Priprema: 

Kikiriki namočite u vrućoj vodi pa mu skinite kožicu i sameljite ga s malo čilija i malo vode da dobijete gustu smjesu. Na vrelo ulje za prženje dodajte luk (po volji s malo kima) dok ne uvene pa dodajte nasjeckanu rajčicu i češnjak. Nakon kratkog pirjanja dodajte temeljac, kikiriki, naribanu mrkvu, posolite i ostavite da se kuha na lagano do pola sata. Povremeno skidajte pjenu, a onda dodajte grašak i krumpir pa kuhajte dok posve ne omekšaju. Pospite peršinom i služite toplo.
Umjesto da krumpir kuhate možete ga popržiti kao pomfrit jer se često i tako sprema. Dodajte ga prije služenja kad je juha gotova. Po volji umjesto pomfrita gotovoj juhi možete dodati i malo kiselog vrhnja i poprženog kikirikija (što je moj favorit).

 

KARAMELIZIRANI SLATKO-SLANI KIKIRIKI IZ KUĆNE PROIZVODNJE
(dok kuhate i blagujete slušajte Eddiea Cochrana i ‘Drive-in Show’)

 

Sastojci:

  • 2 šalice (oko 25 dag) sirovog ili nesoljenog prženog kikirikija 
  • 1 šalica šećera
  • 1/3 šalice vode
  • sol, čili u prahu (po volji) 

Priprema:
U dublju tavu pomiješajte kikiriki, šećer i vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se šećerna otopina  ne počne kristalizirati pa nastavite sve dok se nije stvorio ‘krokant’ koji je omotao kikiriki. Potom dodajte sol i čili, dobro promiješajte pa kikiriki stavite na papirnati ubrus da se potpuno ohladi. Tako spremljen kikiriki možete jesti odmah ili ga spremiti u dobro zatvorenu staklenku u kojoj može trajati i tjedan dana. 

 

RIBLJI FILET S KIKIRIKIJEM
(dok kuhate i blagujete slušajte Johnnyja Clegga u ‘My Big Lady’)

 

Sastojci: 

  • 80 dag ribljih fileta (najviše se isplate jeftijini  zamrznuti poput bakalara, lubina, šampjera, komarče, zubaca…)
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 4 žlice ribljeg temeljca (u alternaciji, po volji, 1 žlica oyster saucea)
  • 1 žlica šećera
  • 1 na tanko rezan luk (ili dva kozjaka/kapulice)
  • 4 žlice ulja za prženje
  • sol 
  • 1 čili papričica
  • 2 režnja češnjaka
  • malo narezanog svježeg đumbira (desetak manjih komadića)
  • 1 jušna žlica svježeg nasjeckanog lista peršina 
  • nekoliko listića mente (ili bosiljka) 
  • 3 jušne žlice nesoljenog prženog kikirikija
  • 2 jušne žlice nasjeckanog kopra

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 170 stupnjeva a u međuvremenu pomiješajte limun, temeljac (ili oyster sauce), šećer i dvije jušne žlice vode pa miješajte dok se šećer ne rastopi. Na tavi ili posudi za prženje bez ručke ugrijte pola ulja pa s kožom prema dolje popržite posoljeni riblji filet sedam-osam minuta odnosno dok nije dobio zlaćano smeđu boju. Prebacite u ugrijanu pećnicu i držite pet do deset minuta dok riblji filet nije gotov pa ga izvadite na tanjur. Dok je riba u pećnici zagrijte preostalo ulje u većoj tavi dodajte luk ili ljutiku, đumbir i narezanu čili papričicu (bez sjemenki) pa pirjajte oko tri minute. Potom  dodajte češnjak i umak od limuna pa držite na vatri miješajući dok se tekućina nije reducirala na pola. Maknite s vatre, dodajte začine i kikiriki, malo još pirjajte pa sve prelijte preko ribljih fileta. Pospite usitnjenim koprom.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime