Subota, 23 ožujka, 2024

KUHAČA & TELECASTER I Legendarna mjuza i fina klopa u znaku banane

Nema nikakve sumnje da je do danas najpoznatija pjesma u kojoj se spominju banane vremešna 'Banana Boat' s prepoznatljivim 'day -o' koja je proslavila Harryja Belafontea ali i mnoge druge. Za 'najbananastiji' album također ne treba dugo razbijati glavu jer on je prvijenac Velvet Underground & Nico...

Nema nikakve sumnje da je do danas najpoznatija pjesma u kojoj se spominju banane vremešna ‘Banana Boat’ s onim prepoznatljivim ‘day -o’ koja je proslavila Harryja Belafontea ali i mnoge druge.



Za ‘najbananastiji’ album također ne treba dugo razbijati glavu jer on je, naravno, prvijenac Velvet Underground & Nico s bananom Andyja Warhola na ovitku ploče. Tu su naravno i Bananarama kao pop izvođačice s pravim ‘bananastim’ imenom…

 

Banane spominju i veliki Ramonesi u svom klasičnom brzacu ‘This Ain’t Havana’, japanske pop-pankerice Shonen Knife u temi ‘Banana Chips’ dale su recept kako spremati čips od banane (naravno, sa tankim kriškama prženim u kokosovom ulje) a američki rockeri SCOTS u ‘Banana Pudding’ govore o omiljenom jelu kojeg je spremala mama.

Velika imena psihodelije posegnula za bananama kao nadahnućem

Louis Prima je imao posebnu sklonost prema bananama jer je snimio nekoliko skladbi koje ih spominju, a među njima vodviljsku veselu temu ‘Yes, We Have No Bananas’ i skladbu ‘Banana Split For My Baby’ u kojoj naručuje najdražu slasticu svojoj dragoj. Dva velika imena psihodelije također su posegnuli za bananama kao nadahnućem u pjesmama: Daevid Allen – član utemeljitelj Soft Machine a potom Gonga – objavio je album ‘Banana Moon’ (s Allenovim crtežom mjeseca kao do pola oguljene banane koja svira gitaru) a Kevin Eyers snimio album ‘Bananamour’ te skladbu ‘Guru Banana’. Uzgred rečeno i psihodelično-jazzy avangardna družina Gonga u skladbi ‘Radio Gnome Invisible’ u svom dadaističkom tekstu spominje banane. 

 

Američki kantautor Harry Chapin opjevao je zacijelo najveću količinu banana u svojoj folk-country temi ‘30.000 pounds of Bananas’ dok je Sergio Mendes pjevao o drvu banana u svojoj ‘Bananeiri’; skladbi s albuma ‘Timeless’ na kojem se glazba starog majstora ukazala u novom svjetlu u produkciji Will.I.Ama. Zvijezda ranih pedesetih prošlog stoljeća Rosemary Cloney snimila je ‘A Bunch Of Bananas (Hemingway Way)’ u kojoj je sparila gin i banane kao lijek za sreću. The Monkees su svoju sklonost ka voću iskazali skladbom ‘Apples, Peaches, Bananas And Pears’, Van Halen u ‘Up For Breakfest’ spominju doručak u kojem se nudi biskvit s medom i lubenicom te banane s trešnjom na vrhu, dok punkeri skloni satiri Dead Milkmen umjesto krkanja banana u ‘Smoking Banana Peels’ govore o pušenju osušene kore banana. Banane u svojoj političkoj satiri ‘Havana Affair’ spominju Ramones (kao i Red Hot Chili Peppers) te Kate Bush u znakovitoj ‘Eat The Music’…

Banane u gastronomiji

Banane u gastronomiji su prvenstveno prisutne u lokalnim kuhinjama Afrike, Kariba, Srednje i Južne Amerike te Indije, Indonezije i Filipina. U Obali bjelokosti najčešće se prže i preliju umakom od luka i rajčica te – kao i u mnogim afričkim krajevima – služe uz ribu ili pak grah i rižu. Također se i kuhaju ili peku umotane u list banane kao prilog uz ovčetinu ili govedinu. Na Karibima je popularan ‘fufo’: jelo od kuhanih banana koje se potom kao pire pomiješaju sa pilećim temeljcem te ‘sofritom’ (umakom od sala, češnjaka i luka, papra, rajčica, octa i kima).
Pržene kao čips banane se diljem Srednje i Južne Amerike često jedu i samostalno s umacima i kao prilog uz rižu. Zelene pržene banane su česte baš kao i pomfrit a među najpopularnijim jelima su ‘tostones’ – dvostruko pržene šnite banane. Naravno sušene pa mljevene banane se koriste i kao brašno pa je – najkraće rečeno – banana sjajna namirnica koja ima nebrojene gastronomske primjene. Ne i u Europi gdje se najčešće koristi u desertima (banana split) ili jede kao voće samostalno i u salatama. No i tada je samo mašta slastičara granica… jer banane savršeno idu uz čokoladu i sve orašaste plodove

FILETI RIBE S BANANOM
(dok kuhate i blagujete slušajte ‘Memories’ s albuma Daevida Allena ‘Banana Moon’)

  • 4 riblja fileta (orada, lubin, bakalar, škarpina, grgeč…) 
  • 2 oguljene i uzdužno prepolovljene banane
  • 4 jušne žlice krušnih mrvica
  • 4 žlice nasjeckanog oljuštenog kikirikija
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • Sol i crveni papar
  • 1 jušna žlica mljevene slatke crvene paprike
  • 1 jušna žlica svježeg peršinova lista 
  • Po volji: 10 jušnih žlica (oko dvije šalice) šalše od poma

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u međuvremenu stavite na papir za pečenje pola mrvica. Na njih položite uzdužno prepolovljene banane. Pokrijte ih ribljim filetima koje ste s obje strane premazali maslinovim uljem, posolili, zapaprili te posuli crvenom paprikom. Pospite preostalim mrvicama i kikirikijem te poprskajte maslinovim uljem. Pecite 20-ak minuta dok riba ne dobije smeđe-zlatnu boju pa služite posuto peršinom te – po volji – uz šalšu od poma ili zelenu salatu.  

 

MAČJE OČI
(dok kuhate i blagujete slušajte The Monkees u skladbi ‘Apples, Peaches, Bananas And Pears’)

Za biskvit: 

  • 5 jaja
  • 4 jušne žlice šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jušna žlica brašna
  • 2,5 jušnih žlica kakaa

Za kremu: 

  • 3 jaja
  • 15 dag šećera
  • 15 dag čokolade za kuhanje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kavena žličica instant kave
  • 20 dag maslaca

Priprema: Odvojite žumanjke i bjelanjke, bjelanjke istucite u čvrsti snijeg a žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te ih dodajte smjesi žumanjaka. Promiješajte da se sastojci dobro sjedine pa umiješajte snijeg od bjelanca i dobro pomiješajte da se svi sastojci sjedine. 
Na dobro namašćen i pobrašnjen lim iz pećnice prebacite smjesu za biskvit pa pecite na 180 stupnjeva petnaestak minuta. Pečeni biskvit prebacite na papir za pečenje posut šećerom i zarolajte ga s obje strane te pustite da se ohladi. 

U međuvremenu pripremite kremu: umutite u pjenu sve sastojke osim maslaca pa ih kuhajte na pari dok se šećer i čokolada nisu rastopili a uz stalno miješanje dok ne dobijete jednoličnu gustu kremu. Pustite da se ohladi pa dodajte pjenu od maslaca te sve ponovo dobro promiješajte. Polovicu kreme ravnomjerno nanesite na biskvit i na njega položite oguljene banane (kojima ste odrezali špicaste krajeve). Neka po dvije banane budu na svakom kraju biskvita pa ga zarolajte s jedne i druge strane prema sredini. Dobivenu roladu preokrenite tako da spoj (rubovi) biskvita budu dolje. Roladu premažite s drugom polovicom kreme te ostavite u hladnjaku da se dobro stisne.

 

BANANE U PANCETI
(dok kuhate i blagujete slušajte Ramones u ‘Havana Affair’ s koncertnog albuma ‘It’s Alive’)

Sastojci:

  • 4 banane
  • 4 jušne žlica kiselih krastavaca narezanih na listiće
  • 8 fetica (šnita) pancete
  • Prstohvat čilija u prahu
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • 4 jušne žlice poprženog luka

Priprema: Ogulite banane i lagano ih u tavici popržite s obje strane na maslinovu ulju. Izvadite banane iz tavice, pospite čilijem i obložite tanko rezanim kiselim krastavcima te umotajte u pancetu/slaninu. Vratite ih u tavicu i popecite s obje strane dok panceta nije hrustava pa služite posute preprženim lukom 

 

BANANE S GRADELA 
(dok kuhate i blagujete slušajte 
Van Halen i ‘Up For Breakfest’)

Sastojci:

  • 4 banane
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • Sok jednog limuna
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 0,3 dcl bourbona ili whiskeya
  • 1 kavena žličica cimeta

Priprema: Ugrijte roštilj (ili gusanu grill tavu) i neoguljene banane uzdužno raspolovite. Unutrašnji dio banane premažite maslinovim uljem  i sokom limuna pa pecite banane na gradelama/tavi s korom okrenutom prema dolje. Nakon par minuta okrenite ih da se malo zapeku i s druge strane. U međuvremenu u maloj tavici zažutite smeđi šećer pa dodajte bourbon ili whiskey i cimet. Pečene banane položite na tanjur pa kad se tekućina u tavici reducirala na pola njome prelijte banane. Po volji preko svega pospite tostirani usitnjeni (neslani) kikiriki, tostirane bademe ili sjemenke sezama.  

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime