Ponedjeljak, 8 travnja, 2024

Iz stručnog kuta: Je li botox otrov i koliko često izaziva alergijske reakcije?

Iako moderno doba poznaje različite filere, plazme, lasere za lice i tijelo, botox još uvijek ostaje centralni i esencijalni alat estetske medicine. Učestalost njegove primjene probudila je mnoge nedoumice i sumnje

U estetskoj medicini sve se češće koriste hijaluronski dermalni fileri sastavljeni od prirodne hijaluronske kiseline, ali kada je riječ o pomlađivanju, a posebno estetskim zahvatima namijenjenim ‘skidanju godina’, onda nikako ne možemo zaobići botox.Uostalom, da nije njega pitanje je u kojem bi se smjeru razvijala moderna estetska medicina jer je otkrićem botoksa ona zapravo i – rođena! Naime, kada je okuloplastična kirurginja dr. Jean Carruthers iz Kanade tretirala tikove očiju svojim pacijentima sasvim slučajno shvatila je da botox (botulinum toxin) briše i bore mrštilice! Uz uspješno rješavanje primarnog problema, pacijenti su joj počeli zahvaljivati i – na nestanku bora! Upravo je taj prijelomni trenutak označio rođenje moderne nekirurške estetske medicine!

Popularnost ‘baby botoxa’

“Premda trenutno u svijetu estetike imamo različite filere, plazme, lasere za lice i tijelo, botox još uvijek ostaje centralni i esencijalni alat estetske medicine, koji u rukama stručnog liječnika, liječnika s puno iskustva, postiže prirodne rezultate. Danas koristimo puno manje doze za uklanjanje bora, tzv. baby botox, njime tretiramo bruksizam, migrene, prekomjerno znojenje, zatežemo kožu oko brade, podižemo vršak nosa i kutove usana te tretiramo ‘gummy smile’.

Tretmani traju 2-3 minute, bezbolni su i imaju najmanje nuspojava od svih drugih estetskih tretmana. Klijent se nakon tretmana može odmah vratiti, primjerice, na posao – bez ikakvih tragova, a rezultati tretmana vidljivi su nekoliko dana kasnije – bore se smanjuju, obrve podižu, a koža dobiva lijep i zdrav sjaj”, objašnjava dr. Nikola Milojević iz Poliklinike Milojević.

Botox nije otrov

Posebno se osvrnuo na mnoge dezinformacije koje je u posljednje vrijeme vidio i pročitao, a koje se referiraju na navodnu opasnost i ‘otrovnost’ botoxa.

Koristi se u ortopediji, pedijatriji, urologiji, zapravo skoro u svim strukama, jer može vrlo učinkovito kontrolirati mišiće, a skoro su sve funkcije našeg tijela na bazi mišića

“Treba istaknuti kako botox u koži ostaje samo 1-2 tjedna koliko je njegov ‘half life’, a rezultati traju 4-6 mjeseci zbog uspavljujućeg efekta na mišiće. Botox nije otrov, u ovoj pročišćenoj formi smatramo ga organskim proteinom koji nije štetan za ljudski organizam te ne putuje po tijelu. Kada razmislite, svaki je lijek u prevelikim količinama otrov, a u normalnim dozama učinkovit lijek – tako je i s botoxom. Doze u estetici znatno su manje nego u općoj medicini, gdje je botox već 100 godina jedan od učestalijih i učinkovitijih lijekova.

Koristi se u ortopediji, pedijatriji, urologiji, zapravo skoro u svim strukama, jer može vrlo učinkovito kontrolirati mišiće, a skoro su sve funkcije našeg tijela na bazi mišića. Zabilježene su određene alergijske reakcije, ali su vrlo, vrlo rijetke, a ja ih (u 30.000 odrađenih botox zahvata u karijeri) nisam nikada zabilježio. Najveća nuspojava koju bilježim je blaga modrica. U posljednjih 25 godina već su izvedeni milijuni zahvata botoxom i, naravno, u svijetu su se događale i veće posljedice apliciranja botoxa od malih modrica. No, šanse za takve posljedice manje su nego da vas primjerice pogodi grom ili dobijete alergičnu reakciju na jagode”, zaključuje dr. Milojević.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime