Utorak, 11 siječnja, 2022

6 izvrsnih izložbi zbog kojih ovog studenoga idemo ravno u – Klovićeve dvore

Visoki kriteriji izložbenog programa Galerije Klovićevi dvori održavaju se uvođenjem inovacija u pristupu, odabirom kompleksnih tema i načinima prezentacije, primjenjujući nova tehnološka dostignuća. A u studenom nas očekuje posebna poslastica - 4 nova izložbena postava te dva koja su zbog velikog interesa publike - produljena!

Odlučite li se ovih hladnih jesenskih dana zaputiti u središte Zagreba, ili (ako živite izvan metropole) napraviti kratki izlet do glavnog grada, svakako se zaputite do Gornjeg grada i Galerije Klovićevi dvori!

Ova najveća galerijska institucija u Hrvatskoj svojim širokim djelokrugom rada, kojim zahvaća umjetničke pojave i kulturološka zbivanja od pretpovijesti do suvremenosti, neprekidno u različitosti ponuđenih programa intrigira domaću i stranu publiku novim i drugačijim pogledima na povijesna i suvremena umjetnička zbivanja. 

Posebna poslastica u studenome!

Na svoje četiri izložbene etaže godišnje priredi i do 30 izložbi koje redovito posjeti nekoliko stotina tisuća posjetitelja. Visoki kriteriji izložbenog programa održavaju se uvođenjem inovacija u pristupu, odabirom kompleksnih tema i načinima prezentacije, primjenjujući nova tehnološka dostignuća. A u studenom nas očekuje posebna poslastica – 4 nova izložbena postava te dva koja su zbog velikog interesa publike – produljena!

Izložba ‘Bokeljski Hrvati 2021.’

4. – 14. studenoga 2021.

Kulturno – edukativni projekt Putevima bokeljskih Hrvata predstavlja zanimljivu izložbu u tehnici kolaža Bokeljski Hrvati 2021. Nastavak je ovo dugogodišnjeg projekta koji spaja dvije države i dva naroda, a ujedno radi na očuvanju bogate kulturne baštine bokeljskih Hrvata.

Na 11 vizuala upoznat ćemo sve generacije bokeljskih Hrvata koji žive u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Njihovo emotivno viđenje Boke kotorske i njihova povezanost svojevrsni su most prošlosti i budućnosti. Njihove riječi toliko su jake da nas propitkuju jesmo li svjesni i radimo li dovoljno na upoznavanju novih generacija o nasljeđu koje je prepoznato u cijelom svijetu. Ulaz je besplatan.

Izložba ‘Predmet: Hrvatski’

(9. studenoga 2021. – 16. siječnja 2022.)

Hrvatski jezik najvažniji je i satnicom najzastupljeniji predmet u školi. Uči se od prvoga razreda osnovne do kraja srednje škole. U školskom sustavu zauzima posebno mjesto i zbog toga što je on osnova za učenje svih drugih predmeta, a uz obrazovnu ima istaknutu i odgojnu funkciju.

Kada se počeo učiti, kako se sve nazivao, iz čega se učio, što ga je uvjetovalo i oblikovalo? Jesu li se oduvijek učili padeži i glagolska vremena? Što se čitalo za lektiru? Jesu li se i prije sto godina profesori žalili da su učenici nepismeni? Što se tijekom proteklih stotinu i pedeset godina mijenjalo, a što je ostalo isto?

Osim što odgovara na ta pitanja, izložba Predmet: Hrvatski bavi se i drugim aspektima nastave hrvatskoga kao materinskog jezika, osvjetljujući njegovu vanjsku i unutrašnju povijest. Ta je povijest složena i zbog političkih okolnosti, i zbog složenosti sadržaja – jezika, književnosti i u novije vrijeme medijske kulture, i zbog promjena paradigmi poučavanja. Usprkos važnosti i mjestu koje predmet ima u obrazovnom sustavu, on je slabo istražen i do danas nije sustavno opisan.

Izložba o hrvatskom stoga će prikazati različite segmente života nastavnoga predmeta u hrvatskim školama od njegova uvođenja do najnovije reforme. Obuhvatit će sve ono što Hrvatski od njegova uvođenja oblikuje u nastavni predmet kakvim ga poznajemo danas: zakone i školske dokumente, udžbenike i priručnike, filmove, nastavna sredstva u različitim etapama njihova razvoja, učeničke školske zadaće, svjedodžbe i diplome…

Oni koji se žele vratiti u prošlost moći će sjesti u školske klupe u kakvima su sjedili učenici u učionicama prije više od sto godina, a oni koji su skloniji suvremenoj tehnologiji moći će se poigrati i svoje znanje provjeriti i nadopuniti različitim digitalnim interaktivnim sadržajima.

Izložba Sergije Glumac – retrospektiva

(11. studenoga 2021.-16. siječnja 2022.)

Sergije Glumac (1903.- 1964.) jedan je od ključnih protagonista hrvatske likovne scene u prvoj polovini 20. stoljeća koji je djelovanjem na različitim područjima značajno pridonio povijesti hrvatske grafike, grafičkog dizajna i scenografije.

Ali najveći dio Glumčeve bogate i raznolike ostavštine ostao je u potpunosti nepoznat javnosti, ali i stručnim krugovima. Unatoč tomu, već su i malobrojni poznati radovi – pojedini grafički listovi, mape Le Metro i Beton, skice za avangardno kazalište i nekoliko antologijskih plakata dali naslutiti da je riječ o istaknutom predstavniku hrvatske avangardne scene 1920-ih i pioniru domaćega grafičkog dizajna.

Oko 400 umjetnikovih radova, koji su za ovu izložbu prikupljeni iz relevantnih hrvatskih muzeja, galerija i privatnih kolekcija obuhvatit će gotovo sve segmente Glumčeva predmeta interesa unutar širokog kulturološkog horizonta njegova djelovanja.

26. međunarodna izložba karikatura

(16. – 26. studenoga 2021.)

U organizaciji Hrvatskog društva karikaturista otvorit će se (u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama) 26. međunarodna izložba karikatura, koja je i ove godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe, odnosno festivala karikature je STRIP (strip junaci i njihovi autori u karikaturi).

Sudjelovalo je 347 karikaturista sa 743 karikature iz 66 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (35), Turske (31), Hrvatske (23), Kine (21). Izložba je besplatna!

Produžena izložba Tisje Kljaković Braić ‘Spomenik živom čoviku’

(16. rujna 2021. – 9. siječnja 2022.)

U početku svog djelovanja bliskija je informelu i art brutu, slikarstvu snažne ekspresije, koje u njezinim djelima karakteriziraju velike crne reljefne površine. Od 2009. godine, Tisjine slike postaju svjetlije i vedrije, a velike crne površine zamijenile su bjeline.
S druge strane, bliskost primitivističkim formama od njezinih početaka ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na njezinim crtežima kao i u slikarstvu.

Takvim načinom izražavanja, Tisja se nadovezuje na brojne utjecajne likovne uzore koji su, još od Paula Kleea preko Alberta Giacomettija i Jeana Dubuffeta, ostavili značajan trag sve do suvremenih umjetnika. Tisja se poput njih, odmiče od bjesomučne potjere za novim i do sada neviđenim, te stremi prema onome što je izvorno, arhetipsko, iskonsko i neiskvareno.

Izložba ‘Nepoznati Oskar Herman’

(14. listopada – 12. prosinca 2021.)

Galerija Klovićevi dvori posjeduje najveću zbirku djela slikara Oskara Hermana (1886. – 1974.) u Hrvatskoj. Slikar je to, čiji je opus u početku definiran ‘Minhenskim krugom’ kojeg čine još i Miroslav Kraljević, Josip Račić te Vladimir Becić.

Proboj moderniteta preko Münchena koji je pak posredovao umjetničke inovacije Pariza a što se desio u slikarstvu spomenutih slikara imao je u hrvatskoj povijesti umjetnosti značenje male revolucije – kada Cézanneov inovativni opservacijski postupak ulazi u hrvatsko slikarstvo koje bespovratno nastavlja pratiti tijek zapadnoeuropskog umjetničkog razvoja.

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Pridružite nam se u akciji ’60 dana dobrih djela’ i osvojite brojne nagrade!

Ove godine, na Mixerov rođendan, proširujemo našu akciju na 60 dana dobrih djela te ćemo vas svaki dan kroz društvene mreže zamoliti da učinite jedno dobro djelo, jednu sitnicu kojom ćete nekome u svojoj blizini ili sebi uljepšati dan! A kako bi se lanac dobrote nastavio, mi ćemo vas nagraditi brojnim darovima!

Interliber 2021: Sretne vijesti za sve ljubitelje knjiga i čitanja!

Nakladnici i knjižari zajedno sa Zagrebačkim velesajmom ponovo će se udružiti da "svijetu dodaju malo boje" i postave magičnu bajku Interlibera na pozornicu najvažnijih kulturnih događaja ove jeseni

Balet koji obožavamo: Orašar ponovno ruši sve rekorde prodaje!

Prva izvedba ovog slavnoga baleta na rasporedu je u srijedu 1. prosinca, a tijekom blagdanskih mjeseci Orašar će u zagrebačkom HNK biti izveden 15 puta

Vodič za buduće mladenke: Ovo su najveći trendovi vjenčanica za 2022.

Ako je suditi prema haute couture kolekcijama vjenčanica za 2022. godinu, ovi stilovi će biti najpopularniji. Drage mladenke, vremena je sve manje, a izbor nikada nije bio ovako zanimljiv

Povezano

Ne propustite Kolektart – prodajnu izložbu ekskluzivnih umjetničkih djela u Laubi

Kolektart pruža savršenu priliku za investiciju u umjetnička djela s Laubinim jamstvom izvanredne kvalitete te kupnju upečatljivog i nezaboravnog poklona po odličnim cijenama te je stoga neizostavan događaj za svakog kolekcionara, ljubitelja umjetnosti i kulturnjaka

Zavirite iza kulisa kreativnih direktora: Izložba tajnih dokumenata Brukete i Žinića

Posjetitelji imaju priliku kroz izloženi sadržaj zaviriti iza kulisa svakodnevnog rada kreativnih direktora, a u izloženim su bilježnicama pohranjeni i neki od najuzbudljivijih trenutaka njihovog rada, uspješnih i neuspješnih

Milan Trenc u Laubi: Umjetnik po čijoj je ideji nastao film Noć u muzeju

Umjetnik, čiji su radovi objavljeni u New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu, New Yorkeru i ostalim važnim američkim listovima, u Laubi će predstaviti svoju grafičku mapu pod nazivom 'Tvornička jutra'

Ovog Božića darujte unikatni dar: Fotografiju šarenice oka!

Sanja Ajdinovski, Iva Bokulić Rajić i Renata Gojak fotografiraju nešto što možda nikada ne bismo pomislili koliko je čarobno - šarenicu oka! Sanja nam je otkrila kako su došle na ideju pokretanja posla, kako nastaju fotografije, kao i tko se ne smije fotografirati

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime