Utorak, 26 ožujka, 2024

DA2 ekskluzivno donosi dokumentarce o dizajnu, umjetnosti i arhitekturi

Međunarodni filmski festival posvećen dizajnu, umjetnosti i arhitekturi donosi ekskluzivne premijere dokumentaraca o Marini Abramović, Gian Lorenzu Berniniju, Alvaru Aaltu i Bjarkeu Ingelsu

Drugo izdanje filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi otkriva priče o značajnim svjetskim kreativcima i njihovim djelima i to u virtualnom prostoru te će ga moći pratiti publika iz cijele Hrvatske. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja koje je održano u Zagrebu, fokus ovogodišnjeg drugog izdanja DA2 Film Festivala inspirativne su priče o planetarno slavnim autorima poput Gian Lorenza Berninija, Alvara Aalta i Marine Abramović, ali i o nekima za koje se možda dosad nije dovoljno čulo, poput osebujnog španjolskog street art umjetnika i kipara Okude San Miguela, ratnog fotografa Jana Grarupa i Benedette Barzini, danas žestoke kritičarke modne industrije koja je 1960-ih krasila naslovnicu Voguea.

Benedetta Barsini

Festival je u utorak, 20. listopada otvorila projekcija filma Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca, a svi naslovi iz programa dostupni su od 21. do 27. listopada na službenoj online platformi.

Filmovi na repertoaru su sljedeći:

POVRATAK KUĆI, MARINA ABRAMOVIĆ I NJEZINA DJECA (Homecoming – Marina Abramovic and Her Children, 2020.) redatelja Borisa Miljkovića daje intiman uvid u beogradsko finale putujuće retrospektivne izložbe Marine Abramović – Čistač. Prati umjetnicu tijekom priprema za izložbu te opisuje dileme koje su je okupirale tijekom mladosti u rodnom gradu.

EKVILIBRIJ OKUDE SAN MIGUELA (Equilibri by Okuda San Miguel, 2018.) u režiji Batiste Miguela upoznat će gledatelje s likom i djelom jednog od najuzbudljivijih svjetskih street art umjetnika današnjice. Španjolac Okuda poznat je po osebujnom stilu šarenih geometrijskih uzoraka koji je primijenio u svom najpoznatijem djelu, hramu Kaos u španjolskoj Llaneri. Film prati umjetnika tijekom godine dana u izradi velebne 25-metarske skulpture, koja će biti spaljena u velikoj završnici Festivala vatre u Valenciji.

BERNINI O BERNINIJU (Bernini Tells Bernini, 2018.) redatelja Andrésa Arce Maldonada donosi priču o Gian Lorenzu Berniniju (1598.–1690.), izuzetnom umjetniku – graditelju (Fontana četiriju rijeka, Tritonova fontana…), slikaru i kiparu (David, Apolon i Dafne te Ekstaza sv. Tereze…). Priču donosi njegov izravni potomak Fabiano Forti Bernin te gledatelje uz puno topline i žara vodi u istraživanje prekrasnog Rima, ali i otkriva manje poznate crtice iz njegova života, poput epizode u kojoj je Bernini zbog ljubomore gotovo ubio brata.

AALTO (Aalto, 2020.) finske redateljice Virpi Suutari prvi put prikazuje intimnu ljubavnu priču Alvara i Aino Aalto, finskih majstora modernističke arhitekture i dizajna koji su dijelili strast za organičku arhitekturu prilagođenu čovjeku. Film će gledateljima približiti njihov kreativni proces te prikazati slavne građevine s njihovim potpisom iz čitavog svijeta. Utonut ćemo u šaroliku povijest modernizma te usput sresti i Rockefellere, Le Corbusiera i Lászlóa Moholy-Nagyja.

KAKO IZGRADITI PLANINU (Making a Mountain, 2020) u režiji Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera prati nastanak velebnog danskog arhitektonskog projekta Copenhill, najčišće spalionice otpada na svijetu na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza. Ova filmska simfonija na gradilištu prati glavne likove, predvođene slavnim danskim arhitektom i vizionarom Bjarkeom Ingelsom.

LJUDSKA UTOČIŠTA (Human Shelter, 2018.) u režiji Borisa Bertrama istražuje različite načine na koje ljudi iz čitavog svijeta stvaraju svoje domove: u izbjegličkom kampu pokraj Mosula, divljim naseljima u zaljevu Lagosa ili pak u šest četvornih metara tokijskog megalopolisa. Ovaj egzistencijalistički film daje odgovor na pitanje što je zapravo dom.

RATNI FOTOGRAF (The Photographer of War, 2019.) Borisa Bertrama donosi priču o jednom od najznačajnijih ratnih fotografa današnjice. Jan Grarup više od 25 godina fotografira ljude koji bježe od gladi, klimatskih promjena, korupcije i rata. Suradnik je New York Timesa, The Guardiana, Le Mondea i Politikena te dobitnik osam nagrada World Press Photo. U filmu pratimo Grarupa po bojnim poljima oko Mosula u Iraku, kao i na kućnom frontu gdje se suočava sa zahtjevima očinstva, pripremom sendviča i pranjem rublja.

NESTANAK MOJE MAJKE (The Dissapearance of My Mother, 2019), moćan osobni dokumentarac Beniamina Barresea prikazan na Sundanceu, gledatelje vodi iza kulisa modne industrije. Protagonistica, ujedno i redateljeva majka, novinarka i sveučilišna profesorica Benedetta Barzini, nekad je bila uspješna manekenka koja je 60-ih godina prijateljevala s Dalíjem, Strasbergom i Avedonom. Benedettu prikazuje u sedmom desetljeću života, a odbojnost koju danas osjeća prema svijetu vizualnog prikazivanja i površnosti čini okosnicu ovog sjajnog filma.

DA2 ZagrebDesign, Art & Architecture Film Festival prvi je festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti. Dio je platforme Secret Arts Cinema, programa tematskih filmskih projekcija koje slave kreativnost u organizaciji udruge Pari Pikule koja ujedno i organizira sam festival.

Program je natjecateljskog karaktera, a obuhvaća osam hrvatskih premijera nagrađivanih filmova o svjetskim kreativcima i njihovim djelima. Osim filmova DA2 u suradnji s online platformom R+ donosi i seriju moderiranih razgovora s hrvatskim profesionalcima pod nazivom Šta DA?.

Svi zainteresirani filmove mogu gledati OVDJE, a nakon jednostavnog postupka registracije moguće ih je iznajmiti po cijeni od 5 eura, odnosno 35 eura za paket koji uključuje 8 filmova. Nakon prvog pokretanja film se može gledati više puta unutar 48 sati.

Naslovna promo fotografija: Ekvilibrij Okude San Miguela

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime