Utorak, 26 ožujka, 2024

Industrija 19. Zagreb Film Festivala se vraća: Naučite sve o procesu izrade filma!

Ovogodišnji program pokrit će mnoge korake u procesu izrade filma: od razvoja projekta i scenarija, koprodukcijskih mogućnosti, glume, filmskog snimanja, režijskih metoda do pakiranja projekta

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, program Industrija 19. Zagreb Film Festivala vraća se pred publiku s programima za sve uzraste, od školske djece do iskusnih filmskih profesionalaca. Ovogodišnji program pokrit će mnoge korake u procesu izrade filma: od razvoja projekta i scenarija, koprodukcijskih mogućnosti, glume, filmskog snimanja, režijskih metoda do pakiranja projekta.



Predstavljanje projekata igranih TV serija u razvoju

Danas u 12 sati održat će se “Series Rough Pitch – The Balkan Way”, predstavljanje projekata igranih TV serija u razvoju, čiji su autori u tjednu prije festivala sudjelovali na radionici pripreme za pitching kod međunarodnih tutorica Helene Granqvist (producentica) i Valerie Richter (scenaristica).

Bit će predstavljeno 8 projekata, izabranih među čak 37 pristiglih prijava iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Žiri u međunarodnom sastavu najboljem će projektu za daljni razvoj dodijeliti nagradu od 5.000 eura. Moderatorica događanja je Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske. 

Posebnost videoigara

Sutra, 17. studenoga, na rasporedu su dva događanja – u 13 sati na sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti na programu je masterclass Po čemu su videoigre drugačije…? koji će održati Stéphane Natkin, osnivač tvrtke La Compagnie des Martingales i profesor CEDRIC-a (Centar za studij i istraživanje u računalnim znanostima i komunikaciji na Nacionalnom konzervatoriju za umjetnost i obrt).

Masterclass je posvećen komparativnoj analizi videoigara i linearnih medija (filmova, TV serija…), kao i analizi nekih od budućih vrsta sadržaja, uključujući videoigre kao programe uživo, igre u kinima i zabavnim parkovima, geolokalizirane igre i transmediju. Također, razmotrit će i ulogu platformi poput Netflixa ili Amazona, kao i TV kanala i prikazivača. Prezentacija će biti popraćena brojnim primjerima videoigara te dijelom za pitanja i odgovore.

Koja je budućnost kreativnih medija?

Odmah nakon masterclassa slijedi panel “Od filma do igara: Budućnost kreativnih medija” na kojemu će uz Stéphanea Natkina sudjelovati Thierry Baujard (SpielFabrique), Mario Čelan (Inkubator Pismo), Chris Marcich (HAVC) i Davor Švaić (ADU). Događanje je realizirano u sklopu projekta DigiTelling, prvog regionalnog mentorskog programa, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda i u suradnji s inicijativom Edu4Game.

Talijanska filmska indrustrija i njihove novosti

Istog dana u 17 sati u Talijanskom institutu za kulturu, na programu je panel “Spotlight Italy”, na kojem će stručnjaci iz talijanske filmske industrije predstaviti audiovizualni sistem te iznimno vrijedne sheme manjinskih koprodukcija, ali i koprodukcijski forum Kada istok susreće zapad (WEMW) te koprodukcijsku shemu i radionice RE-ACT.

Na panelu sudjeluju Maria Giuseppina Troccoli (voditeljica uprave za film talijanskog Ministarstva kulture), Roberto Stabile (voditelj međunarodnih odnosa Talijanskog nacionalnog udruženja filmske, audiovizualne i multimedijalne industrije – ANICA), Alessandro Gropplero (voditelj međunarodnih odnosa Audiovizualnog fonda talijanske pokrajine Furlanije-Julijske krajine i direktor WEMW-a), ravnatelj HAVC-a Chris Marcich te producentice Ines Vasiljević (Italija) i Vanja Jambrović (Hrvatska).

Panel organiziramo u suradnji s Talijanskim institutom za vanjsku trgovinu – ICE Agencija, Veleposlanstvom Italije u Hrvatskoj i Talijanskim institutom za kulturu, u svrhu jačanja postojeće suradnje između audiovizualnih sistema dviju zemalja.

Glumci i redatelji koji su ove godine osvojili brojne nagrade

U četvrtak 18.11. u Kinu Kinoteka održat će se masterclass Katije Pascariu, glavne glumice filma “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” redatelja Radua Judea, koji je ove godine osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film u Berlinu. Razgovor će moderirati producentica Tamara Babun, a fokusirat će se na glumački aspekt suradnje s Judeom, majstorom rumunjskog novog vala, koji u svom radu istražuje granice između dokumentarnih i igranih režijskih metoda, te na uvjete snimanja u globalnoj pandemiji. 

Idućeg dana, u petak 19. studenoga u Kinu Kinoteka masterclass će održati redatelj i producent Stefan Arsenijević, čiji se dugometražni film “Strahinja Banović” prikazuje u glavnom programu ZFF-a. Film je ove godine osvojio čak pet nagrada u Karlovym Varyma, uključujući i najvažniju – Kristalni globus za najbolji film. U 17 sati održat će se besplatna projekcija “Strahinje Banovića” na koju će ulaz biti moguć isključivo uz prethodnu prijavu na mail hdfd@hdfd.hr, a u 18:30 sati započinje razgovor na koji je ulaz slobodan za sve zainteresirane. S redateljem će razgovarati producentica Tamara Babun.

Subota spaja studente i Hollywood

Subota, 20. studenoga, donosi dva događanja – oba smještena u Kazališnu dvoranu Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. U 11 sati slušamo “Završni pitching industrije mladost!”, projekte kratkometražnih igranih filmova koje su studenti šest filmskih akademija iz regije (Sarajevo, Ljubljana, Beograd, Cetinje, Skoplje i Zagreb) razvijali na intenzivnim radionicama tijekom festivala. Sudionici pitchinga imaju na raspolaganju sedam minuta za predstavljanje i sedam minuta za odgovaranje na pitanja, a o najboljem projektu odlučuje žiri u sastavu Goran Turković (Studio Šesnić&Turković), Tom Vujnović (Poster) i Jovan Marjanović (direktor industrijskog odjela, Sarajevo FF). Najbolji ‘kratkiš’ dobit će nagradu u obliku korištenja usluga dvaju studija, postprodukciju slike (Poster) i dizajn plakata (Šesnić&Turković).

U 15 sati održat će se masterclass hrvatskog snimatelja s holivudskom adresom Vanje Černjuča, čiji rad uključuje serije Kronike Times Squarea (HBO), Marco Polo (Netflix), The Gilded Age (HBO) te globalni filmski hit Suludo bogati Azijci. U razgovoru s Marijem Sablićem, predsjednikom Hrvatske udruge filmskih snimatelja, Černjul će otkriti koja je njegova uloga u procesu stvaranja filmskog djela te govoriti o filmskim i televizijskim projektima koji su obilježili njegovu filmografiju. Masterclass se održava u suradnji s Restartom.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime