Utorak, 26 ožujka, 2024

Izložbom “Pripadati gradu” Dora Bakek predstavlja radove iz dva ciklusa

Izložba okuplja niz radova različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici te prati procese novih početka, novih okruženja kao i novih spoznaja i novih iskustava

Samostalnom izložbom “Pripadati gradu” akademska umjetnica Dore Bakek u Galeriji ZILIK u Karlovcu predstavlja izbor radova iz dva svoja ciklusa: “Hommage Rijeci” i “(De)konstrukcija grada”.



Izložba je otvorena do 29. listopada 2020. godine, a može se razgledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Riječ je o nizu radova različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici budući da je autorica živjela u nekoliko gradova te je dolazak u svaki novi grad definirao proces novog početka, novog okruženja, novih spoznaja i novih iskustava. Nastavno na to, u službenom priopćenju izložbu opisuju sljedećim riječima:

“Pripadati osobi, gradu, zajednici… pripadati sebi…”

“Osjećaj pripadnosti jedna je od najvažnijih emocija koje čovjek može ostvariti. Kada osjećamo pripadnost ispunjava nas osjećaj smisla i životnog zadovoljstva tako da naše blagostanje izravno ovisi o našoj povezanosti s drugim ljudima i okruženjem u kojem obitavamo.”

Dora Bakek odrasla je u Donjoj Stubici, studirala je u Rijeci, a trenutno živi i radi u Varaždinu. Svaki od navedenih gradova označio je ključno razdoblje u njezinom životu – vrijeme odrastanja, vrijeme studiranja i sazrijevanja te vrijeme samostalnog odraslog života. Različite faze života definirali su različiti prioriteti, a u skladu s time i različite percepcije.

Hommage Rijeci, kombinirana tehnika, 28×40, 2018.

Svoje emocije i doživljaje umjetnica je interpretirala kroz dva ciklusa radova “Hommage Rijeci” i “(De)konstrukcija grada”. Uz mijenjanje mjesta stanovanja nametnulo se pitanje “tko sam ja u kontekstu grada u kojem se nalazim te kako on utječe na mene i kako ja doprinosim svojim boravkom u njemu”. I dok su polazišta bila ista, Dora Bakek je primijenila različit pristup u interpretaciji gradova. Naime, “Hommage Rijeci” nastao je s odmakom od pet godina, dok je ciklus inspiriran Varaždinom nastajao u aktualnom vremenu odnosno u periodu kada autorica živi i radi u Varaždinu.

Dora Bakek rođena je 1990. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, upisuje studij likovne pedagogije, smjer grafika, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Diplomirala je 2013. godine s temom “Slike podsvjesnog i nesvjesnog”.

Hommage Rijeci, kombinirana tehnika, 49×70, 2018.

Do sad bilježi tri samostalne izložbe, a sudjelovala je i na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Provodi likovne radionice za odrasle i djecu, a uz sve navedeno bavi se još ilustracijom i fotografijom. Živi u Varaždinu, gdje radi kao nastavnica likovne kulture. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Varaždin.

Karlovčanima Dora Bakek nije strana budući da je ove godine sudjelovala i na Malom ZILIK-u u sklopu kojeg je održala maštovitu likovnu radionicu za djecu pod nazivom “Spoji-odvoji: čudnovate životinje”. Nakon uvodnog razgovora o životinjama te kako ih prikazati u crtežu, Dora je upitala djecu kakve su to čudnovate životinje, na što su djeca ponudila zaista maštovite odgovore (koje su kasnije imali priliku i nacrtati) te su se tako među crtežima čudnovatih životinja našli, primjerice, “nosorog s krilima” i “svemirska životinja”, ali i svinja, a tu su bili i Mišonosokoz, Jelguš, Klokorid, Pjetlomačak, Kokorog, Pasoklok, Majverica, Nobik, Puranska riba, Slondor, Sovokrav, Orlav, Zebrova sova, Žisorog, Krokogriz, Paunovuk, Kljunozub, Magolav, Kornjoni i mnogi drugi.

Ranije održana radionica za djecu bila je iznimno popularna, a sada i odrasli (dok djeca čekaju novu radionicu) imaju priliku upoznati se sa širim spektrom djelovanja ove umjetnice.

Naslovna fotografija: (De)konstrukcija grada – Varaždin, kombinirana tehnika, 35,5x50cm, 2019. godine

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime