Utorak, 19 rujna, 2023

Izložbu ‘Genesis’ nikako ne smijete propustiti

Izložbu 'Genesis' moguće je posjetiti i u istoj uživati od danas pa sve do 17. rujna u Galeriji Klovićevi dvori

Izložba „Genesis” sveobuhvatan je istraživački i kreativni uradak umjetnika Nenada Sovilja, a njome autor slavi, s jedne strane, 18 godina svojeg umjetničkog djelovanja, dok s druge strane otvara početak novog poglavlja kreativnog stvaralaštva.
Novom etapom, Sovilj se odmiče od serijske proizvodnje te u potpunosti posvećuje izradi nakita s elementima skulpture. Iako je i u toj novoj fazi naglašena važnost, posebnost i vrijednost individualnog razvoja, i to čak izraženije nego dosad, za iskorak je zaslužna umjetnikova želja za eksperimentiranjem, rastom i razvojem u vlastitom stvaralaštvu.Vođen takvim pristupom te strastveno odan izradi nakita i skulpturi, Nenad Sovilj stvara fascinantne unikate izvan vremenskih i stilskih okvira. Oni su protkani  njegovom osobnom vizijom i interpretacijom antičke mitologije, gradeći pritom most između drevnih mitoloških priča i suvremenog svijeta. On to vješto čini pomoću arhetipskih simbola, kojima propitkuje univerzalne aspekte različitih individualnih ali i intimnih iskustava u društvenom kontekstu, obilježenom neprekidnim i vječnim fenomenom geneze, to jest postanka.

Nenad Sovilj

Upravo je sinoć u Klovićevim dvorima održano otvorenje istoimene izložbe, a nisu ga propustile ni Severina, Gabi Novak, Matija Dedić, Iva Radić, Ljupka Gojić, Ante Vrban, Mirela Holy, Vedrana Ergić te brojni drugi. 

Istražujući različite aspekte prirode, evolucije i transformacije te primjenjujući filozofski pristup, autor je minuciozno i akribično pripremao konceptualni okvir izložbe. Umjetnički uradci podijeljeni su u pet tematskih cjelina te su izloženi prema kronološkom redoslijedu.
Na samom početku postava izložbe nalazi se fascinantna konceptualna umjetnička instalacija, koja se sastoji od ogrlice i videoprojekcije, kao vizualna interpretacija geneze – „Genesisa”.

Naime, stvaranje kozmosa započelo je Velikim praskom, a Soviljeve izložbe smolom, njegovim tradicionalnim i prepoznatljivim izražajnim sredstvom, na koju je umjetnik u radnom prostoru svojeg ateljea počeo nanositi boju. Prilikom disperzije pigmenata boje, odnosno ekspresije kemijske reakcije uzrokovane međusobnim djelovanjem boje i smole nastali su živopisni i dinamični vizualni efekti, koji su se umjetnika snažno vizualno dojmili i djelovali izrazito stimulativno na njegovu maštu i daljnji tijek njegova kreativnog mišljenja.

Veliki prasak

U tom smislu, opisana umjetnička instalacija simbolizira završetak kaosa i nastanak svemira, pa njome nisu slučajno prikazani i medaljoni s ugrađenim čipovima starih mobitela, koji se granaju iz „Oka” kao produkt njegova (velikog) praska. Baš kao što se nakon kaosa svemir transformirao i evoluirao, stvarajući nove oblike materije i energije, autor je transformirao čipove starih mobitela integrirajući ih u novu umjetničku formu medaljona, koji su ujedno podsjetnik na početak vlastitog umjetničkog stvaralaštva.
Sovilj naglašava izradu od čipova starih mobitela, napravljenih od plemenitih materijala, čija se uporaba općenito omogućuje recikliranjem elektroničkih uređaja, kao što su stari mobiteli.

Stoga ne treba čuditi da su medaljoni, kao što to umjetnik ponosno ističe, nastali na inicijativu Hrvatskog Telekoma, vodećeg telekomunikacijskog operatora u Hrvatskoj, koji svojim poslovnim inicijativama i angažmanom promiče održivi razvoj, ekološku osviještenost, društveno odgovorno poslovanje i pozitivne društvene promjene. Suradnja između Hrvatskog Telekoma i umjetnika Nenada Sovilja pokazuje da kreativna upotreba recikliranog elektroničkog otpada, uostalom kao i umjetnost općenito, može biti kreativno sredstvo ostvarivanja društvenih ciljeva gospodarskih subjekata u području tehnike i tehnologije kao i promicanja pozitivnih društvenih vrijednosti. Kao umjetnički izraz ekološke ideje, izloženi medaljoni nadilaze svoju umjetničku vrijednost predstavljajući simbolički putokaz za bolju budućnost.

 Umjetnost koja prevladava

Jedna od cjelina plod je suradnje Nenada Sovilja i keramičara Branimira Bobana, kipara, koji će na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu ubrzo steći i akademski naziv, a sastoji se od vaza, tanjura, zdjela i šalica od porculana i fine keramike.

 „Genesis” je podsjetnik da umjetnost predstavlja više od puke estetike. Primjer je moći umjetnosti, koja nas može nadahnuti, mijenjati perspektive, obogatiti znanje te utjecati na svijest o svijetu oko nas. Snagom svojeg umjetničkog izričaja Nenad Sovilj budi emocije, omogućuje introspekcije te poziva na dublje promišljanje o vlastitim vrijednostima, stavovima i ponašanjima. Ova višeosjetilna rapsodija antičkog ugođaja pruža posjetiteljima nezaboravne, uzbudljive i čudesne trenutke. Posjetitelji će uživati u spektakularnom ambijentu ove dragocjene smotre te nahraniti oči i dušu izloženim umjetničkim remek-djelima.

Kako bi vrijedni eksponati bili sigurni, pobrinulo se Ano osiguranje.

Izložbu „Genesis” moguće je posjetiti i u istoj uživati od danas pa sve do 17. rujna u Galeriji Klovićevi dvori.

Fotografije s otvorenja i cijela galerija uzvanika: Bojan Zibar i Robert Gašpert, Fotografije nakita: Mladen Šarić

Pročitajte još...

Nenad Sovilj: Moja papiga Saša zvijezda je i ‘krivac’ za novu kolekciju nakita!

Najpoznatiji hrvatski dizajner nakita predstavio je kolekciju 'Aleksandar' inspiriranu veličanstvenim papigama u kojoj uz već prepoznatljive vrhunske materijale po prvi puta upotrebljava i pravo perje egzotičnih ptica

Savršen božićni dar: Golden Galaxy – limited edition kolekcija Nenada Sovilja

Kolekcija sadrži ogrlice u obliku zvijezde, a kombinacija boja uistinu vjerno prikazuje svemir kakav nam je poznat. Plavo, ružičasto, ljubičasto nebo na kojem se izdvaja žuto sunce

Čestitamo: Borboleta je proslavila 10. rođendan!

Tatjana, Iva i Teuta obilježile su Borboletu svaka na svoj način i svaka je od njih zajedno s Borboletom rasla kroz godine suradnje

‘Barbie The Album’ konačno je dostupan u Hrvatskoj!

Vrhunski soundtrack već je postao svjetski pop fenomen s više od 500 milijuna streamova na singlovima koje izvode brojne nove i etablirane zvijezde

Povezano

Zlatan Vehabović u Beču predstavlja svoje prve kolaže u karijeri

Vehabovićeva djela odražavaju jedinstven senzibilitet i izražajni stil, često karakterizirane narativnim pristupom i metodologijom kolaža

U Zagreb dolazi prva svjetska izložba slika koju je kreirala – umjetna inteligencija

Ova izložba predstavlja spoj estetike i tehnologije te će zasigurno izazvati veliko zanimanje javnosti

Kolovoz i rujan u Zagrebu donose glazbeni program s velikim umjetničkim imenima

Glazbeni program održat će se od 17. kolovoza do 10. rujna  u atriju Galerije Klovićevi dvori u kojem Scena Amadeo Zagrepčanima i gostima našega grada nudi bogat program u izvedbi vrhunskih domaćih i inozemnih glazbenik

Završeno je i treće izdanje GOODfesta u Drnišu

Publika je svake večeri na glasačkim listićima zaokružila ocjenu koju dodjeljuje predstavi. Ocjene i reakcije publike samo su još jedan od dokaza koliko je uspješan i odličan bio ovogodišnji GOODfest

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime