Subota, 23 ožujka, 2024

Dvojica slikara i glazbeni performer u Laubi: Multimedijalna izložba ‘Acqua Alta’

Autori izložbe trojica su umjetnika koji čine kolektiv One Dollar Bill: Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara, Pierre Tol, nizozemski glazbenik i performer i Bojan Šumonja, umjetnik iz Pule

Kuća za ljude i umjetnost, Lauba, priprema multimedijalnu izložbu Acqua Alta koja će se održavati od subote 20. veljače do 11. ožujka. 



Autori izložbe trojica su umjetnika koji čine kolektiv One Dollar Bill: Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara (dobitnik Prešerenove nagrade 2013. godine.), Pierre Tol, nizozemski glazbenik i performer (član skupine ‘Melted man’) i Bojan Šumonja, umjetnik iz Pule. Na izložbi će biti predstavljeni zajednički i pojedinačni slikarski radovi slikara Šumonje i Jakše, a dio izložbe nositi će zvučna instalacija Tola.

Šumonja, Jakše: Il pittore pregha il Dio per gli colori Ad olio, 2017.

Sukob modernog i arhaičnog uz zvučnu atmosferu site-specific instalacije

Obojica slikara koriste se figurativnim prikazom, te vladaju velikim slikarskim formatima. Šumonja u svojim djelima razvija snažnu ekspresiju naglim potezima i jarkim bojama, dok Jakše u svoj svijet unosi pregršt detalja i nadrealnih motiva.

Šumonja, Jakše: Aqua Alta, 2018.

U njihovim pojedinačnim radovima izraženi su motivi iz mitologije i religije, a zajednički slikarski pothvat rezultirao je koherentnim djelima u kojima pronalazimo potpis obojice autora u većoj ili manjoj mjeri. Dio zajedničkih radova podsjeća nas na fantastični svijet Hieronymusa Boscha, a također su prisutni motivi nadrealizma, iskrivljene metamorfoze životinjskih i ljudskih likova, prirodne i ljudske katastrofe, sukob modernog i arhaičnog, sve uz zvučnu atmosferu site-specific glazbene instalacije Pierrea Tola. 

Šumonja, Jakše – La notte di maggio nella baia Zonchi 2017.

Otvorenje izložbe počinje u 20 h uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a dodatne informacije možete pronaći na službenoj stranici Lauba.hr, kao i na društvenim mrežama. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime