Ponedjeljak, 14 studenoga, 2022

Novi trendovi u darivanju cvijeća: Domaći biljkoljupci koji stvaraju cvjetne čarolije

Praksa darivanja cvijeća društveni je jezik za izražavanje ljubavi, sućuti i pažnje. Komuniciramo cvijećem u trenucima kada je teško pronaći prave riječi. Stoga predstavljamo mlade kreativce koji oblikuju maštovite aranžmane stvarajući nove trendove u darivanju cvijeća

Darivanje cvijeća dio je naše tradicije. Buketi cvijeća su znaci pažnje za voljene osobe. Ovisno o prilici, donosimo cvijeće na vjenčanja, sprovode, rođendane, Valentinovo, Majčin dan i druge praznike. Ako pažljivije pogledamo, primijetit ćemo da su svi ti događaji ritualni, isprepliće se slavlje, žalovanje, život, smrt i ljubav. Praksa darivanja cvijeća društveni je jezik za izražavanje ljubavi, sućuti i pažnje. Komuniciramo cvijećem u trenucima kada je teško pronaći prave riječi.

Društvena pravila u samom činu nošenja cvijećaAranžiranje buketa cvijeća je poput slaganja riječi u rečenicu. Stvarajući bukete aranžer kao da stvara citate, misli i pjesme koji označavaju točno ono što je drugoj osobi potrebno. Ta ideja utemljena je u Viktorijanskom dobu kada se izražavanje osjećaja riječima smatralo nepriličnim pa se ljubav izražavala pažljivo biranim buketima cvijeća. Tada je nastao niz društvenih pravila u samom činu nošenja cvijeća – crvena ruža okrenuta prema gore označavala je ljubav i sreću, a ako je buket bio okrenut prema dolje onda bijes, razočaranje i ljutnju. Razgovor je utihnuo, a cvijeće se koristilo kao zamjena čak i za najkraće odgovore poput “da” i “ne”. Ako je djevojka cvijet primila s desnom rukom, odgovor je afirmativan, ali ako ga uzima s lijevom rukom, to je značilo stopostotno “ne”.

Bez obzira na to u koju se kulturu zagledali (Antika, Egipat, Kina), cvjetna tradicija bila je dio društvene norme sa svojim pravilama i posebnostima. Izdvojit ćemo Srednji vijek kada je tradicija dobila novu razinu jer je nastao simbolički rječnik svakog cvijeta. Naime, svakom cvijetu i boji cvijeta pripadalo je dodatno značenje, a mnogi se i danas se vode time pri biranju cvijeća. Bijeli ljiljani znače da je vaša ljubav čista. Žute margarete šalju poruku da ćete se vratiti uskoro. Krizanteme simboliziraju odlazak duša na drugi svijet. Šareni karanfili su odbijanje. Božuri kao slava blagostanja, časti i bogatstva. Većina aranžera  danas se ponovno okreće simbolici i tradiciji i proučava značenje pojedinog cvijeta.  

Za razliku od nakita i drugih skupih darova, cvijeće možemo darovati u bilo kojem trenutku i svatko može izabrati prema svojim mogućnostima pa čak i samo jedan cvijet. Aranžiranje cvijeća je kreativan posao koji zahtijeva veliko znanje, ali i maštu. U Hrvatskoj su počele nicati artisan cvjećarnice – mnogi mladi kreativni poduzetnici okrenuli su se biljkama i počeli su oblikovati maštovite poklone stvarajući nove trendove u darivanju cvijeća.

Donosimo nove trendove u tradiciji darivanja cvijeća koje oblikuju domaći aranžeri i biljkoljupci:

1/ Suho cvijeće – Samonikla

Dekor i buketi suhog cvijeća osvojili su Instagram. Prije smo cvijeće čuvali i sušili u herbarijima kao djeca, stavili bismo tratinčicu između stranica i poklopili ih s puno teških knjiga, danas kupujemo bukete suhog cvijeća i darujemo  ih voljenim osobama. U prošlim bi vremenima ovo bilo nezamislivo i uvredljivo, ali 21. stoljeće donijelo je svijest o održivosti i tako je suho cvijeće postalo trend.

Želimo buket koji će trajati ne samo jedan dan, već će moći dugo stajati u našem domu. On je trajniji ukras i dar. Iako bi se u viktorijansko doba mlada djevojka rastužila da dobije uvenuti cvijet od svojeg voljenog, danas mlade djevojke smatraju da je to znak prave ljubavi jer je vječit. Mnoge mladenke upravo iz ekoloških, ali i sentimentalnih razloga odabiru upravo bukete suhog cvijeća za svoj dan.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Samonikla (@samonikla)

2/ Eksplozija boja i šarenila – Tvoje.hr

Zaboravite na uobičajene tonski usklađene bukete, bukete sačinjene od jedne ili dvije vrste različitog cvijeća. Slavimo hrabre cvjetne aranžere jer će u 2022. godini biti popularni buketi sastavljeni od jedinstvenih kombinacija tradicionalno nespojivog cvijeća, koji su bogati teksturama, različitim veličinama i bojama, a pršte od veselja i šarenila. Cvijeće koje inače ne bismo stavili u buket jer nije tako elegantno, poput divljeg cvijeća i kombinacija cvijeća koje možete pronaći u vrtu ili na livadi, sada postaje popularna.

Mlađe generacije su se okrenule prirodi, živoj ljepoti koja nije uzgajana u staklenicima. Želimo bukete koji su jedinstveni i orginalni, koji nas razvesele kad ih pogledamo. Nije tajna u bogatstvu i egzotici, već upravo u jednostavnosti cvijeća koje pronalazimo na livadama naših krajeva. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Tvoje (@tvoje.hr)

3/ Biljni terarij – Biljkeraj

Nove generacije sve se više brinu o biljkama. Volimo da sve bude što jednostavnije i najmanje moguće zahtjevno, ali da zadovoljava našu potrebu za lijepim. Želite li darovati nekome cvijeće, ali znate da se on ne zna brinuti za njega? Upravo iz tog razloga sve popularniji su biljni terariji. Biljni terariji su samoodrživi mikrokozmosi za koje se ne morate brinuti, a oduzimaju dah svojom ljepotom.

U Hrvatskoj je sve veća i veća ponuda jedinstvenih biljnih terarija koji se rade po vašim željama. Za sve one koji ne podržavaju tradiciju rezanja cvijeća i žele darovati živo bilje, ali da ne opterete drugu osobu dodatnom brigom, biljni terarij je pravi izbor koji obožavaju nove generacije. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli biljkeRAJ (@biljkeraj)

4. Kokedame – Hangin.garden

Vidjeli ste kuglice tla prekrivene mahovinom na kojoj raste prekrasna biljka? To su kokedame. Ideja ovakve vrste biljke vuče svoje korijene iz Japana. Predstavlja kombinacije stilova sadnje nearai bonsai i kusamono. Danas se popularnost kokedama proširila po čitavom svijetu i sve nas je osvojila. Najpopularnije su viseće kokedame koje postaju neodoljivi dodatak u svakom prostoru. Kokedame su također postale trendi zbog svoje održivosti jer reduciraju korištenje plastike i lončića. Kokedame imaju veliku simboličku vrijednost – kao dar u Japanu one služe za stvaranje blagostanja i mira u kućnom prostoru. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli k o k e d a m a p l a n t s (@hangin.garden)

Naslovna fotografija @samonikla

Pročitajte još...

10 dizajnerskih ideja za blagovanje i druženje ovog ljeta – na otvorenome

Predstavljamo vam deset privlačnih dizajnerskim prostora širom svijeta - za opušteno druženje na otvorenome. Možda vas inspiriraju da tako uredite svoj vrt ili terasu!

Domaće i najljepše: Adventski vijenci hrvatskih kreativaca u koje smo se zaljubili!

Ako ste vi jedni od onih koji žele imat personalizirane i posebne adventske vijence, nećete moći odoljeti kreacijama Decoupage G-dar, Škrinjica decoupage i Izrada suvenira i poklona

Ljetni chic: Kako interijere pretvoriti u savršen spoj zatvorenog i otvorenog

Kreativnost, s načinom na koji miješate i kombinirate vanjske dijelove sa postojećim unutarnjim namještajem, može rezultirati savršenim ljetnim prostorom za opuštanje

U Kopenhagenu će se uskoro graditi ‘parkipelag’ plutajućih otoka

Tvoreći arhipelag plutajućih parkova, otoci će pružiti platformu za opuštanje, ribolov ili promatranje zvijezda a do njih će se moći doći brodom, kajakom ili doplivati

Povezano

DA2: Počinje festival koji slavi ljepotu i snagu nadahnuća umjetnosti i stvaralaštva

U zagrebačkoj Uraniji, 25. listopada počinje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, a do 29. listopada imate priliku pogledati čak devet ekskluzivnih i premijernih projekcija filmova na temu dizajna, arhitekture, zanata, umjetnika i umjetnosti. DA2 Festival ujedno je i platforma koja objedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja

Spoj kave i umjetnost: Ekskluzivna suradnja Barcaffea sa Slavenom Lunarom i Sandrom Slavnićem

Kreativnost je dio povijesti Barcaffe brenda koja traje već više od 50. godina. Strast prema svemu lijepome i dobro napravljenom ogleda se u višegodišnjim uspješnim suradnjama s umjetnicima, bilo kroz ilustracije šalica, bilo kroz dizajn ambalaže kave

The Mystery of Banksy – A Genius Mind: Izložba zbog koje vikend provodimo u Beču

Nitko ne zna tko je Banksy, ali svi znaju tko je on. Iako je njegov identitet misterij, Banksy je najpoznatiji crtač grafita na svijetu

Harry Potter: The Exhibition – Izložba o čarobnjačkom svijetu stiže u Beč

Harry Potter izložba slavi svoju europsku premijeru u bečkom METAStadtu od 16. prosinca 2022. Originalni kostimi i rekviziti kao i ultramoderne instalacije omogućuju obožavateljima da urone duboko u svijet magije Harryja Pottera

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime