Utorak, 26 ožujka, 2024

U Kopenhagenu će se uskoro graditi ‘parkipelag’ plutajućih otoka

Tvoreći arhipelag plutajućih parkova, otoci će pružiti platformu za opuštanje, ribolov ili promatranje zvijezda a do njih će se moći doći brodom, kajakom ili doplivati

Prekrasan skup umjetnih plutajućih otoka planira se graditi u luci Kopenhagen. Australski arhitekt Marshall Blecher i danska tvrtka Studio Fokstrot stvorili su, naime, projekt kopenhaških umjetnih otoka kako bi u glavni grad unijeli nesvakidašnje lijep prostor za odmor i uživanje.



Usidreni na dnu luke, otoci će biti izrađeni od čelika i recikliranih plutajućih elemenata presvučenih drvetom koje je odobrilo posebno šumarsko vijeće. Tvoreći arhipelag plutajućih parkova, otoci će pružiti platformu za opuštanje, ribolov ili promatranje zvijezda a do njih će se moći doći brodom, kajakom ili doplivati.

Plutajući otoci kao dom divljih životinja iznad i ispod površine vode

Projekt prati uspjeh prototipa umjetnog otoka nazvanog CPH-Ø1, koji je pokrenut 2018. godine. Uskoro će mu se pridružiti još tri otoka.
“Najveći otok sastojat će se od 9 modula s dodatnim odvojenim otocima koji plutaju u blizini”, objasnio je Blecher.
Kopenhaški otoci također će stvoriti novo stanište za divlje životinje iznad i ispod površine vode.
“Na površini otoka posadit će se endemske trave, grmlje i drveće koji će pružiti utočište, usred inače vrlo razvijenog dijela grada, lokalnim galebovima, labudovima, golubovima i patkama”, objašnjava australski arhitekt te dodaje: “Donja strana otoka pružit će idealno okruženje za dom morskim algama i mekušcima, što će zauzvrat pružiti savršeno stanište i za okupljanje riba i ostalog morskog života.”

Projekt je u osnovi fleksibilan i organski

Blecher i Studio Fokstrot gradit će otoke u brodogradilištu koristeći tradicionalne tehnike gradnje brodova. Plan je svake sezone premještati otoke između različitih dijelova luke. Projekt, koji je bio finalist za Beazley Designs of the Year, mogao bi se proširiti još više u budućnosti.
“Planiramo dodati još odvojenih otoka kako se projekt bude razvijao”, izjavio je Blecher te dodao: “Projekt je u osnovi fleksibilan i organski”.

Plutajući projekti u urbanim područjima postali su trend u sjevernoj Europi. U Rotterdamu, primjerice, nizozemski arhitekti iz Powerhouse Company grade plutajući kompleks ureda s bazenom u luci, dok u gradu već postoje tzv. plutajuće farme na kojima borave krda muznih krava.

Vizualizacije: MIR

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime