Utorak, 15 studenoga, 2022

Predstavljamo novu generaciju mladih fotografkinja s izraženom autorskom estetikom

U Hrvatskoj je fotografska scena jaka, ali zaboravite na ikone fotografije koje su već osigurale svoje mjesto na njoj. Predstavljamo vam fotografkinje snažnog koncepta koje prati upečatljiv vizual

Zahvaljujući društvenim mrežama, interes za fotografiju je porastao. Fotografija je postala sadržaj koji svi vole konzumirati. U Hrvatskoj je fotografska scena vrlo jaka, postoji pregršrt etabliranih fotografa i fotografkinja, no polako na scenu dolazi nova generacija s vrlo impozantnim radovima koje svakako treba valorizirati i pratiti jer će se o njima svakako još puno pričati.Predstavljamo vam fotografkinje snažnog koncepta koje prati upečatljiv vizual: 

Nika Ilić

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli lili (@nika.ilic98)

Nika Ilić ima samo 23 godine, a od dvadesete se bavi fotografijom. Nakon završene Klasične gimnazije u Zagrebu upisuje Veterinarski fakultet u Zagrebu na kojem trenutno pauzira, jer su se počele događati zaista nevjerojatne stvari na njenom fotografskom putu.

Odlučila se potpuno fokusirati na njih. Fotografijom se počela baviti fotografirajući svoje prijatelje i okolinu, a sve s djedovim starimm MINOLTA SRT-101 aparatom i svojim mobitelom. Zaljubila se u fotografiju je uložila ušteđevinu u kupnju svog prvog digitalnog fotoaparata.

Kako nije imala novaca za skupe digitalne objektive, nabavila se tek adaptere za vintage objektive svojeg djeda i krenula smišljati i planirati različite fotografske projekte. Od Instagrama je iskoristila ono najbolje – promovirala se isključivo putem te platforme što joj je donijeli sva daljnja poznanstva, ponude i uspjehe.

Šira javnost za Niku je čula kad je njezina fotografija došla do ozbiljnih međunarodnih časopisa, poput PhotoVoguea. U lipnju prošle godine osvojila je Canonovu stipendiju i radila na projektu Portraits of Hvar pod mentorstvom Sabihe Cymen i Jason Eskanazija za žiri u New Yorku kojegs je činila vrlo utjecajna ekipa, poput glavnih urednika The Washington Posta, te fotografa i urednika National Geographica.

Samo umjetnica za sebe kaže kako u fotografiji voli postići kontrolu i upravljati svakim detaljemIako joj se sviđa ideja da je sve na fotografiji namješteno i izmanipulirano, ono je ipak nepredvidivo i živo.

Teži originalnosti, ne svrstava se u ‘ladice’, a želja joj je stvarati i izazvati reakcije u ljudima. Cilj joj je stvarati fotografije koje imaju unikatnu priču, ali i koja je svakom promatraču ispričana drugačije. Inspiriraciju pronalazi u svojim prijateljicama, zajedničkom odrastanju, sazrijevanju i pronalaženju.

Nika Mokos

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Nika Mokos (@nikamokos)

Nika Mokos je 27-godišnja je fotografkinja koje je rođena i živi u Zagrebu. Završila je diplomski stufij na Fakultetu političkih znanosti, a trenutno je na diplomskom studiju fotografije na Akademiji dramske umjetnosti. U zadnje četiri godine, njezin fokus u umjetničkom stvaralaštvu kreće se prema stalno nadograđivanoj seriji fotografija “Suštine”. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Nika Mokos (@nikamokos)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Nika Mokos (@nikamokos)

Fokus joj je fotografija akta te simboliku i estetiku tijela koristi kako bi naglasila efemernost ljudskog postojanja i djelovanja.

Osim rada na seriji “Suštine” autoričine vizualne aspiracije kreću se prema aktualnim socijalnim temama koje obrađuje u svojoj posljednjoj konceptualnoj seriji “Iskustvo međuprostora”. Nika gaji i veliku strast prema modnoj fotografiji, a svojim radom želi stvoriti jedinstveni estetski prostor u kojem je njen koncept potkrijepljen vizualom.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Nika Mokos (@nikamokos)

Za svoju seriju fotografija “Iskustvo međuprostora” tvrdi da proizlazi iz utjecaja psihogeografije i antropologije. Istraživala je protok vremena, gubitak identiteta i otuđenje kroz prizmu nemjesta. Njene fotografije su iscenirani narativi koji pokušavaju biti odraz alijenacije koju smatra temeljnom patologijom suvremenog društva. 

Glorija Lizde

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Glorija Lizde (@glorijalizde)

Glorija Lizde slovi za jednu od najzanimljivijih mladih fotografkinja na sceni. Rodom iz Splita, završila je preddiplomski studij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, te diplomski studij fotografije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Njenu autorsku poetiku mogli bismo opisati kao granicu između inscenirane i dokumentarne fotografije.

Teme kojima se bavi su temeljene na osobnom iskustvu i propitkivanju okvira. Voli fotografiju jer joj ostavlja dovoljno mjesta za inscenaciju, te smatra kako se uz pomoć nje može uhvatiti u koštac s transgeneracijskim sjećanjem i pamćenjem koje je upisano u naš identitet.

 

U svom fotografskom radu bavi se temom sjećanja, odrastanja i identiteta. Koristi alate fototerapije poput rekonstrukcije i reinterpretacije i pokušava preispitati svoj odnos s drugima, ali i sa samom sobom.

Široj javnosti je postala poznata po svojoj izložbi  “F20.5” koja se bavi rezidualnom shizofrenijom od koje je bolovao njen otac. Posljednje dvije godine radi na projektu “Neustrašiva mladost” koji je temeljen na istoimenoj autobiografskoj knjizi njenog djeda Hasana, koju je ručno uvezao i nadopunio ilustracijama, fotografijama i kolažima.

Većina knjige bavi se njegovim sudjelovanjem u Drugom svjetskom ratu stoga je slijedeći njegove mape i koristeći knjigu kao kompas proputovala i dokumentirala 1800 km ratnog puta. Trenutačno je u fazi pregledavanja materijala i stvaranja nekih novih fotografija koje će nadopuniti rad.

Povezuje arhivske materijale iz knjige s pejzažima i autoportretima i isprepliće osobnu i kolektivnu povijest te na taj način ona uspostavlja dijalog s djedovom prošlošću, koja je ujedno i njena vlastita prošlost. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Glorija Lizde (@glorijalizde)

Timna Tomiša

Timna Tomiša za sebe kaže da je rođena u Hrvatskoj, odgojena u Amsterdamu, a trenutno živi u Berlinu. Ona je freelance filmska redateljica, snimateljica filmova, vizualna umjetnica i fotografkinja s izraženom autorskom estetikom koju obožavamo. Nedavno je na svojem Instagram profilu najavila da se vraća fotografiji.

Za sebe kaže da je fotografija njena prva ljubav (što se tiče umjetničkih disciplina, naravno!) i smatra da je iz te ljubavi krenulo sve ostalo – ljubav prema filmu, umjetnosti, set designu, kazalištu kao i odluka da ode u Amsterdam i završi studij na umjetničkoj akademiji.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli 𝕿𝖎𝖒𝖓𝖆 𝕿𝖔𝖒𝖎𝖘𝖆 (@timna.tomisa)

Tijekom studija je – što milom, što silom (prema vlastitim riječima) – otkrila druge discipline u kojima se okušala i fotografija je pala u drugi plan. Fokus njenog rada su ljudi/ likovi te prijevod ljudskih osjećaja, razmišljanja i iskustava u vizualne simbole i metafore.

Njena “jaka točka” su jarke boje, poluprozirni materijali i šljokice. Trenutno radi na novoj seriji fotografija, kaže kako je najviše privlače lica i obožava fotografirati ljude. Smatra da se ta želja za fotografijom lica prelila u njenu želju za izmišljanjem likova i režiranjem filmova. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli 𝕿𝖎𝖒𝖓𝖆 𝕿𝖔𝖒𝖎𝖘𝖆 (@timna.tomisa)

Sve njezine ideje za filmove počinju iz lika oko kojeg onda formira priču. Serijom fotografija koju je počela objavljivati prekinuta je pauza, fotografira prijatelje i suradnike, ali kao inscenirane likove kakvima ih ona sama zamišlja. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli 𝕿𝖎𝖒𝖓𝖆 𝕿𝖔𝖒𝖎𝖘𝖆 (@timna.tomisa)

Pročitajte još...

Ako ne znate drugačije, izrazite svoju ljubav ilustracijom – donosimo najzanimljivije

Uoči Dana zaljubljenih potražili smo ilustracije regionalnih umjetnika posvećene ljubavi. Volimo crteže koji nas zabavljaju i raznježuju, ilustracije zbog kojih želimo biti zaljubljeni. Idealne su za na kreativan način pokazati voljenoj osobi koliko vam je do nje stalo 

Atelje iz snova: Otkrili smo savršeno mjesto za sve ljubitelje umjetnosti

Univerzum odvojen od vanjskog svijeta omogućuje posjetiteljima da dožive iz prve ruke kako nastaju umjetnička djela akademskog slikara i kipara Josipa Konte

Ne propustite: Izložba fotografija o gubitku, bliskosti, nedovršenosti i čežnji

Autorica će ovom izložbom predstaviti vlastiti intimistički pristup obiteljskom naslijeđu, sjećanju na preminule članove obitelji. Ona se kroz proces rada na ovim serijama fotografija podvrgnula ispitivanju fragmentarnosti vlastita identiteta. Izložba je otvorena do 4. ožujka

Novi trendovi: Domaći fotografi koji rade najljepše fotografije s vjenčanja ikad

Ako ste planirate uskoro vjenčati, a niste sigurni kakve fotografije želite imati, donosimo nove trendove fotografije vjenčanja u 2022. godini. Svi primjeri su od našim domaćih fotografa iz Hrvatske koji svojim autentičnim fotografskim pristupom osvajaju društvene mreže

Povezano

DA2: Počinje festival koji slavi ljepotu i snagu nadahnuća umjetnosti i stvaralaštva

U zagrebačkoj Uraniji, 25. listopada počinje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, a do 29. listopada imate priliku pogledati čak devet ekskluzivnih i premijernih projekcija filmova na temu dizajna, arhitekture, zanata, umjetnika i umjetnosti. DA2 Festival ujedno je i platforma koja objedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja

Spoj kave i umjetnost: Ekskluzivna suradnja Barcaffea sa Slavenom Lunarom i Sandrom Slavnićem

Kreativnost je dio povijesti Barcaffe brenda koja traje već više od 50. godina. Strast prema svemu lijepome i dobro napravljenom ogleda se u višegodišnjim uspješnim suradnjama s umjetnicima, bilo kroz ilustracije šalica, bilo kroz dizajn ambalaže kave

The Mystery of Banksy – A Genius Mind: Izložba zbog koje vikend provodimo u Beču

Nitko ne zna tko je Banksy, ali svi znaju tko je on. Iako je njegov identitet misterij, Banksy je najpoznatiji crtač grafita na svijetu

Harry Potter: The Exhibition – Izložba o čarobnjačkom svijetu stiže u Beč

Harry Potter izložba slavi svoju europsku premijeru u bečkom METAStadtu od 16. prosinca 2022. Originalni kostimi i rekviziti kao i ultramoderne instalacije omogućuju obožavateljima da urone duboko u svijet magije Harryja Pottera

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime