Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Spoj likovne umjetnosti i književosti – izložba Sanje Lovrenčić i Ive Valentić u Laubi

'Boja vode: Mediteran' treći je ciklus velikih „slikoknjiga“ – radova u kojima slikarica Iva Valentić i književnica Sanja Lovrenčić istražuju mogućnosti interakcije i fuzije poezije i likovnosti

Kuća za ljude i umjetnost počinje svoj godišnji program izložbom koja vješto spaja dva medija – likovnu umjetnost i književnost. “Boja vode: Mediteran” treći je ciklus velikih “slikoknjiga” – radova u kojima slikarica Iva Valentić i književnica Sanja Lovrenčić istražuju mogućnosti interakcije i fuzije poezije i likovnosti.



Započevši 2017. osebujnu umjetničku suradnju, u kojoj tekst reagira na sliku ili slika na tekst ili pak oboje nastaje istodobno, dvije su autorice 2020. osnovale Umjetničku organizaciju Piktogram s idejom izrade rukopisnih knjiga nestandardnih formata, na razmeđi verbalnog i vizualnog izraza.

Ciklus se sastoji od 16 radova, a ishodište su četiri pjesme Sanje Lovrenčić

Ishodište ciklusa “Boja vode: Mediteran” četiri su pjesme Sanje Lovrenčić, inspirirane prošlošću i suvremenošću mediteranskog prostora; ciklus se sastoji od šesnaest radova velikog formata u kojima slobodan, ekspresivan potez kistom – u kojemu se zrcali iskustvo Ive Valentić u području dalekoistočne kaligrafije – stupa u dijalog s rukom ispisanim riječima pjesama.

Tako, čisto formalnim elementima, Istok progovara o Zapadu, a ekspresija apstraktnog poteza na svojim valovima nosi ekspresiju poetskih slika. Uz izložbu je, u produkciji naklade Mala zvona, objavljena i popratna tiskana umjetnička knjiga s fragmentima radova i svim pjesmama korištenim u ovom projektu.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 20. siječnja u 20 sati, a posjetitelji će biti dužni predočiti Covid potvrde i pridržavati se propisanih epidemioloških mjera. Izložba će biti otvorena do 3. veljače.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime