Utorak, 26 ožujka, 2024

Stigla je jedna od najposebnijih izložbi – Zadar does Banksy

Iako smo poprilično sigurni da je svatko barem jedan put vidio rad ovog majstora, autor još uvijek uspješno krije svoj identitet

U Zadru je u tijeku jedna od najintrigantnijih izložbi na svijetu. Riječ je o izložbi posvećenoj poznatom street art umjetniku Banksyju. Iako smo poprilično sigurni da je svatko barem jedan put vidio rad ovog majstora, autor još uvijek uspješno krije svoj identitet. Gdje ju posjetiti, otkrijte u tekstu! 



Nepoznat autor 

Banksy je pseudonim poznatog britanskog umjetnika grafita nepoznatog identiteta. Pretpostavlja se da je iz grada Yate pored Bristola, te da je rođen 1974. Tijekom posljednjih godina bilo je više pokušaja u otkrivanju tko se krije iza ovih zanimljivih radova, ali to nikome nije pošlo za rukom. Ova izložba ujedno je i prvi put da je Banksyjev rad na ovakav način predstavljen u Hrvatskoj, pružajući posjetiteljima priliku da zavire u njegov osebujan umjetnički izričaj. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bansky Streetartist (@bansky.official)

 

Osim zanimljivih radova i tehnike slikanja, izložba je posebna i zbog toga što je ovo neautorizirana izložba. Iako djeluje pod pseudonimom i njegov identitet nikad nije potvrđen, on je spoj poznatog i nepoznatog u istome pa je i to jedan od faktora koji su mu, uz njegove radove, donijelu globalnu popularnost.  

Izložba pruža uvid u Banksyjev nevjerojatan talent i kritički osvrt na društvo, politiku i druge teme koje ga inspiriraju. Njegova umjetnost je često provokativna, duhovita i duboko osjetljiva na društvene probleme. Kroz svoje radove Banksy izražava kritiku konzumerizma, korporativne pohlepe, ratova, političke represije i drugih aktualnih pitanja. 

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bansky Streetartist (@bansky.official)

 

Ovo je izložba koja spaja umjetnost, aktivizam i kreativnost na jednom mjestu. Ona ima potencijal potaknuti razgovore o važnim društvenim pitanjima te inspirirati posjetitelje na promjene u svijetu oko nas. Izložba pruža rijedak uvid u umjetničko nasljeđe Banksyja, čime zadar postaje središnje odredište za ljubitelje umjetnosti i kulture.

Izložbu „Zadar Does Banksy“ možete posjetiti u Kneževoj palači, u prostorima Dvije palače  do 8. listopada, a cijena ulaznice je 12 eura.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime