Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Monografija Dubravke Lošić: Knjiga koju će u poželjeti svi ljubitelji umjetnosti

Knjiga uključuje iscrpnu stručnu analizu opusa Dubravke Lošić od samih početaka i prvih izložbi 1983. godine do najnovijih djela. Obrađeni su mnogobrojni ciklusi umjetnice prepoznatljive po originalnosti, uz pojašnjenja u kontekstu zbivanja na aktualnoj svjetskoj i domaćoj likovnoj sceni

Dubravka Lošić suvremena je umjetnica rođena 1964. godine u Dubrovniku. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1988. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Studirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim slikarstva, instalacija i objekata, bavi se scenografijom i kostimografijom. Živi u Dubrovniku gdje radi kao slobodna umjetnica.Radovi joj se nalaze u brojnim javnim (Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, Umjetnička galerija Dubrovnik) i privatnim kolekcijama (SAD, Italija, Njemačka, Švicarska, Španjolska, Indija, Čile, Francuska, Austrija, Belgija, Lihtenštajn). Dobitnica je brojnih nagrada, među ostalim, 1995. godine Nagrada 30. zagrebačkog salona, Zagreb,  1992. godine nagrada Slikarica tromjesečja, Nouvel Art Français, Pariz, Francuska, 1988. godine Nagrada Slobodne Dalmacije za mlade stvaraoce, Split 1987. godine Nagrada na izložbi Čovjek i sport, Zagreb i 2000. godine nagrada za scenografiju Tirena, Dubrovnik.

U Zagrebu je predstavljena Dubravkina monografija

U prepunoj dvorani Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti održano je zagrebačko predstavljanje monografije Dubravke Lošić. Nakon uvodnog pozdrava ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branka Franceschija, o monografiji su govorili Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Margarita Sveštarov Šimat, povjesničarka umjetnosti i autorica monografije, Dominic Horn, grafički dizajner, Damir Fabijanić, fotograf te umjetnica Dubravka Lošić.

Podršku umjetnici i njenom timu svojim dolaskom dale se brojne osobe hrvatske kulturne scene kao Dagmar Meneghello, Goranka Vrus- Murtić, Ranko Murtić, Vedrana i Ivica Prlender, Paulina Jazvić, Joško Eterović, Boris Ljubičić, Vladimir Gojun, Josip Tešija i mnogi drugi.

Monografija izlazi u samo 500 primjeraka

Monografija Dubravka Lošić kapitalno je dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku od 480 stranica, autorice teksta povjesničarke umjetnosti Margarite Sveštarov Šimat, bogato ilustrirano s više od 500 fotografija čiji je autor umjetnički fotograf Damir Fabijanić uz još niz fotografskih imena poput Veronice Arevalo, Damila Kalogjere, Mile Kovača, Željka Šoletića, Nine Šolića i Željka Tutnjevića. Autor je grafičkog dizajna Dominic Horn, mladi njemački dizajner i arhitekt.

Dubravka Losic sa sestrom Katicom, Dominic Horn,Jadranka Dizdar
Dubravka Losic
Branko Franceschi, Dubravka Losic
Damir Fabijanic, Dubravka Losic
Boris Ljubicic, Vedrana i Ivica Prlender
Dominic Horn, Dunja Pavlovic, Damir Fabijanic
Dubravka Losic
Goranka Vrus Murtic, Dagmar Meneghello, Branko Franceschi, Dubravka Losic
Boris Ljubicic, Raseljka Bilic
Dominic Horn, Margarita Svestarov SImat, Branko Franceschi, Dubravka Losic, Tonko Smokvina
Ana Kurjak, Romina Peritz, Josip Tesija
Goranka Vrus Murtic, Dubravka Losic
Raseljka Bilic, Margarita Svestarov Simat
Vlado Gojun
Margarita Svestarov SImat, Dubravka Losic, Dominic Horn, Damir Fabijanic
Paulina Jazvic
Dubravka Losic, Dominic Horn, Damir Fabijanic
Zeljko Zutelija, Dubravka Losic
monografija
Tonko Smokvina, Margarita Svestarov Simat,Ive SImat Banov, Dubravka Losic, Branko Franceschi
predstavljanje monografije
Ivica Prendler
Josip Tesija, Dubravka Losic
monografija
Josip Tesija
Paulina Jazvic, Dubravka Losic
Josko Eterovic
Ranko Murtic
Ivana Antunovic Jovic
predstavljanje monografije
Ivica Prelender, Dubravka Losic
Dubravka Losic sa sestrom Katicom, Dominic Horn,Jadranka Dizdar Dubravka Losic Branko Franceschi, Dubravka Losic Damir Fabijanic, Dubravka Losic Boris Ljubicic, Vedrana i Ivica Prlender Dominic Horn, Dunja Pavlovic, Damir Fabijanic Dubravka Losic Goranka Vrus Murtic, Dagmar Meneghello, Branko Franceschi, Dubravka Losic Boris Ljubicic, Raseljka Bilic Dominic Horn, Margarita Svestarov SImat, Branko Franceschi, Dubravka Losic, Tonko Smokvina Ana Kurjak, Romina Peritz, Josip Tesija Goranka Vrus Murtic, Dubravka Losic Raseljka Bilic, Margarita Svestarov Simat Vlado Gojun Margarita Svestarov SImat, Dubravka Losic, Dominic Horn, Damir Fabijanic Paulina Jazvic Dubravka Losic, Dominic Horn, Damir Fabijanic Zeljko Zutelija, Dubravka Losic monografija Tonko Smokvina, Margarita Svestarov Simat,Ive SImat Banov, Dubravka Losic, Branko Franceschi predstavljanje monografije Ivica Prendler Josip Tesija, Dubravka Losic monografija Josip Tesija Paulina Jazvic, Dubravka Losic Josko Eterovic Ranko Murtic Ivana Antunovic Jovic predstavljanje monografije Ivica Prelender, Dubravka Losic

Fotografije su pripremljene za tisak u fotostudiju Iće i piće. Redaktorice su Dunja Pavlović i Dubravka Lošić, a lektorica je i korektorica Dunja Pavlović.  Graham McMaster preveo je monografiju na engleski jezik, a suradnik je za engleski jezik Davor Lilić.  Monografija, koja izlazi u ekskluzivnom izdanju od 500 primjeraka, tiskana je u tiskari Printera Grupe iz Zagreba, a nakladnik je Umjetnička Galerija Dubrovnik. Knjiga je objavljena uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Monografija uključuje i životopis slikarice

Knjiga uključuje iscrpnu stručnu analizu opusa Dubravke Lošić od samih početaka i prvih izložbi 1983. godine do najnovijih djela. Obrađeni su mnogobrojni ciklusi umjetnice prepoznatljive po originalnosti, uz pojašnjenja u kontekstu zbivanja na aktualnoj svjetskoj i domaćoj likovnoj sceni. 

Monografija sadrži deset poglavlja i šezdesetšest teksova: Prolog; Strukture osjećajnosti i psihizma 1980. – 1988.; Haptičko lice figuralnih struktura 1980. – 1988.; Besformno i apstraktni ekspresionizam 1985. – 1987.; Labilno stanje slike, premetaljke i rebusi 1986. – 1988.; Haptičke strukture i monokultura polja 1988. – 2011.; Promjena paradigme površina i obzorje slike 1996. – 2007.; Dekonstrukcija, reinvencije i semioze 2008. – 2013. 

Rad na monografiji započeo je 2016. godine

Monografija, također, uključuje detaljan životopis slikarice, popis samostalnih i najvažnijih skupnih izložbi u zemlji i svijetu, kompletan popis djela ostvarenih u području scenografije, kostimografije i interijera te opsežnu bibliografiju i literaturu

Rad na monografiji počeo je 2016. godine. To je bilo istraživanje vlastitoga rada, više od 2000 fotografija. Vraćala sam se u prošlost što sam stvarno mislila da neću nikada. Sam rad na knjizi shvatila sam kao izazov koji je postao svojevrsni užitak, kazala je Dubravka Lošić.

Njezino je stvaralaštvo bezmjesno (atopično), plutajuće, imaginarno; teško se opisuje; ne može se svrstati u doživljaju, po stilskoj pripadnosti i osjetilnosti. Stvarala ga je i stvara opsesivno: kao nužnost da se pronađe oblik neiskazivom, onom što se buni, uzbuđuje, traumatizira ili usrećuje; onom što živi u nesuglasju s nama, u nama i dolazeći izvana, raspoznajući se u dubini i zadobivajući smisao samo kada dobije oblik; kao kontejner” oblika i u njemu sadržanog onoga što nadopunjuje naš manjak ili vraća izgubljeni višak; iz drugosti”prostora koji je u nesvjesnom i intuitivnom, a izveden na površinu postaje metaforički dišući stvor svijeta.” Margarita Sveštarov Šimat, iz Monografije Dubravka Lošić: Kontejneri osjećajnosti i psihizma, str. 6

Foto: John Pavlish

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime