Petak, 29 ožujka, 2024

Travanj u Veneciji: Ne propustite izložbu erotskih umjetnina AllTogether

Ova izložba prikazuje djela queer umjetnika od kojih su se mnogi suočili s diskriminacijom i lažnim predstavljanjem zbog prirode onoga što stvaraju

Povodom obljetnice rođendana Tom Finlanda (8. svibnja 1920. godine) Zaklada Tom Finland Foundation i The Community zajedno su postavili grupnu izložbu od nazivom “AllTogether”. Izložba prikazuje trajnu kolekciju Zaklade Tom of Finland koja je prvi put izložena izvan Los Angelesa.



“AllTogether” istražuje zbirku erotskih umjetnina koja se sastoji od tisuće umjetničkih djela u rasponu od više desetljeća i obuhvaća sve medije i tehnike. Ova izložba je omogućena zahvaljujući trudu Zaklade da zadrži djela queer umjetnika od kojih su se mnogi suočili s diskriminacijom i lažnim predstavljanjem zbog prirode onoga što stvaraju.  

Promocija i očuvanje rada queer umjetnika

Više od 30 godina Tom of Finland Foundation je gradila svjetsku vrlo opsežnu kolekciju LGBRQ+ umjetnosti. Durk Dehner i Tom Finland osnovali su “Tom of Finland” Zakladu 1984. godine s ciljem da se bolje sačuva i promovira Tomov rad. Ubrzo, uloga Zaklade proširila se  na promociju i očuvanje rada drugih queer umjetnika. U prvim godinama Zaklada se poklopila s početkom epidemije AIDS-a. Mnogi umjetnici erotičnih djela iz tog vremena kroz čitavu karijeru radili su anonimno te su bili zabrinuti da će njihov rad biti zaboravljen ili uništen nakon njihove smrti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tom of Finland Foundation (@tomoffinlandfoundation)

Zbog toga su donirali svoja životna djela Zakladi, znajući da će biti pažljivo arhivirana i na taj način njihove priče sačuvane. “AllTogether” priznaje duboki društveni i kulturni utjecaj koji je Tomova Zaklada ostvarila. To je omogućavanje otvorenog jedinstvenog prostora slobode i ljubavi za ovu zajednicu umjetnika.

Svečano otvorenje “AllTogether” izložbe bitiće u Studio Cannaregio u Veneciji 23. travnja. Datum se podudara s vikendom otvorenja Venecijanskog bijenala. Druga osebujna izložba bitiće u Parizu u Community Centre-u, 8. svibnja. Obje izložbe trajati će do 26. lipnja a obuhvaćaju više od dvjesto umjetničkih djela od 1940-ih do danas.

Izložba se otvara u suradnji s Dieselom

“Oduvijek sam imao viziju napraviti internacionalnu izložbu s nevjerojatnim umjetnicima iz bogate kolekcije Zaklade. Taj dan je stigao i izuzetno mi je drago da se vizija ostvarila, zahvaljujući Zajednici i Glenn Martensu iz Diesela“, istaknuo je Durk Denher, predsjednik i suosnivač Zaklade Tom of Finland.

“AllToghether” izložba obuhvaća veze zajednice u kojoj razmjena inspirira druge da stvaraju ili skupljaju umjetnost koja predstavlja njihovu vlastitu definiciju ljepote. Tom prilikom „Tom of Finland, The Community i Diesel će objaviti potpuno ilustriran katalog s uvodom kustosa Sini Rinne-Kanto, esej Pierre-Alexandre Mateos i Charles Teyssou. Kao i intervjue Kristian Vistrup Madsena, Michale Bullocka i Miss Rosen s Durk Dehnerom, Giom Black Peterom, Rick Castrom, Silvia Pradom i Stanley Stellarom.

Edukacija o kulturnim vrijednostima erotske umjetnosti

Tom of Finland Foundation je neprofitna organizacija koju su osnovali 1984-e godine Durk Dehner i Tom of Finland. Kako je Tom stekao svjetsko priznanje vrhunskog stručnjaka homoerotske umjetnosti, glavna svrha Zaklade je sačuvati njegov ogroman katalog radova. Nekoliko godina kasnije, opseg se proširio kako bi ponudio sigurnost za svu erotsku umjetnost zbog diskriminacije prema djelima koja portretiraju seksualno ponašanje ili izazivaju seksualni odgovor. Danas Tom of Finland Zaklada nastavlja s edukacijom javnosti o kulturnim vrijednostima erotske umjetnosti i promoviranju zdravijeg, tolerantnijeg stava o seksualnosti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime