Četvrtak, 21 ožujka, 2024

U Zagreb dolazi prva svjetska izložba slika koju je kreirala – umjetna inteligencija

Ova izložba predstavlja spoj estetike i tehnologije te će zasigurno izazvati veliko zanimanje javnosti

Prvi put u Hrvatsku dolazi izložba slika pod nazivom “Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation,” koju potpisuje jedinstveni umjetnički duet: umjetna inteligencija i Aco Momčilović, suosnivač Global AI Ethics Institute te organizator ove manifestacije. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak, 8. rujna, u Hotelu Zonar Zagreb. Posjetitelji će imati priliku razgledati izložbu do 22. rujna, kada će se preseliti u Rovinj na Weekend Media Festival.



Ova nevjerojatna izložba predstavlja spoj kreativnosti i naprednih tehnoloških dostignuća te pomjera granice percepcije primjene novih tehnologija putem umjetnosti kao instrumenta za istraživanje svijeta budućnosti. Na izložbi će biti izloženi vizuali u klasičnom formatu slika, omogućavajući posjetiteljima da iz prve ruke dožive snagu i potencijal umjetne inteligencije u stvaralaštvu.

Osim umjetničkog doživljaja, izložba će pružiti dodatna predavanja i okrugle stolove za građane na temu umjetne inteligencije u suvremenom društvu. Cilj je potaknuti razumijevanje i prihvaćanje umjetne inteligencije ne samo unutar umjetnosti, već i u svakodnevnom životu.

Umjetnost kao spona između sadašnjosti i budućnosti

„Ideja izložbe je ponuditi platformu za približavanje trenutnih dosega umjetne inteligencije, kroz neke njene alate, na način koji je lako doživjeti – vizualnim putem. Cilj je javnosti pokazati kako se ne treba bojati umjetne inteligencije, već treba prihvatiti i koristiti njezine potencijale. Svakodnevno već koristimo umjetnu inteligenciju, ali nismo je toliko svjesni jer se krije u uređajima koje smo prihvatili poput mobitela. Umjetnost se već mnogo puta pokazala kao spona između sadašnjosti i budućnosti, kao ona koja ima moć povezivanja ljudi i poticanja dijaloga, a kada se kreativnost susretne s umjetnom inteligencijom, rezultat je nevjerojatno zanimljiv doživljaj.

Ova izložba ne samo da nam omogućuje da budemo svjedoci mogućnosti koje nam dolaze u bliskoj budućnosti, već nas i potiče da razmišljamo o svijetu oko nas na potpuno nov način. Ciljevi izložbe su i potaknuti razgovor o različitim temama kao što su intelektualno vlasništvo, brzina promjena i mogućnosti ljudskog usvajanja novih tehnologija, a i budućnosti same umjetnosti. Iz tih razloga ćemo na otvaranju imati par vrhunskih govornika koji će obraditi tu temu iz potpuno različitih aspekata. Kroz ovakve projekte jako nam je drago surađivati sa kompanijama koje prepoznaju trendove u njihovom nastajanju i spremne su se aktivno uključiti u edukaciju i propitivanje najnovijih tehnologija. Kompanije koje su se odmah zainteresirale i podržale ovaj projekt su DataLab i Konzum iz Fortenova grupe te farmaceutska kompanija Takeda. Posebno nas veseli upravo ta raznolikost kompanija koje smo privukli“, izjavio je Aco Momčilović.

Neka od “umjetničkih” djela bit će izložena na donatorskoj aukciji, a prikupljena sredstva će biti donirana matematičkim gimnazijama kako bi se potaknuo razvoj mladih talenata u ovom tehnološkom polju. Ova izložba predstavlja spoj estetike i tehnologije te će zasigurno izazvati veliko zanimanje javnosti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime