Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Top 10 atraktivnih virtualnih izložbi u poznatijim svjetskim muzejima

Da život ipak nije stao zbog pandemije svjedoče i umjetničke galerije i muzeji širom svijeta koji su se prebacili - online. Ako ste ljubitelji umjetnosti nadamo se da će vam ove izložbe barem donekle priuštiti trenutke uživanja

Sigurni smo da vam nedostaju posjeti muzejima i umjetničkim galerijama te uživanje u razgledavanju umjetničkih djela. Iako su u većini svijeta, uslijed pandemije, vrata mnogih muzeja i galerija još uvijek zatvorena, mnogi od njih ‘prebacili’ su se online.

Time su ljubiteljima umjetnosti pokušali barem donekle priuštiti trenutke uživanja u virtualnim turama kroz izložbe poznatih svjetskih umjetnika. Mi smo se potrudili i pronašli top 10 trenutno dostupnih online izložbi.

Pioneering Women

Radovi 10 pionirskih umjetnica prikazani su na novoj digitalnoj izložbi u Oxford Ceramics Gallery, s naglaskom na izradi keramičkih posuda. Izložba uključuje radove umjetnica poput Lucie Rie i Bodil Manz, odnosno pregled posuda – od japanskih glinenih oblika do domaće keramike iz Danske. Pogledajte na oxfordceramics.com do 27. ožujka 2021. godine.

Whiplines, Waterfalls and Worms

Američki umjetnik i bivši dečko Marilyn Monroe Ed Moses bio je ključna figura u pretvaranju LA-a u središte moderne umjetnosti nakon rata. Nova internetska izložba u galeriji JD Malat prikazuje pustolovna djela iz njegova posljednja dva desetljeća. Pogledajte na jdmalat.com do 10. ožujka 2021.

Resilient Responses

Umjetnici Thomas Heyes, Ekin Berna i Rowdy SS približavaju što to znači biti human kroz izgovorenu riječ, pokret i zvuk u internetskom događaju Tate Modern, Resilient Responses. Pogledajte na tate.org.uk do 4. ožujka 2021.

Charles Gaines: Multiples of Nature, Trees and Faces

Hauser & Wirth pokreću prvu samostalnu izložbu u Velikoj Britaniji djela američkog konceptualnog umjetnika Charlesa Gainesa, koji koristi jedinstvenu formulu boja i brojeva za dekonstrukciju slika. Pogledajte na hauserwirth.com do 1. svibnja 2021.

Hardeep Sahota: Bhangra Lexicon

Umjetnička forma Bhangra – energični oblik plesa i glazbe koji je nastao na Panjabu – snimljena je u obliku svjetlosnog slikanja na novoj izložbi u parku skulptura Yorkshire, koju je sastavio plesač Hardeep Sahota u suradnji s fotografom Timom Smithom. Pogledajte na ysp.org.uk.

Andy Warhol

Zavirite u fantastični svijet Andyja Warhola na dugo očekivanoj retrospektivi Tate Modern-a 2020. Od njegovih kultnih pop slika posvećenih Marilyn Monroe, do serije Dame i gospodo (izložene prvi put nakon 30 godina) i niza neviđenih djela, definitivno izložba koju vrijedi vidjeti. Pogledajte na tate.org.uk.

Celebrating Raphael

Internetska umjetnička platforma Musement pokrenula je virtualnu izložbu posvećenu svjetski poznatom talijanskom umjetniku Raffaellu Sanziu. Inovativna galerija predstavit će neka od najznačajnijih djela renesansnog umjetnika, obilježavajući 500. godišnjicu njegove smrti. Pogledajte na musement.com.

The Dividing Line

Predstavljena od strane umjetničke galerije virtualne stvarnosti Fluorescent Smogg, ova imerzivna emisija okuplja neke od vodećih svjetskih suvremenih umjetnika. Može li se tradicionalno galerijsko iskustvo asimilirati u virtualnoj stvarnosti? Izgrađena korištenjem najnovijeg 3D prikaza, cilj izložbe je istražiti problem i mogućnosti virtualnih izložbi. Prostor će se transformirati svakih nekoliko tjedana, prikazujući niz ograničenih izdanja i djela poput Ben Einea, Ricka Griffina i Ralpha Steadmana. Pogledajte na fluorescentsmogg.com.

HERSTORY

Izložba HERSTORY koju vode žene u galeriji Maddox prikazuje djela nadobudnih i afirmiranih ženskih međunarodnih umjetnica. S ciljem da preusmjeri razgovor oko žena u umjetnosti, značajna izložba predstavlja umjetnička djela poput Instagram umjetničke senzacije Sophie Tea, američke vizualne umjetnice Beau Dunn, slikarice Lily Kemp i multidisciplinarne umjetnice Lauren Baker. Katalog izložbe pogledajte od kuće putem web stranice galerije – maddoxgallery.com.

TRATE: Technicolour Malaise

Kanadski umjetnik TRATE prikazuje svoju treću londonsku izložbu u galeriji Soho 15 Bateman Street, evokativnu i živopisnu kolekciju njegovih figurativnih slika velikih dimenzija. U svjetlu trenutne situacije, izložba je dostupna za razgled putem virtualnih studijskih tura na aliastrate.com.

Pročitajte još...

Čudesne panorame za ‘teleportaciju’ u izmaštane svjetove

Majstor prostornih iluzija Yadegar Asisi autor je niza fascinantnih izložbi čija je glavna karakteristika da su postavljene u okruglim građevinama kako bi se njegova djela mogla doživjeti u panorami od 360 stupnjeva

Oduzima dah: Eko muzej u podmorju Velikog koraljnog grebena

Konstrukcija “staklenika“, zajedno sa skulpturama ljudi i drveća, izrađena je tako da pruži utočište koraljima, ribama i drugim bićima te da se postupno stopi s okolišem. Nad morskom površinom uzdiže se svjetleća skulptura djevojke koja drži školjku, nazvana Oceanska sirena

Pogledajte kako izgleda Večernjakova izložba ‘Hrvatska svijetu’

Kustosica Anita Ruso kaže kako se izložbom želi ukazati na to da se ne smije dopustiti da naši poznati i izvanserijski umovi ostanu zaboravljeni

Vodimo vas u virtualnu šetnju muzejima!

Iako je gotovo nemoguće usporediti virtualno razgledavanje s pravim iskustvom posjeta muzejima i galerijama, online iskustvo donosi i neke svoje prednosti – od komfora do vremena za istraživanje detalja koji nas zanimaju. Izdvajamo nekoliko muzeja koje možete posjetiti već danas!

Povezano

Ovog Božića darujte unikatni dar: Fotografiju šarenice oka!

Sanja Ajdinovski, Iva Bokulić Rajić i Renata Gojak fotografiraju nešto što možda nikada ne bismo pomislili koliko je čarobno - šarenicu oka! Sanja nam je otkrila kako su došle na ideju pokretanja posla, kako nastaju fotografije, kao i tko se ne smije fotografirati

Ratko Mavar: Umjesto odjeće, ja za odijevanje koristim samo svjetlo i sjenu!

Jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, koji trenutno intrigira pažnju javnosti projektom 'Body Art Photo' koji prikazuje ženske aktove u crno-bijeloj tehnici, otvoreno progovara o svojim planovimate odnosu publike prema obnaženom ženskom tijelu

Šalji dalje / Lauba: Vizualne misli mlade talentirane umjetnice Antonele Šurbek

Cilj projekta je otkrivanje i promoviranje umjetnika mlađe generacije u području današnje suvremene umjetničke scene, a riječ je o nizu pop-up izložbi koje se izmjenjuju svakih 14 dana i mogu se razgledati svakim radnim danom od 12 do 20 sati

Aleksandra Popović: Umjetnost je medij preko kojeg se oduvijek manipulira

Poznata umjetnica, rođena Zadranka, izlagala je u Parizu, New Yorku, Milanu, Beču i Podgorici, a nakon višegodišnjeg boravka u New Yorku, trenutačno živi i radi u Beču i Petrčanima. U intervjuu govori o svojoj prvoj izložbi u Zagrebu, o svojim uzorima, ali i slikarstvu u regiji i svijetu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime