Subota, 23 ožujka, 2024

Vodimo vas u virtualnu šetnju muzejima!

Iako je gotovo nemoguće usporediti virtualno razgledavanje s pravim iskustvom posjeta muzejima i galerijama, online iskustvo donosi i neke svoje prednosti – od komfora do vremena za istraživanje detalja koji nas zanimaju. Izdvajamo nekoliko muzeja koje možete posjetiti već danas!

Mogli bismo provesti cijeli život putujući i posjećujući muzeje diljem svijeta! Zvuči privlačno, ali i prilično neizvedivo. Srećom, svjetska umjetnost dostupnija je nego ikada čak i ove dane kada su zbog pandemije putovanja značajno ograničena.



Zahvaljujući razvoju znanosti i modernih tehnologija, umjetnost sada dolazi nama! Iako je gotovo nemoguće usporediti virtualno razgledavanje s pravim iskustvom posjeta muzejima i galerijama, online iskustvo donosi i neke svoje prednosti – od komfora do vremena za istraživanje detalja koji nas zanimaju.

Popis svih muzeja u kojima se možete virtualno prošetati možete naći OVDJE, a Mixer.hr donosi pregled nekoliko najposjećenijih:

LOUVRE

Ne samo da je Louvre jedan od najpoznatijih i najvećih svjetskih muzeja, nego je jedan i od najvećih atrakcija grada Pariza. Sjajna vijest je kako se od nedavno, u sklopu besplatnih online tura može posjeti čak nekoliko iznimno popularnih sekcija, među kojma su i izložba Michelangelovih djela te virtualni posjet Egiptu tj. muzejskim prostorima s fenomenalnim egipatskim antikvitetima. Virtualno iskustvo donosi pogled od 360 stupnjeva, dodatne informacije o izloženim primjercima koje se klikom mogu i pobliže proučiti

GUGGENHEIM

Ne morate krenuti na daleki put u New York kako biste posjetili impresivni Guggenheim! Iako se zaista isplati vidjeti sam muzej, kako zbog arhitekture koja privlači na prvi pogled, tako i onog što krije u svojim prostorima, neke od neprocjenjivih umjetničkih djela koja Guggenheim čuva mogu se vidjeti i putem interneta. Djelić onoga što muzej nudi moguće je iskusiti uz odabrane kolekcije i izložbe (uključujući radove Franza Marca, Pieta Mondriana, Pabla Picassa i Jeffa Koona) dostupne putem Interneta

THE BRITISH MUSEUM

S kolekcijom koja okuplja više od 8 milijuna izložbenih primjeraka, londonski British Museum jedan je od najimpresivnijih u svijetu, a  neke od njih mogu se, zahvaljujući modernim tehnologijama vidjeti i iz udobnosti doma. Muzej također, u suradnji s Google Cultural Instituteom te uz pomoć Google Street View tehnologije, nudi razne virtualne obilaske.

THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART

Metropolitan je dom za više od 2 milijuna vrhunskih umjetničkih djela. Od milja nazvan The Met jedan je od najposjećenijih i najomiljenijih svjetskih muzeje stoga ne čudi činjenica kako u digitalno doba sve više ljudi muzej istražuje i iz udobnosti svojih domova.  Na web stranice ove kulturne institucije naći ćete izbor virtualnih šetnji i online pregled nekih od najopresivnijih kolekcija uključujući djela Vincenta van Gogh i Jacksona Pollocka. Dodatno, u suradnji s Google Cultural Institutom The Met nudi i razgledavanje nekih djela koja se dostupne samo online te ih u samom muzeju nećete naći

THE DALÍ THEATRE-MUSEUM

Smješten u romantičnom katalonskom gradu Figueres, u Španjolskoj,  Dalíjev muzej u potpunosti je posvećen umjetnosti velikog  Salvadora Dalíja. Prikazujući detalje iz svake ere umjetnikovog života i karijere muzej je također njegovo posljednje počivalište. Nudi razna iznenađenja te ga se zaista isplati posjetiti. Najbolja pozivnica svakako je virtualni obilazak nekoliko dostupnih sekcija nakon čega  ćete poželjeti vidjeti još! 

NASA

Jeste li znali da NASA nudi besplatne virtualne posjete Langley Research centrima u Virginiji i Ohiju. NASA-ina Svemirska Postaja Houston plasirala ja aplikaciju koja omogućuje virtualne posjete istraživačkom centru, prilično vjerna iskustva te niz video i audio zapisa na temu istraživanja svemira.

THE VATICAN MUSEUMS

Vatikanski muzeji čuvaju bogatu kolekciju iznimno važnih svjetskih umjetničkih djela – od slika do skulptura koje su bili u posjedima svih dosadašnjih papa. Virtualni razgled nudi niz opcije, od razgledavanja odabranih sekcija do pogled na strop Michelangelove Sikstinske kapele.

ARHEOLOŠKI MUZEJ ZAGREB

Svjetske trendove počeli su pratiti i domaći muzeji, a jedan od prvih koje se modernizirao je, zanimljivo, zagrebački Arheološki muzej. Uz 3D pregled odabranih izložbenih primjeraka, možete se zaputiti i u virtualnu 3D šetnju stalnom postavom muzeja.

 

Fotografije: Pexels, osim Arheološki muzej u Zagrebu: www.amz.hr

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime