Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Stop plastici! – Ekološki osviještena izložba za čišći Jadran

Art Ecology kombinira zaštitu oceana i umjetnost s ciljem upoznavanja šire javnosti o sada već dramatičnom onečišćenju vodenih površina, kao i na općenitu promjenu ponašanja prema prirodi

Velika ljubav i veliki entuzijazam koji dijele ronioci i maritimni stručnjaci rezultirala je spojem umjetnosti, fotografije i ekologije objedinjenom u sklopu OACM izložbe Art Ecology – Art for the Oceans. Riječ je o tematski povezanom nizu fotografija i skulptura kojima OACM želi potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema vodama i prirodi. Prvi dio izložbe donosi fotografije društva Ocean Alliance nastale su za vrijeme njihovih akcija čišćenja, dok drugi dio izložbe čine skulpture umjetnika svjetskog glasa Stephana Lupina.

Lupino, Remembering Hiroshima
Lupino, Trudnica

Art Ecology – Art for the Oceans u prostorijama Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb) otvorena je 21. listopada, a može se razgledati sve do 1. studenog 2020. godine.

Posjetitelji izložbe moći će i kupiti fotografije po simboličnim cijenama, a prikupljenim sredstvima OACM, Svjetska organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera, nastavit će čistiti Jadransko more od plastike s ciljem postizanja da se što više toga izvadi iz mora, ali i potakne javnost da se ne stvara novi otpad koji uništava podmorje.

“Potrebno je više od 500 godina da se jedan komad plastike razgradi u moru. Zastrašujući je podatak (potvrđen istraživanjima UN-a) da će, ne učine li se neke radikalne promjene, do 2050. godine u oceanima i morima biti više plastike nego ribe.”

Navedeno je citat sa službenih stranica OACM-a gdje također upozoravaju:“Uz fizičko čišćenje oceana, odgovorno ponašanje jedini je način kako vodene površine učiniti i održavati čistima.”

Art Ecology kombinira zaštitu oceana i umjetnost s ciljem upoznavanja šire javnosti o sada već dramatičnom onečišćenju vodenih površina kao i na općenitu promjenu ponašanja prema prirodi. Izložba u glavnom gradu Hrvatske organizira uz potporu Francuske Ambasade i Instituta te je jedna u nizu raznih inicijativa kojima OACM na globalnoj razini radi na podizanju svijesti o važnosti problema onečišćenja vodenih površina kao što i fizički uklanja plastiku s dna (na kojem se nalazi 70% plastike).

OACM grupa (Ocean Alliance Conservation Member) prva je organizacija u svijetu koja je potpuno posvećena zaštiti, očuvanju i čišćenju oceana, mora, rijeka i jezera. S radom je službeno započela 2013. godine od strane Monačkog princa Alberta II. koji je dobio prvu bijelu zastavu za čista morska područja, a kasnije su se inicijativi pridružili i predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Makedonije George Ivanov te brojni drugi.

Fotografije: Promotivne fotografije iz arhive izložbe, *osim “Remembering Hiroshima” i “Trudnica”: Lupino

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime