Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Kako bi izgledao život modernih plemića otkrit ćete u ljetnikovcu Natalija

Ljetnikovac Natalija, dugogodišnji obiteljski san pretočen u posvetu slavnoj prošlosti koja kroz suživot sa sadašnjosti, pa i budućnosti

Na području nekadašnje Dubrovačke Republike, između 15. i 18. stoljeća, izgrađeno je više od dvjesto ljetnikovaca koji su kao takvi iznimno vrijedan fundus dubrovačke kulturne i umjetničke baštine. Vrijednost dubrovačkih ljetnikovaca neprocjenjiva je, oni su najljepši odraz prošlog vremena u kojem je sjaj Dubrovačke Republike bio na vrhuncu. Upravo iz tog razloga njihova vrijednost trebala bi biti šire prepoznata i cijenjena, kako bi se zaustavilo njihovo propadanje te ih se sačuvalo za buduće naraštaje.



Iako je odnos prema ljetnikovcima i stanje u kojem se značajan broj njih nalazi daleko od idealnog, postoje i svijetli primjeri. Jedan od njih, koji je zahvaljujući ustrajnosti i viziji obitelji Čutura izbjegao sudbinu propalog spomenika kulture, ljetnikovac je koji se nalazi u neposrednoj blizini dubrovačkog Starog grada, a nosi ime po poznatoj dubrovačkoj plemićkoj obitelji Natali.

Obnova je započela prije više od 10 godina

Obnova Ljetnikovca Natali, za koji se vjeruje da je izgrađen u 16. stoljeću, započela je prije više od deset godina, a cijelom se procesu pristupilo s puno ljubavi, strasti i poštovanja prema njegovom povijesnom značaju. Prilikom rekonstrukcije, kako samog zdanja tako i renesansnih vrtova koji ga okružuju, vodila se pažnja o svakom, pa i najmanjem detalju, uz strogi nadzor i preporuke konzervatora.

Baš kao što je vizija obitelji iza ovog zahtjevnog pothvata bila sačuvati bogatstvo vrijedne dubrovačke baštine, tako je inspiracija bila stvoriti prostor kontemplacije, svijet individualnosti i opuštanja, odmora koji potiče na kreativnost, učenje i samoostvarenje, prostor u kojem svaka osoba može pronaći svoj otium. Latinski apstraktni pojam otium predstavlja upravo stvaralačku dokolicu, plodno iskorišteno slobodno vrijeme za stvaranje, za nove vizije, prostor opuštanja koji donosi životnu ravnotežu. Ljetnikovac Natali upravo je takvo mjesto, ali i puno više od toga.

Prilagodba modernom načinu života

Iako je poštivanje povijesti i kulturne baštine postavljeno kao prioritet, nužna je bila i prilagodba modernom načinu života, a kombinacijom tradicionalnog i suvremenog postignut je dojmljiv kontrapunkt u kojem jedan pristup komplimentira i ističe ljepotu drugoga. Elegancija, udobnost i ergonomija pojmovi su koji će najbliže opisati unutarnje i vanjsko uređenje Ljetnikovca Natali. Želja je vlasnika da gosti nakon posjeta sa sobom ponesu uspomene boravka u suvremenom i luksuznom prostoru, s jasnim osjećajem njegove povijesne vrijednosti i bogate tradicije. Stoga će boravak u Ljetnikovcu biti i poput malog “studijskog proputovanja” na kojem će se razne crtice dubrovačke bogate povijesti na zanimljive načine prenositi gostima. 

Posebna je pažnja posvećena i uređenju renesansnih vrtova oko Ljetnikovca Natali, koji svojom nesvakidašnjom, gotovo savršenom ljepotom ostavljaju bez daha. Boravak u takvom okruženju istinski je užitak za sva osjetila.

Svaki komadić kamena ovog starog dubrovačkog dragulja dio je priče koja nastavlja živjeti, na najljepši način opisujući duh života slavne Dubrovačke Republike.

Vjerujemo da će svi posjetitelji ovog inspirativnog mjesta, upravo zahvaljujući miru, udobnosti i ljepoti vanjskog i unutarnjeg uređenja, pronaći svoj otium.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime