Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Kuća za odmor u obliku cijevi – umjetnički rad koji će vas oduševiti

Kuća izgleda kao limena cijev koja se kameleonski stapa s prirodom i reflektira okoliš. Dužine je 12 metara i težine duplo veće od odraslog slona!

Jedan od najpoznatijih moskovski arhitekata Sergey Kuznetsov dovršio je projekt kuće za odmor koja izgleda kao velika – cijev! Neobična kuća nalazi se na jednom brdu u ruskom umjetničkom parku Nikola- Lenivets.



Zamišljena kao kuće za odmor predstavljena je na godišnjem festivalu Archstoyanie, poznatom i kao ‘Burning Man’. Radi se o festivalu koji je pravi kulturni fenomen poznat diljem svijeta jer kao globalni pokret pretvara određeno mjesto u privremeni grad.

Limena cijev koja se kameleonski stapa s prirodom oko sebe

Posjetitelji festivala, naime, imaju prilike sami stvarati sadržaje, a cilj Burning Mana je suradnja i aktivno sudjelovanje sudionika čije kreativne ideje rezultiraju najrazličitijim sadržajima. Konkretno, ovaj projekt je osmišljen u prirodnom rezervatu u blizini grada Kaluga. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Архстояние (@archstoyanie)

Kuća izgleda kao limena cijev koja se kameleonski stapa s prirodom i reflektira okoliš. Dužine je 12 metara i težine duplo veće od odraslog slona. No, unatoč ovim velikim brojkama, Kuznetsov tvrdi da je njezina struktura stabilna i učvršćena sa šest vijaka. 
Kako bi se stvorio dojam kabine, odnosno kuće koja viri iz brežuljka, temelji ovakve nastambe skriveni su duboko u brežuljku i ojačani ispod temelja. Kuznetsov i građevinska tvrtka Krost osmislili su cilindričnu konstrukciju koristeći građevinsku tehniku poznatu kao poprečno uokvirivanje. Umjesto tradicionalnih zidnih klinova, ove nastambe imaju kružni sustav koji se proteže duž cijele građevine.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Архстояние (@archstoyanie)

Kuća je opremljena za život

“Cjelokupna struktura sastoji se od 6 cilindričnih modula koji su međusobno povezani. Slično se gradi u brodogradnji. Odvojeni dijelovi trupa izrađuju se u radionici prije nego se sklope u jednu strukturu na suhom pristaništu. Najveći izazov u ovome je složiti cilindre da se drže zajedno i da budu stabilni”, objašnjava Kuznetsov.

Temelj od betonske ploče pod zemljom se proteže u suprotnom smjeru od kabine kako bi djelovao kao protuteža. Kuća je opremljena vodovodom i strujom, sadrži kupaonicu i kuhinju, a iz spavaće sobe pruža se prekrasan pogled na šumu.

Naslovna fotografija: @Archstoyanie

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime