Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Vitamin D – ključan u jačanju imuniteta i borbi protiv koronavirusa!

Nedavna istraživanja otkrila su iznimno podcijenjenu važnost 'sunčanog vitamina' - upravo onog kojeg čak 60% populacije ima u deficitu. U očekivanju da ga i službeno proglase jednim od glavnih faktora borbe protiv koronavirusa otkrijte zbog čega je sve važno - upravo u ovo vrijeme - održavati njegovu optimalnu razinu

S nedavnim vraćanjem sata unatrag svi smo dobili mogućnost spavanja sat duže, ali s kraćim danima došli smo u opasnost i od povećanog rizika od nedostatka vitamina D.
S obzirom na nedavna istraživanja koja pokazuju da vitamin D – poznat i kao ‘sunčani vitamin’ – može pomoći u očuvanju zdravog imunološkog sustava, važnije je nego ikad održavati njegovu razinu. Evo što trebate znati o ovom (pomalo podcijenjenom) vitaminu!



Vitamin D jača imunitet

Vitamin D daje više od samo dobrog raspoloženja, objašnjava nutricionistica Clarissa Lenherr. “Vitamin D oduvijek je bio poznat kao vitamin zdravlja kostiju, premda su se u posljednjih nekoliko godina pojavila i istraživanja koja podržavaju pozitivne učinke vitamina D na imunološki sustav. U listopadu je objavljeno kliničko ispitivanje koje pokazuje da kad se pacijentima daje lijek na bazi vitamina D, mnogo je manja vjerojatnost da će se od COVIDA-19 liječiti na intenzivnoj njezi – u usporedbi s onima koji nisu dobili lijek na bazi ovog vitamina. Samo je 2% onih koji su uzimali lijek i otišli na intenzivnu njegu, u usporedbi s 50% u kontrolnoj skupini. Drugo istraživanje u Chicagu otkrilo je kako je od 489 pacijenata kod onih s manjkom vitamina D gotovo dvostruko veća vjerojatnost da će imati pozitivan test na COVID-19 od onih s normalnom razinom vitamina D. Može se očekivati da će vlade raznih država vitamin D uskoro preporučiti kao dio borbe protiv virusa.

Vitamin D ravan je vitaminu C

Vitamin C odavno je poznat kao kralj imunološke potpore – i prva stvar za kojom mnogi od nas posežu kad osjete pad imuniteta – ali Clarissa vjeruje da vitamin D igra jednaku ulogu. “Vitamin D jednako je, ako ne i više, važan kao i drugi vitamini kad je riječ o borbi protiv prehlade i gripe, a na to ukazuju i postojeća i nova istraživanja. Naime, vidi se primjetna razlika u razini energije klijenta i njegove osjetljivosti kada se razina vitamina D u njemu smanjuje.” 

Većina ljudi ima manjak vitamina D

Shabir Daya, farmaceut i suosnivač tvrtke Victoria Health, kaže kako je vitamin D od vitalne važnosti za održavanje imunološkog sustava, no većina ljudi ga nema dovoljno. “Unatoč svim novinama o vitaminu D3, većina nas odlučila je ignorirati činjenice i nada se da imamo dovoljne razine tog vitamina u krvotoku. Istina je da većina nas nema, a statistike pokazuju da čak 25% populacije ima manjak vitamina D. Znanstvenici procjenjuju da bi ta brojka zapravo mogla biti blizu 60% populacije.
Zato manjak vitamina D upravo u ovo vrijeme treba rješavati više nego ikad. “Osim imuniteta, slučajevi dječjeg rahitisa (potaknuti dugotrajnim nedostatkom vitamina D) porasli su za 400% od 1996. godine, a u godini nema dovoljno UVB zračenja da bi ljudsko tijelo moglo sintetizirati vitamin D, pogotovo u hladnijim zemljama”, upozorava Daya.

Izvori iz hrane su ograničeni

U teoriji, moguće je dobiti više nego dovoljno vitamina D iz prehrane, ali kako se nalazi samo u maloj količini hrane, najbolje je to nadopuniti sunčevom svjetlošću i dodacima, objašnjava nutricionistica Victoria Hamilton. “Najbolji izvori su masna riba – skuša, divlji losos, pastrve i srdele – dok se manje količine nalaze u govedini, svinjetini, piletini, siru i žumanjcima. Gljive su također fantastičan izvor biljnog porijekla, ali pokušajte ih staviti na sunčanu prozorsku dasku kako bi povećali sadržaj vitamina D.” Naime, istraživanja pokazuju da kada su bijele gljive izložene UV svjetlu, njihova količina vitamina D se znatno povećava. 

Nije dovoljno pouzdati se u cjelovite namirnice

“Zdrava i uravnotežena prehrana može nas maksimalno opskrbiti samo s 10% preporučene dnevne količine vitamina D, ostavljajući 90% nedostatka vitamina D u našem krvotoku”, dodaje Shabir. “Male količine vitamina D mogu se naći u obogaćenim namirnicama, poput mlijeka, žitarica, masne ribe i sokova, ali ta je količina premala da bi napravila bilo kakvu značajnu razliku. Zapravo se procjenjuje da bismo svakodnevno morali piti 20 čaša mlijeka da bismo održali optimalnu razinu vitamina D.” 

Pretilost igra ulogu u razini vitamina D

Kao što Victoria objašnjava, vitamin D3 je vitamin topiv u mastima, što znači da se skladišti u našoj masti: “Veći postotak tjelesne masti može smanjiti bioraspoloživost vitamina D3 i do 50%, što znači da će oni s višim indeksom tjelesne mase vjerojatno imati niže razine ovog vitalnog vitamina.” 

Sad je vrijeme za djelovanje

S obzirom da pred nama sve kraći dani, odnosno mračni dani i noći, sad je vrijeme da razmislite o dopuni vitamina D. Ako ga već imate premalo, nutricionisti savjetuju da obavite testiranje i ovisno o rezultatima pronađete odgovarajuću dozu. Većina liječnika opće prakse provest će test na vitamin D, posebno ako pokazujete simptome ili imate povećan rizik od nedostatka tog vitamina – to je možda zbog genetike, tamnije kože ili loše prehrane. 

Važan je odabir pravog suplementa

Što se tiče kupnje suplemenata, odaberite vitamin D3, koji je identičan obliku vitamina D stvorenom u vašoj koži, savjetuje Victoria. “Također bi vrijedilo potražiti formulu s vitaminom K2 za optimalnu apsorpciju i pokušati je uzimati s izvorom kvalitetnih masti (avokado, jaja, orašasti plodovi, sjemenke ili punomasni mliječni proizvodi) kako bi se pospješila apsorpcija.” Raspitajte se i kod svog ljekarnika što se nudi na tržištu – sasvim sigurno će vam preporučiti neki kvalitetni preparat!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime