Subota, 23 ožujka, 2024

Couch-19: simbol zagađenosti koja nam prijeti od maski za lice

Talijanski dizajner Tobia Zambotti upotrijebio je odbačene jednokratne maske za lice kao punjenje za kauč da bi skrenuo pozornost na količinu plastičnog otpada koji nastaje kao rezultat pandemije koronavirusa

Nazvan ‘Couch-19’ kao izravna referenca na Covid-19, dizajn kauča ispunjen je jednokratnim kirurškim maskama za lice koje su prikupili građani Pergine Valsugane, Zambottijevog rodnog grada na sjeveru Italije.



Svijetloplave maske prekrivene su prozirnim PVC-om kako bi nalikovale na vrh sante leda kao nagovještaj činjenici da je 10.000 maski za lice upotrijebljenih za izradu ovog kauča samo djelić od 129 milijardi koje su globalno bačene svakog mjeseca od početak pandemije.

Transformirati otpad u nešto smisleno

Procjenjuje se kako će oko 75% njih završiti na odlagalištu otpada ili plutati morima, gdje će se tijekom 450 godina razgraditi na mikroplastiku i onečistiti morski život.
“Suočeni smo s pandemijom lakih, jeftinih i jednokratnih plastičnih rješenja poput maski, rukavica i štitnika za lice, iako postoje izvrsne održive alternative i svi znamo koliko je važno da ih koristimo”, rekao je Tobia Zambotti. “Moj cilj s ovim projektom bio je transformirati otpad u nešto smisleno.”

Zambotti je regrutirao dobrovoljce putem objave na Facebooku kako bi sigurno sakupljali odbačene maske s ulice i spremali one koje svakodnevno koriste – s ciljem da im daju  novu svrhu. Iako čestice koronavirusa mogu preživjeti samo sedam dana na maskama, Zambotti ih je mjesec dana čuvao u zatvorenim plastičnim vrećicama kako bi osigurao da ne ostanu nikakvi tragovi. Također su dezinficirane ozonskim sprejem, za koji se pokazalo da inaktivira viruse slične Covid-19.

Brojne konfiguracije sjedećih mjesta

Maske su zbijene u četiri modularne jedinice presvučene PVC-om, koje se mogu kombinirati u brojne konfiguracije sjedećih mjesta, od uobičajenog kauča do ležaljke. “Materijal je morao biti jak, proziran i ‘leden”, objasnio je Zambotti. “Plastika je u redu, ako se može reciklirati, a prozirni kristalni PVC koji sam koristio 100% je reciklirajući.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 𝘼𝙏𝙀𝙇𝙄𝙀𝙍 𝙏𝙊𝘽𝙄𝘼 𝙕𝘼𝙈𝘽𝙊𝙏𝙏𝙄 (@tobia_zambotti)

Posljednjih su godina brojni ekolozi počeli osporavati učinkovitost recikliranja u rješavanju onečišćenja plastikom, jer su studije pokazale da, iako se svake godine baci 400 milijuna tona plastičnog materijala, samo se 9% toga zapravo reciklira. Budući da je većina plastike izrađena od fosilnih goriva, ona također ekstrakcijom i pročišćavanjem uzrokuje znatne emisije ugljika, bez obzira na to reciklira li se ili ne.
Kao rezultat toga, brojni su dizajneri svoj fokus usmjerili na poboljšanje maski za lice za višekratnu upotrebu, opremivši ih integriranim pročistačima zraka ili ukrašavajući ih kako bi djelovali više poput poželjnog dodatka koji nas štiti. Stoga razmišljajte održivo i koristite višekratne maske za lice.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime