Subota, 23 ožujka, 2024

Adam Project (Shawn Lewy): Zabavni mash up Povratka u budućnost i Free Guya

Nemojte očekivati akcijska superherojska remek djela kakvi su bili prvi i drugi "Avangersi", ali sasvim ugodnu blockbustersku kino zabavu – to dobivate u ekstra pakiranju

Ryan Reynolds je jedna od vodećih hollywoodskih zvijezda post Brad Pitt generacija. Status zacementiran autoironičnim “zaštiti me dok te šarmiram vječno dječačkim osmijehom pod obrvama” i autopilotnim ulogama antisuperheroja koji uz udarce u kostimima uvijek ima dovoljno vremena za brucewillisovske zafrkantske komentare usred scena.



Tipska new age akcijska križaljka

Od “Deadpoola” do “Free Guya” naredalo se uloga u kojima se dokazao kako pristojno funkcionira na kino blagajnama u roli magneta mlađim postinternet generacijama. Uz potpis zvijezde njegova kalibra trebalo je samo imati dovoljno patentiran mash up ideja, poput spajanja koncepta putovanja kroz vrijeme i akcijskog zezanja sa sobom samim, kako bi dobili zeleno svjetlo za produkciju obiteljske razbibrige. “Adam Project” je upravo to.

Nimalo drugačija od niza sličnih uloga nije ni nova rola. Reynolds je putnik bjegunac vremenom koji se vraća iz 2050. da bi uz pomoć mlađe verzije sebe otkopao i riješio neke obiteljske tajne i traume vezane za oca (u standardnoj roli Marka Ruffala) i vratio ljubav svog života (Zoe Saldana). Kombinatorika duhovitih autoironičnih dijaloških scena, akcijskih i fantastičkih CGI vremenskih rupa i lišavanja zlikovaca, obiteljske i ljubavne moralke, tipska je new age akcijska križaljka u kojoj su producenti izračunali win win omjer i posložili ga tako da na kraju dobiju amalgam svega spomenutog, ali u novom pakiranju.

Uz sporedne role Jen Garner i Cathreen Keenar, glavni cast je zaokružen glumcima na koje se lako osloniti u dramskim pa tako jednako funkcionalno traju u ovakvim rolama. Da se razumijemo, svi nastavci “Povratka u budućnost” su šarmiranjem apsolutni role model Adam projectu, a zezancije na račun new age “Star Warsa” tu su samo kao “novitet” pakiranja istog u novi celofan.

Ugodna kino zabava

Zbog duhovitih scenarista, tj. više pisaca dijalog scena, “Adam Project” funkcionira osobito na relaciji podbadanja i čuđenja mlađe i starije verzije sebe jednog drugom, pričem tumač mlađeg sebe (Walker Scobel) odlično parira već standardnom Reynoldsu. Duhoviti ping pong replika kulminira u trenutku kad nakon tisuću potpitanja mlađeg sebe, Reynolds odgovara sebi klincu: “Kad kažem da je povjerljivo/confidential, kako je moguće da tvoj mozak čuje – čokolada?”

Pristupite li filmu s očekivanjem rasterećene i moderno producirane bespilotne autoletjelice koja neće pasti na Jarun umjesto na Yarun, ovo je vrsta filma u kojoj guštate svake minute trajanja da bi se nakon izlaska iz kina sjećali tri scene i one će vam izazvati ponovni osmijeh.

Redateljsko glumački tandem Levy Reynolds nakon “Free Guya”, Adam Projecta sprema logični treći nastavak “Deadpoola”. Prema pokazanom, nemojte očekivati akcijska superherojska remek djela kakvi su bili prvi i drugi “Avangersi”, ali sasvim ugodnu blockbustersku kino zabavu – to dobivate u ekstra pakiranju. Za ljubitelje onih većih kartonskih pakiranja kokica, ready steady, action go.

Ocjena: 7/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime