Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Pop Cooltura: Kevin Spacey prvo za kraj, onda i za početak

Zanimljivo je kako saznanje za privatni život Kevina Spaceyja utječe na percepciju njegovih uloga i glumačkog rada pa ga dio fanova krene diskvalificirati, dok se drugi opredijeli reći - a vidi šupka kako genijalno glumi

Legenda kaže kako loši filmaši prvo snime kraj filma da, ako slučajno umru za vrijeme snimanja istog, imaju po čemu biti zapamćeni.Godina je, recimo, 2015. Dobiti Kevina Spaceyja da ti glumi u filmu značilo je imati milijunske cifre u dolarima, probrane scenarije i produkcijske detalje projekta na kojem radiš. Jedna od najcjenjenijih glumačkih hollywoodskih zvijezda reda veličine Morgana Freemana, Johna Malkovicha, Harveyja Keitela, Christophera Walkean itd. Jedan od onih čijom se pojavom jamči kvaliteta projekta i za čiju se pažnju trebalo naći na A listama filmske ili TV serijske produkcije.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kevin Spacey (@kevinspacey)

Trash filmaši, često na nišanu političkih neistomišljenika

Krajem prošle i početkom tekuće godine za dobiti Spaceyja bio je dovoljan poziv Sedlarovih, seniora i juniora. Hrvatskih filmaša, između ostale hiperproduktivnosti, poznatih i po tome što su im i Martin Sheen, Michael York, Armand Assante, Franco Nero, Morgan Fairchild, među ostalima, zažmirili na filmografiju i pristali za ponuđene honorare biti potresnima u “Gospi”, “The Matchu” i inim dokumentarnim i igranim djelima zbog čije su niske kvalitete u dijelu hrvatskih medija pečatirani pozicijom trash filmaša, često na nišanu političkih neistomišljenika.

Među tuzemnim brzopotrošnim vijesticama o životima bogatih i slavnih iz rvackih varijanti VIP loža eksplodirala je vijest kako će, nekad popularni danas prezreni glumac, provesti Novu godinu u jednom zagrebačkom klubu, a u stankama razgovarati o novom Sedlarovom produkcijskom projektu kojem je ambicija imati Kevina Spaceyja kao tumača uloge Tuđmana. Franje. Onog, da, prvog. Nije Dinamo nego Kroacija, hehe. Onog Bespuća rvacke zbiljnosti. Onog stoka sitnog zuba. Onog povucite vojsku iz Vukovara nek’ padne. Onog kojem kad je osmijeh ne znaš je li facijalni grč ili je liznuo limun. Onog, želim bit’ k’o Tito, al’ ne dobacujem dalje nego Miloš… ma neka ga, završite sami rečenicu. Ali tog.

Game changing epizoda

U međuvremenu, između dvije mogućnosti imanja Spaceyja dogodila se važna game changing epizoda. Kevin je, osim što je izašao iz ormara priznajući svoju godinama skrivanu gay orijentaciju, dobio metu na čelu u sklopu #metoo pokreta. U ovom slučaju ne od žena nego muškarca koji je bio poprilično maloljetan (14 godina) kad su se navodni susreti sa Spaceyjem događali. I kad je bio seksualno uznemiravan.

Navodno, Kevin je uz osuđenog producenta Harveyja Weinsteina znao biti prilično aktivan u zakulisnim hollywoodskim opscenim i aberatnim seks partyjima. Konkretno, potkraj 2017. ga je glumac Anthony Rapp optužio da ga je pokušao zavesti 1986. kada je Rapp imao 14 godina. Kevin se izjasnio kako se ne osjeća kriv, ali se ispričao za sve što je moglo biti protumačeno kao nedolično ponašanje. Sudska nagodba je načelno stišala hajku. Ali sumnja na potencijalni pedofilski zahvat bila je dovoljna Hollywoodu za otkazivanje glumcu.

Iz zone sumraka: Može li ‘bad guy’ biti vraški dobar umjetnik?

Nešto slično što se dogodilo Melu Gibsonu nakon antisemitskih provala u pijanom stanju. Nešto slično se nije dogodilo Tomu Cruiseu nakon scijentoloških pizdarija i kušanja posteljice rodilje nakon što mu porodi dijete. Nešto slično se nije dogodilo ni Marlonu Brandu zbog domorotkinja, ni Woodyju Allenu zbog pokćerke i suživota s Miom Farrow, ni Romanu Polanskom zbog klinki koje je između Sharon Tate i Charlesa Mansona drogirao, pipkao i nerijetko obljubio. Nije se dogodilo niti Elvisu, ni Jerryju Lee Lewisu sve zbog raznih vrsta općenja i iskorištavanja maloljetnih i brzo propupalih djevojčica. Druga vremena, druga pravila.

Glumačka persona non grata

Ali se dogodilo Kevinu Spaceyu. Od tog trena je glumačka persona non grata kojoj su zalupljena pred nosom sva vrata. Osim Sedlarovih.

Prvo su se, naravno, samopozvali online moralisti, duhoviti filmofili i tuzemni filmaši izredali sa zajedljivim i više ili manje jetkim opaskama i komentarima oko dolaska Kevina Spaceyja u Zagrebu. Jer, sukus je, ne može više nigdje raditi pa gdje će nego blizu Sedlaru. The Sedlaru. Koji na neku foru nema problema s financiranjem svojih dokumentarnih i igranih imdb 2.0 uradaka. Jer Židovi. Jer politički istomišljenici. Jer špage sa svijetom koji im osigurava lovu za produciranje što požele.

Pop Cooltura: Don’t Look Up – Ne gledajte gore, vratovi će vam se pokočit’

Sve je to legit, antipatija, prijezir, drvlje, kamenje, itd.  Ono što bude zanimljivo jest koliko spoznaja da glumački idol i heroj u privatnom životu bude osumnjičeni seks predator, slama gledateljsku subjektivnost i utječe na percepciju te grozne osobe i genijalnog glumca u svim dosad realiziranim ulogama? Koji je trenutak kad se osobu diskvalificira prema onom što i kako radi ako ispadne da je šupak, zločinac, amoralist, seks predator u privatnom životu?

Politički hiperkorektni Hollywood

Najkonkretnije, lik kojeg ste obožavali zbog uloga u “Sedam”, “American Beauty”, “Usual Suspects”, “House Of Cards”, voljeli zbog “K Paxa” ili “Pay It Forward” itd. i koji je jedan od najboljih hollywoodmade glumaca današnjice, bude osumnjičen (dakle, ne osuđen – na Pravu te uče da je čovjek nevin dok se ne dokaže suprotno, ali na online faksu i svim pripadajućim katedrama, čovjek je nevin dok prvi moralist na internetu ne drekne pedofilčina, peder, ubojica, you name it) za homosex moment s mlađim muškarcima. Politički hiperkorektni Hollywood ga moguće s pravom uzme na nišan i diskvalificira, pa ga otkažu i nitko ga više ne angažira jer, jer, jer…

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kevin Spacey (@kevinspacey)

Zanimljivo je kako saznanje za njegov privatni život utječe na percepciju njegovih uloga i glumačkog rada pa ga dio fanova krene diskvalificirati, dok se drugi opredijeli reći – a vidi šupka kako genijalno glumi. Još je zanimljivije kako nerijetko deklariran kao homofob Sedlar senior nema problema zažmiriti na svoje fobije kad je u pitanju faca poput Kevina Spaceyja. Obojica žrtve velikih hajki našli su terena za zajedničke večere i razmjene mišljenja, naravno ne na račun Spaceyja.

Nije Spacey prvi ni zadnji slučaj u glumačkoj povijesti

Primjerice, “Mein Kampf” je smeće i jedva pismena knjiga one karikature s brčićima, ali i dalje je povijesno važno djelo jer određuje i uči o jednom dijelu zla. Spaljivanje, prešućivanje, nespominjanje iste ne bi iskorijenilo zlo, ali učenjem o zlu samom može itekako prevenirati i spriječiti novo. I kako bi slušali “Imagine” da saznate da je Lennon tukao i znao u narko sessionsima udarit Yoko.

Ili da je Bob Dylan znao bit okrutan prema Joan Baez kad su hodali. Ili kad Marilyn Manson prizna da je psihički ništio i gazio svoje ljubavnice. Nije Spacey prvi ni zadnji slučaj u glumačkoj povijesti koji je nakon posrtanja karijere bio primoran spuštati ponudu jer su ga makli s burze glumačkih dionica. Šifra Dennis Hopper. Kultni čovjek iz Golih u sedlu i Plavog baršuna, Brzine i inih remek djela nasnimao se prije smrti filmskog eksploatacijskog B i C smeća kao malo tko.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kevin Spacey (@kevinspacey)

Ali ono što istinski škaklja gledateljski interes svakog pravog filmofila je vidjeti making of moment sa snimanja kad redatelj i producent Sedlar senior daje uputu glumcu Spaceyju kako da odglumi Tuđmana. Kevine, ups, pardon Mr. Spacey, pls naherite i načobite usnu, hmmm, kako da Vam objasnim, evo method acting, nu, evo zagrizite krišku limuna i onda ustavite donju usnicu kao što je Billy Idol “uvjerljivo” glumio MTV punkera 80-ih. I kad pričate, pričajte kroz zube, ne pomičite usne i držite mrki obraz. A Kevin mu se približi, dlanom očeše o lijevi guz, nasloni na uho i šapne može stari, nema frke, ali, e Jakobe, imaš ti neke unuke malo za posudit’? Recite da nije tren vrijedan IMDB-a.

Ili još bolje, zamislite Spaceyja kako interpretativno čita i proživljava Tuđmanovu poeziju.

Biti i mniti svemiropolisno

Univerzalnost svekolike kakvoće:

duhovnosti neopredmećene,

ljepote neotuđene,

neosiljene mirnoće.

U sazvježđima su snovi i slutnje

uljudbe (drevne i) nove:

u sukladnosti samobitnosti i sveopćosti

da obzorja svemiropolisa zamamna

na orisu horizonta još maglena

u vidozorju duhovnih muževa

što stazama trnja i otrovanih ruža

ustrajahu u raspeću svoga duha

do zrenja sveta, daleka i nedohvatna.

Kevine prihvaćaj, Sedlare plaćaj. Za ovo zlo treba biti jeben glumac. Ali prvo snimit’ kraj, onda početak. 😊 Gasi internete okrutni svijete.

Naslovna fotografija @kevinspacey

Pročitajte još...

Mixer jednog imidža: Clelia Duel Mosher i razgovori sa ženama o seksu

U doba Clelie Mosher seks u ženskim razgovorima je bio tema non grata. No, ona je vlastitim spisima bila itekako svjesna svoje dalekovidnosti i mogućnosti koje se pred ženama čekaju nakon što seks postane manje čuvana tajna, a rod manji teret

Svašta ni o čemu: Izvor blizak strahu

Postoje ti neki strahovi o kojima i ne razmišljam, nisu iracionalni, samo ih u svojoj glavi preuveličam. Više bih volio napisati sada da se bojim visine, ili zatvorenog prostora. Barem bi svojim strahovima mogao dati ime. Ali nije tako

Iz zone sumraka: Tko leti, vrijedi; tko vrijedi, leti; tko ne leti, ne vrijedi

Najbolje pjesme o zrakoplovima, raketama, letenju, avijaciji...? Pitanje je to osobnog ukusa, no donosimo prijedloge za onih deset izvanvremenih, a redoslijed doista nije važan

Dolce vita: Domaći mjehurići (ili što je to u ljudskom biću što ga vuče ka mjehuriću)

Da je pjenušac jedino piće nakon kojeg žena izgleda ljepše nego prije nego što ga je popila, tvrdila je njegova velika obožavateljica Madame De Pompadour. Priča se da se u raskalašenim zabavama pjenušac pio iz ženskih cipelica, a nema proslave, pa ni ove koja nam uskoro dolazi, novogodišnje, bez mjehurića u čaši

Povezano

Pop Cooltura: Grammy, Porin i Eurosong za najbolju pjesmu dobiva Umjetna Inteligencija

2025. je godina. Najbolju stvar godine u pop formi producira Umjetna Inteligencija. And the Grammy, Porin, Eurosong goes to… Budućnost je sad. I predivna je i zanimljiva. Hvala Vam, strojevi

Pop Cooltura: Tarantinov zadnji film karijere bit će o filmskim kritičarima

Tarantino nema opcije rezervnog pjevača. Ima samo sebe. Premda, ideja o back up lutki koja će nastaviti QT-ov rad nakon filmskog eseja o kritičarima se ne čini potpuno nezabavnom…

Pop Cooltura: Bio jednom slonić Dumbo, bio i Amadeus Rambo…

Nije mislio ništa loše, a nije ni Proeski Toše, Niti smije što mu se može, kad se na nj žene nalože. Bit će avaj vraže pomoz` Bože, imal` van iz ove kože. S čela mu se scijeđa znoj, kuke muke ajojojoj. Naišao je Balkan Boj na jedan drugi novi soj

Pop Cooltura: Oscarovski trijumf jednog od najoriginalnijih filmova svih vremena

Ljubitelji, ne dobrog, nego genijalnog filma, mogu odahnuti. Oscar konačno, koliko god mediokritetski bio, odlazi dominantno u prave ruke. I kao što je 'Parazit' prije kojeg ljeta dominirao nad hollywoodskim mainstreamom, ove godine je to činio ovaj čudesan, nadljudski film

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime