Petak, 19 srpnja, 2024

Alfonso Cuarón stigao u Slano: Započeo je Slano Film Days, ne propustite filmski spektakl!

Slano Film Days održava se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. - 22. lipnja 2024. te su sve projekcije besplatne i počinju u 21:30

U Slano je jučer stigao peterostruki oskarovac Alfonso Cuarón, redatelj, scenarist, producent i montažer, predvodeći listu renomiranih filmskih autora poput Paweła Pawlikowskog, Rubena Östlunda, Michela Francoa, Juhoa Kuosmanena, Elia Suleimana i Ognjena Glavonića. Uz njih su i redateljica Lili Horvát, direktor fotografije Michael Seresin te utjecajni predstavnici filmske industrije: Christian Jeune, programski direktor i zamjenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, producent Philippe Bober, Emilie Georges, producentica i izvršna direktorica, te Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora. Svi oni sudjeluju na Slano Film Days sa 16 mladih sudionika kako bi podijelili svoje bogato profesionalno iskustvo te se inspirirali za buduće projekte.Miro Purivatra, Michael Seresin, Ruben, Alfonso Cuaron, Pawel Pawlikowski

Događaj koji povezuje regionalne talente i svjetske filmske ikone 

Ovaj jedinstven format događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije sljedećih će pet dana Slano pretvoriti u mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i filmskih projekcija. Ideja iza cijelog projekta je da mladi redatelji, glumci i snimateljice, oslobođeni natjecateljskog pritiska, otvoreno razgovaraju o kreativnom procesu stvaranja filmova, svojim idejama i novim projektima i to s filmskim profesionalcima koji su obilježili europsku i svjetsku kinematografiju.

Glavni program Slano Film Days za redatelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partner hotela, Admiral Grand Hotela. U programima namijenjenima glumcima sudjeluju: Era BalajMilica JanevskiSaško KočevAnuša KodeljaLidija KordićBoris LerGoran Marković i Anita Ognjanović.  Pet redateljica i redatelja sudjelovat će u programima namijenjenima redateljima: Ivan BakračBlerta BasholliDina DumaUrša Menart i Vladimir Tagić, a sudionice predavanja i radionica za snimateljice su: Milica DrakulićDubravka Kurobasa i Maja Radošević.

Večernje projekcije nagrađivanih filmova pod zvijezdama

Ljubitelje filma očekuju večernje filmske projekcije i to mahom nagrađivanih filmova koje su bilo režirali bilo svojim autorskim pečatom na neki drugi način obilježili upravo filmski autori, gosti Slano Film Days. Prva filmska projekcija, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju festivala.

Na samu večer otvorenja prikazivat će se film Alfonsa Cuaróna Djeca čovječanstva, s Cliveom Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama.  Sutra će se održati projekcija filma Anđeosko srce, Alana Parkera, s Mickeyjem Rourkeom, Robertom De Nirom, Lisom Bonet i Charlotte Rampling. Treća večer završit će projekcijom Oscarom nagrađenog filma Ida, redatelja Paweła Pawlikowskog, a u petak nas očekuje Sjećanje, film Michela Franca s Jessicom Chastain i Peterom Sarsgaardom u glavnim ulogama. Večernje projekcije na Slano Film Days zaključit će dobitnik nagrade žirija na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, Palo lišće, koji je režirao slavni finski redatelj Aki Kaurismäki.

Održat će se i dvije posebne projekcije. U četvrtak prije projekcije filma Ida, prikazat će se Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića – prvi hrvatski film ovjenčan Zlatnom palmom, dok nas sljedeću večer u 23:30 očekuje projekcija filma I tvoju mamu također, Alfonsa Cuaróna.

Slano Film Days održava se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. – 22. lipnja 2024. te su sve projekcije besplatne i počinju u 21:30.

Naslovna fotografija: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime