Subota, 7 rujna, 2024

Cannes 2023: TOP 10 filmova koji će se prikazati na festivalu by Anđelo Jurkas

Probrali smo top 10 najatraktivnijih filmova s ovogodišnjeg Cannesa nevezano radi li se o konkurenciji ili van iste te jesu li igrani, dokumentarni, umjetničkih i festivalskih ili komercijalnih i blockbusterskih aspiracija

Od utorka 16. svibnja do subote 27. svibnja oči filmskog svijeta uprte su u zbivanja na ovogodišnjem 76.-om canneskom filmskom festivalu. Lanjski pobjednik Šveđanin Ruben Östlund je predsjednik žirija. Otpljeskalo se već Johnnyju Deppu na premijeri novog mu filma “Jeanne Du Barry” i rekovalensciralo od Aber/Depp suđenja s početka prošle godine.



U ponudi od konkurencije do van iste niska je iznimno interesantnih i atraktivnih naslova.

Najnoviji Martin Scorsese ponovno spojen s Leonardom DiCapriom, najnoviji Todd Haynes ponovno spojen s Julianne Moore, najnoviji Pedro Almodóvar ponovno spojen s kaubojskom temom i njegovim “Brokeback Mountainom”, najnoviji Jonathan Glazer ponovno spojen s dementnom romansom. I tako redom.

Probrali smo top 10 najatraktivnijih filmova s ovogodišnjeg Cannesa nevezano radi li se o konkurenciji ili van iste te jesu li igrani, dokumentarni, umjetničkih i festivalskih ili komercijalnih i blockbusterskih aspiracija.

1/ LAST SUMMER (Catherine Breillat)

Veza udane postarije odvjetnice i sina njenog klijenta dovodi u pitanje njenu obitelj i način života. Strast ili sigurnost, pitanje je trena.

2/ KILLERS OF THE FLOWER MOON (Martin Scorsese)

Marty Scorsese i Leo Di Caprio i Bobby De Niro kao tri generacije filmskog creme de la cremea u drametini o ubojstvima iz vremena J Edgara Hoovera.

3/ INDIANA JONES 5: DIAL OF DESTINY (Jmes Mangold)

Harrison Ford kao kompjuteerski rekreirani Dr. Jones može sve. Hoće li ispasti uspio revival kao lanjski nastavak Top Guna ili će završiti kao Scorsesejev Irishman – tik tok.

4/ CLUB ZERO (Jessica Hausner)

Provokativna i intrigantna drama o učiteljici iz elitne škole koja se na neobičan način veže s pet svojih studenata/učenika.

5/ MAY DECEMBER (Todd Haynes)

Julianne Moore i Natalie Portman u romantičnoj drami o glumačkom istraživanju karaktera za slijedeći projekt i putovanjem prošlošću.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Diamond Films Brasil (@diamondfilmsbr)

6/ ELEMENTAL (Peter Sohn)

Vatra, voda zemlja, zrak. Žive u istom gradu. I…imate crtić od kojeg svi očekuju break moment.

7/ ROOM 999 (Wim Wenders)

Nastavak dokumentarca Room 666 iz 1982. Kada Wenders i Antonioni posjedaju redatelje iz te godine Cannesa da pričaju o krahu filmske industrije. Koncept je isti, četrdeset godina kasnije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by New Story (@newstoryfilms)

8/ NEW BOY (Warvick Thornton)

Priča o devetogodišnjem Amboriđaninu koji zakuca na vrata samostana koja će otvoriti časna u tumačenju Cate Blanchett.

9/ STRANGE WAY OF LIFE (Pedro Almodovar)

Kultni španjolski filmaš u utrci za novim “Brokeback Mountain” efektom.

10/ ASTEROID CITY (Wes Anderson)

Novo šarenilo Wesa Andersona s pregrštom zvijezda američki almodovarski je odgovor na otuđeno i čudno. 

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime