Utorak, 9 travnja, 2024

Izazivaju jezu i žmarce niz tijelo: Najbolji filmski horor serijali svih vremena

Fokusirali smo se na 'one man standing' profile likova. Bliži se prigodni datum, pa za slučaj da nemate pametnijih poslova osim maratona odličnih i manje dobrih horor franšiza, donosimo popis najboljih

Ljubitelji horor filmova su kao fanovi heavy metal glazbe. Rasipani svuda po svijetu, vjerni, gotovo fanatično posvećeni onom trenutku jeze i žmaraca, ali ne od ugode već straha. Ima nešto u ljudskoj psihologiji što ih tjera da vole biti strašeni. Iz nekog razloga filmske horor franšize su postale jedan od najisplativijih i najsigurnijih komercijalnih načina klađenja ne samo u Hollywoodu.



Fokus na one man standing profile likovima

Iako je pravilo da je većina njih postala tek izgovor za reciklažu i da često što veći broj nastavaka služi što većem broju snimljenih “bezvezarija”, ovdje smo na jednom mjestu pokušali probrati neke od serijala koji su svojim konceptom, komercijalnom kvalitetom i inim kriterijima pružili zabavu i uživanje svima koji su nasjeli na psihološke trikove svedene na ‘Bu, preplaši me’. 

Tijekom vremena se nakon strašnog Michaela Myersa, Freddieja Kruegera ili Jasona Vorheesa našlo puno zanimljivih kriptičnih likova s golemim noževima i suludim idejama oko zabave u kasapljenju i slasheraju nad mladim i starim tijelima oko sebe.

Ovdje nema Aliena kao SF psiholoških trilera s jačim dramskim okosnicama niti avanture genijalnog Hanibala Lectera, nema ni Predatorovih bedastoća, a ni Normana Batesa i njegove majke premda su na žalost mimo originalnog remek djela dobivali suludo i neobjašnjivo glupave nastavke. Fokusirali smo se na ‘one man standing’ profile likova. Bliži se prigodni datum, pa za slučaj da nemate pametnijih poslova osim maratona odličnih i manje dobrih horor franšiza, ovdje je preporuka:

1/ Halloween

 

Sve je počelo s prvim dijelom Joha Carpentera 1978. kada maloljetni šestogodišnji dječak Michael Myers, za vrijeme Noći vještica, izbode svoju sestru i njezinog dečka u obiteljskoj kući dok vode ljubav – a trebali su ga čuvati. Nosio je masku. Odvlače ga u mentalnu instituciju iz koje 15 godina nakon toga bježi i počinje pohod s velikim mesarskim nožem. Genijalnost i remek djelo prvog filma nikad nisu pokvarili brojni komatozni nastavci, a kult lika psihotičnog ubojice s mesarskim nožem koji rezbari stanovnike Haddonfielda ni nakon 12 nastavaka ne jenjava.

2/ Scream

Ghostface Wesa Cravena i Kevina Williamsona je strašno duhovit i zabavan ubojica filmofil. Lik koji je promijenio pristup žanru, miješajući zabavu i stravu, ubijanjem koledž ekipe na prilično inteligentnu foru telefonskih ucjena. Ni nakon najavljenog petog dijela igre mačke i miša niti u jednom od dosadašnja četiri nastavka nisu dropnule ispod silno zabavnog.

3/ Pranormal Activity

 

Jedan od najpametnijih horor serijala ikad. Onog trena kad počinje pretjerano koketirati s nadnaravnim tada gubi na uvjerljivosti i efektu, ali dotad predstavlja minimalistički genijalni koncept stavljanja nevidljivog i demonskog unutar kuće pokrivene nadzornim kamerama. Oren Peli je 2007. smislio prvi nastavak na temelju kojeg su razvili dodatnih sedam, uglavnom lošijih, ali niti jedan nije do samih završnica skliznuo u triviju.

4/ Final Destination

 

Film govori o paru mladih koji izbjegnu smrt. To se smrti samoj ne svidi i onda ih sistemom domina počinje ‘ganjati’ dok ne dobije što je htjela. Prvi dio je dio odličan teen eksploatatorski horor za početak novog milenija. Poslije je povećanjem broja nastavaka povećana i količina prošvercanih gluposti ubačenih u radnju. Glavni negativac: Smrt.

5/ Blair Witch Project

 

OK, ovo nije franšiza, samo originalni film i jedan podbačeni nastavak. Ali riječ je o toliko genijalnom DIY konceptu da je nevjerojatno kako eksploatatori straha nisu uzeli za shodno podebljati broj nastavaka groznim filmovima, koji bi poput originala – na uloženih par stotisuća dolata – vraćali milijune. Izvanredan prvi dio, trik, koncept, ideja.

6/ Conjuring

 

Religiozni horor s istjerivanjem đavola iz ljudi svoj je potencijal naznačio u Exorcismu i Omenu, kultnim filmovima Williama Friedkina i Richarda Donnera. U ovom slučaju prate par istraživača paranormalnog, inspiriranih Amytville pričama koji rješavaju susrete s nečastivim. Odlična premisa, mimo scenarističkih rupa, ima više elemenata za zakačiti se nego ne. Zasad su snimljena tri nastavka, ali svi blockbusteri obećavaju nastavke.

7/ Hostel

 

Progresivni horor redatelj Eli Roth pokušao je stvoriti još jednu obećavajuću franšizu. Prvi nastavak bio je iznimno potentan model. Mladi američki studenti putuju Europom, ali ih iz Nizozemske šalju u Slovačku u čijim će hostelima nagrabusiti – u najmanju ruku i blago rečeno. Treći nastavak je izašao direktno na DVD-u.

8/ Noćna mora u Ulici brijestova

 

Freddy Krueger u crno crvenoj majici na štrafte, izgorenog lica, s velikim šiljcima umjesto prstiju izlazi iz noćnih mora američkih teenagera i počinje masakr. Ovaj je serijal bio više duhovit nego scary, ali kasno su shvatili u kojem smjeru treba pozicionirati stravu. U hrpetini nastavaka, osim originalnog, prva tri-četiri su imali podnošljivih elemenata.

9/ Petak 13. 

 

Jason Vorhees i njegova hokejaška maska postali su dijelom pop kulture prošlog stoljeća ma koliko glupavi filmski nastavci bili. Ali lik i njegova mater su gotovo ugrozili Normana Batesa svojim kultnim statusom.

10/ Saw

 

Jigsaw je dijabolični misteriozni ubojica koji igra mind games s jadnim ljudima uhvaćenim u klopku – u prostoriji u kojoj ih zatoči. Izvanredna ideja Jamesa Wana u prvom dijelu dosad je dobila desetak ponovnih pokušaja. Dobrim dijelim su opravdali status, ali kako su ubojstva postajala brutalnija tako se i gubio smisao. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime