Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Kritika serije: Kaos: Mitološka fantastična groteska o ljudima i Bogovima – apsolutni hit TV sezone

Ljubitelji bingeanja dobili su više nego valjan razlog kako potrošiti jedan radni dan i osmosatno radno vrijeme u komadu prateći I sezonu potencijalnog kandidata za najbolji humoristički TV serijal ne samo godine već i stoljeća

Svako toliko u moru mediokritetskog sapuničarsko podilazećeg TV smeća u globalnim varijantama Netflix kao vodeća streaming platforma razbije ponudom originalnih remek djela kojima začepi usta kritičarima i ponudi nešto za komentiranja i sjećanje puno duže od vremena launchanja originala.



Lani je takva bila ‘Beef’, prije koju godinu ‘Cunk On Earth’ kao nastavak ‘Cunk On Britain’, ovogodišnji dobitnik pečata najoriginalnije TV serije svakako je ‘Kaos’, pronounced ‘KAOS’.

Iznimno zabavna, duhovita, cinična crna komedija koja kroz perspektivu mitologije i grčkih Bogova interferira sa Zemljanima. Kreator Charlie Covell postavlja stvari fantastičnim spajanjem tri čovjeka koji otkrivaju međusobnu povezanost i povezanost s dugogodišnjim drevnim proročanstvom dok se nose s pokvarenim i arogantnim bogovima grčke i rimske mitologije. Osobito njihovim zemaljskim refleksijama. Sve počinje kad se moćni, ali nesigurni superbog Zeus počinje bojati kraja svoje vladavine nakon što primijeti bore na čelu, koje možda ukazuju kraj svijeta. Istog trena raspravljajući sa suprugom Terom (koja mu je možda i sestra) postaje paranoičan i osvetoljubiv prema svojim poklonicima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Miroslav Breber (@bem1ro)

Kaos humora i mitologije 

U osam jednosatnih epizoda skače se iznimno duhovitim karakternim križaljkama i na razini groteske zabavnim prikazima odnosa Zemljana i Bogova prikazanih s odstojanja sigurne karikaže. Spajajući najzabavnije crtice i fusnote likova iz grške mitologije ovo je odličan način približavanja povijesti i opće kulture indolentima 21. stoljeća.

Počevši od razigrane noseće Zeusovske role Jeffa Goldbluma, angažiranog umjesto Hugha Granta (koji bi bio još savršeniji da se održao kao prvi izbor uloge), casting je izveden više nego efektno. Od brojnog casta izdvajaju se sjajna Aurora Perrineau kao Euridika, Janet McTeer kao Hera, potom David Thewlis kao bog mrtvih i podzemlja, Killian Scott kao Orfej ispred ostatka doista efektno zbrojenog casta.

Dijalozi su raspisani vickasto, izgovoreni zvuče i djeluju urnebesno zabavno, pritom pršte ljudskim dvojbama koje kroz naracije i direktna dijaloška interferiranja karaktera kompletnog casta prenose vickastu izvedbu. Nikad na granici vulgarne parodije već fino doziranog britanskog humora koji u svim svojim slojevima od Monty Pythona preko Mućki do novodobnih spomenutih ‘Cunk on Whatever’ epizoda i sada ‘Kaosa’ svako toliko izrodi transgeneracijske razloge za obožavanje i uživanje.

Ljubitelji bingeanja dobili su više nego valjan razlog kako potrošiti jedan radni dan i osmosatno radno vrijeme u komadu prateći I sezonu potencijalnog kandidata za najbolji humoristički TV serijal ne samo godine već i stoljeća. A sad na jednodnevno bolovanje, Bogovi vas čekaju, ako već niste. Treba se uključiti na vrijeme jer ovo vrišti za nastavcima.

Ocjena: 9/10 

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime