Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Ne propustite: Bogati filmski program u siječnju u zagrebačkom kinu Tuškanac

Odlazak u kino Tuškanac pravi je vintage izlazak jer kino Tuškanac s Hrvatskim filmskim savezom opstaje unutar sveopće komercijalizacije i predstavlja filmsko kulturno središte grada Zagreba. Preporučujemo tri kultna filma koja morate pogledati na filmskom platnu u siječnju

Nedostaju vam odlasci u kino? Želite gledati kultne filmove slavnih redatelja na velikom platnu, a ne kod kuće na laptopu? Odlazak u kino je poseban izlazak i jedan od boljih načina za provesti slobodno vrijeme ove zime.



Odlazak u kino Tuškanac pravi je vintage izlazak jer kino Tuškanac s Hrvatskim filmskim savezom opstaje unutar sveopće komercijalizacije i predstavlja filmsko kulturno središte grada Zagreba. Kino Tuškanac definitivno je mjesto na kojem se okupljaju svi filmofili i oni koji to žele postati, a nakon kraće stanke svoja vrata je ponovno otvorilo u 2022. godini.

Retrospektiva najvažnijih filmova slavnih redatelja 

Kino Tuškanac poznao je po svojem programu Portreti koji je osmišljen kao retrospektiva najvažnijih filmova slavnih redatelja. Do kraja siječnja tako možete pogledati retrospektivu čak tri sjajna filmska redatelja: Wesa Andersona, Davida Finchera i Jima Jarmuscha.

Wes Anderson je hollywoodski osobenjak, ekscentrik i hipster američke kinematografije s prepoznatljivom Twee estetikom pastelnih boja, simetričnih kadrova, divne scenografije i začudnih likova. U svakom svojem filmu uspio je stvoriti visoko stiliziranu filmsku priču koja prati začudne ljude koji su svjesni svoje marginalne pozicije, ali su uklopljeni u podjednako izglobljene mikro-zajednice.

Njegove filmove odlikuje kolorističko bogatstvo, perfekcionizam u stvaranju kompozicije i bogati dekori. Filmovi su poetični, dirljivi, sjetni, ali i duhoviti. Svih deset njegovih dugometražnih filmova možete pogledati od 12. do 17. siječnja u Kinu Tuškanac. Neki od filmova  su Obitelj čudakaHotel Grand BudapestFantastični gospodin LisacFrancuska depešaKraljevstvo izlazećeg mjeseca i Otok pasa.

David Fincher definitivno je jedan od najboljih američkih redatelja danas. Skoro svaki njegov film ima kultni status. Poznat je po svojim psihološkim trilerima i biografskim dramama. U Kinu Tuškanac od 19 do 26. siječnja možete pogledati njegovih 10 najboljih filmova Klub Boraca, Društvena mreža, Nestala, Sedam, Muškarci koji mrze žene i Neobična priča o Benjaminu Buttonu.

Ono što je zajedničkoj svim filmovima je promišljanje koncepta suvremenog društva.  Fincher istražuje teme suvremenih mučenika te proces dehumanizacije koje moderna kultura vrši nad čovjekom. Fasciniraju ga intrige i dobre zagonetke jer kroz njih radi sociološku kritiku američkog društva. Kojeg god projekta se Fincher prihvati, on stvara hit. Trenutno je potpisao ugovor s Netflixom za koji režira i producira odlične serije koje obožavamo.

Jim Jarmusch je američki redatelj, scenarist, glumac, producent, montažer i kompozitor. S obzirom na njegove raznolike umjetničke funkcije i načine na koje stvara autorske filmove, od 80ih godina smatra se ključnim velikanom američkog nezavisnog filma. On je autsajder koji stvara filmove lišene tradicionalne narativne strukture i fokusira se na ugođaj i karaktere. Izbor njegovih najvažnijih filmove poput Kava i cigarete, Slomljeni cvjetovi, Put Samuraja, Paterson, Čudnije od raja možete pogledati od  27. siječnja do 2. veljače 2022. godine.

Mixer vam preporučuje tri kultna filma koja morate pogledati na filmskom platnu u siječnju:

1/ Kraljevstvo izlazećeg mjeseca / Moonrise Kingdom, SAD, 2012. R: Wes Anderson

Ovaj film možete pogledati 14. siječnja. 2022. godine u 19 sati. Kraljevstvo izlazećeg mjeseca je coming-of age film. To je satirično intonirana humorna romantična drama. Nespretni Sam Shakusky zbunjeni je, senzibilni 12-godišnji klinac. On je mladi izviđač i ljetne praznike 1965. godine provodi na otoku New Penzance pred obalom Mainea.

Kad jednog dana ugleda svoju vršnjakinju Suzy Bishop, djevojčicu s otoka koja u lokalnoj postavi drame glumi pticu, Sam će se na prvi pogled  zaljubiti u nju.  Zaljubljeni par odluči pobjeći, njihov bijeg je uznemirio sve mještane i goste koji kreću u potragu za djecom. Na ovom filmu prepoznat ćete autorski rukopis Wesa Andersona, jer upotrebljava jarke boje, začudne vožnje kamerom, a scenografija postaje priroda kojoj se pridodaje kazališni karakter. Glavni protagonisti su starmali mudri klinci. Film je dirljiv, začudan i bajkovit. To je jedan od onih filmova koji morate pogledati na velikom platnu.

 

2/ Klub Boraca / Fight Club SAD, Njemačka, 1999. R: David Fincher

Retrospektiva Davida Finchera, jednog od najboljih živućih američkih redatelja otvara se 19. siječnja. 2022. godine u 19:00 s kultnim filmom Klub boraca. David Fincher je prije 23 godine snimio film koji je jednako aktualan danas, kao što je bio i onda. Ovo je film, kojeg svi oni koji su ga pogledali, zasigurno ocjenjuju, kao onaj koji ih je jako protresao i koji je imao plot koji nisu očekivali.

Ovo je svakako jedan od must-see filmova suvremene kinematografije. Film prikazuje kompleksan psihološki portret nezrelog pojedinca koji izlazi iz depresije i svoje tupilo pokušava izoštriti prepuštanju životinjskim nagonima. Cijeli film strukturiran je na nizu začudnih, ironičnih situacija na rubu groteske. Film obiluje nasiljem i nasilnim tučama koje nisu imale za funkciju propagirati nasilje, već one predstavljaju metaforu: borbu između pojedinca i konzumerističkog društva koje je otupilo na bilo kakvu vrstu duhovnih podražaja. U glavnim ulogama su Edward Norton i Brad Pitt. To je jedna od najboljih Pittovih uloga. 

3/ Samo ljubavnici preživljavaju / Only Lovers Left Alive, UK, Njemačka, Grčka, Francuska, 2013. R: Jim Jarmusch

U subotu, 29. siječnja 2022. godine, u 21 sati na repertoaru je prekrasan Jarmuschov ljubavni film. Kritika je ocijenila ovaj film kao najbolji redateljev film proteklih desetljeća. Za sve vas koji ste odrastali na pričama o vampirima i obožavate ih, ovaj film će vas sigurno oduševiti. Gledatelji prate ljubavnu priču, smještenu u suvremeno doba, dva vampira koji se vole već stoljećima. Protagonisti su glazbenik Adam koji se nakon puno vremena ponovo susreće sa svojom životnom ljubavi Evom. Adam i Eva, nazvani prema biblijskim junacima najpoznatijeg mita na kojem je sazdana europska civilizacija, nalik su ljudima.

Adam je depresivan i tjeskoban glazbenik koji ne vidi kamo svijet ide. Ovo je film u kojem se gotovo ništa ne događa, ali atmosfera melankoličnog suvremenog svijeta koji je opustošen i hladan, najveća je vrijednost ove ljubavne priče. Život ova dva vampira, oduševit će one koji pate na dobru glazbu i lijepi vizual. Ovi su vampiri sofisticirani pripadnici društva koji se druže s velikanima poput Byrona i Shellyja, voze se u skupim vintage automobilima, slušaju ploče i skupljaju rijetke električne gitare, putuju u Maroko i vole se više nego što je to ljudski zamislivo, a njihova ljubav preživljava i novi test s kojim su suočeni.

Naslovna fotografija: PR Kino Tuškanac

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime