Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Netflixov ‘Seaspiracy’ zauvijek će promijeniti vaše mišljenje o morskim plodovima

Ovaj Netflixov film vodi nas u obilazak oceana, prikazujući sve od važnosti morskih pasa i dupina za naše ekosustave, do negativnog utjecaja komercijalnog ribolova

Tijekom godina bilo je dokumentarnih filmova koji su potresli svijet do same srži, razotkrivajući štetne i destruktivne prakse koje razaraju svjetske ekosustave.



Primjerice, dokumentarni film ‘Blackfish’ iz 2013. godine koji govori o Tilikumu, kitu ubojici koji je oduzeo život trojici radnika morskog parka, koji su istraživali ekstremni stres kroz koji životinje prolaze kad su držane u tim okruženjima. Nedavno je dokumentarni film ‘What the Health’ iz 2017. godine, koji je podržao Leonardo DiCaprio, duboko zašao u mračne tajne prehrambene industrije, a mnogi su prestali jesti meso nakon odgledanog filma ‘Cowspiracy: The Sustainability Secret’ – iz 2014. koji je otkrio tajne velikog tvorničkog uzgoja životinja. Sada se čini da će novi Netflixov dokumentarac ‘Seaspiracy’ učiniti isto za morske plodove.

Sve od važnosti morskih pasa i dupina za naše ekosustave

Režirao ga je i ispričao britanski filmaš Ali Tabrizi, uz razne svjetske stručnjake i znanstvenike za more i oceane. Ovaj Netflixov film vodi nas u obilazak oceana, prikazujući sve od važnosti morskih pasa i dupina za naše ekosustave, do negativnog utjecaja komercijalnog ribolova, uključujući sve, od komercijalnog kitolova do mikroplastike, ropstva na ribogojilištu i prekomjernog ribolova. Uz sve to, provlači se važno činjenica kako do 85 posto kisika koji udišemo dolazi iz naših mora.

Film nam ukazuje na razne probleme, poput onog da je 90% velikih vrsta ribe istrebljeno ribolovom, 250.000 tisuća vodenih kornjača je zarobljeno, ozlijeđeno ili ubijeno u ribarskoj industriji tijekom godine dana u Americi, a tijekom jednog dana se baci mreže i udica za ribolov kojima se može zaokružiti Planet više od 500 puta!

 

6 stvari iz Seaaspiracya koje će vam otvoriti oči

1/ ‘Bycatch’ je veliki problem u ribarstvu
Prilov – riba i druge morske vrste koje se nenamjerno ulove tijekom lova na drugu vrstu ribe – jedan je od glavnih problema istaknutih u filmu (40% globalnog ribolovnog ulova je neiskorišteno, izgubljeno ili nije uračunato). Često se prilov baca natrag u more – i iako ovo može zvučati pozitivno, ove ribe vjerojatno neće preživjeti zbog nedostatka kisika ili traume.

Šokantna statistika prikazana u filmu kaže da se 50 milijuna morskih pasa, 30.000 njih svakog sata (‘zloćudna’ stvorenja koja su ključna za očuvanje mora i oceana) godišnje lovi kao prilov, dok se s atlantske obale Francuske svake godine ulovi kao prilov do 300.000 dupina i kitova, prema Sea Shepherdu, neprofitnoj morskoj zaštiti.

2/ Certifikati o održivoj ribi možda nisu ono što mislimo da jesu
Iako se jedenje održivo ulovljene ribe čini ispravnim postupkom, Tabrizi objašnjava kako oznake Dolphin Safe i Marine Stewardship Council možda ne mogu pružiti sigurnost koju kupci traže. Kada je u filmu Mark J Palmer s Instituta Earth Island – organizacije koja upravlja etiketom sigurnom za dupine upitan može li garantirati da je svaka konzerva ribe s oznakom “dupin safe” zapravo sigurna za dupine, rekao je: “Ne. Nitko ne može. Jednom kad ste tamo u oceanu, kako možete znati što se radi? Imamo promatrače na brodu, ali se promatrači mogu podmititi. ”

Komentirajući film, David Phillips, direktor Međunarodnog projekta morskih sisavaca Instituta za zemaljski otok, rekao je: “Program zaštite dupina odgovoran je za najveći pad smrtnosti dupina od strane plovila za ribolov tune u povijesti. Razine ubijanja dupina smanjene su za više od 95 posto, čime je spriječeno neselektivno ubijanje više od 100.000 dupina svake godine.”
Glasnogovornik Vijeća za pomorsko upravljanje dodao je: “Ribarstvo certificirano od MSC-a mora se pridržavati naših provjerljivih i znanstveno utemeljenih zahtjeva, osiguravajući očuvanje ribljeg fonda za buduće generacije. Ujedinjeni narodi prepoznali su pozitivan učinak našeg programa kao važan u pružanju podrške biološkoj raznolikosti oceana. ”

4/ Ni ribogojilišta nisu nužno ništa bolja
Uzgojene ribe također se često smatraju ekološki prihvatljivijima od divljeg ribolova, jer se ne ‘oduzimaju’ od divlje populacije. No ono što možda ne znate jest da se neke vrste uzgajanih riba hrane divlje ulovljenom ribom, što je navelo jednog stručnjaka u dokumentarnom filmu da uzgoj ribe naziva “maskiranim divljim ribolovom”. Ne samo to, već i uzgajani losos zapravo bi bio siv da mu se u hrani nije dodala kemikalija koja mu daje poznatu ružičastu boju.

Ostali problemi prikazani u dokumentarnom filmu uključuju najezde uši, a u jednom trenutku je prikazano kako losos izjedaju parazitske morske uši. Zapravo, milijuni lososa svake godine umiru na farmama lososa od bolesti poput anemije i srčanih bolesti.

5/ Mreže su ogroman izvor onečišćenja plastikom o kojem se rijetko raspravlja
Svi znamo štetan utjecaj koji plastika za jednokratnu upotrebu ima na mora i oceane. No jeste li znali da samo procijenjenih 0,03 posto otpada od onečišćenja plastikom dolazi iz slamki? Iako se o njima rijetko raspravlja, ribarske mreže i oprema zapravo čine značajnu količinu zagađenja plastikom i u moru i oceanima – uključujući 46 posto takozvane Velike pacifičke zakrpe na sjeveru Tihog oceana.

6/ Škampi iz krvi
Možda ste čuli za krvave dijamante, ali novinar iz odjela za okoliš George Monbiot kaže da su “škampi iz krvi” trenutna velika briga – uz zastrašujuće izvještaje o radu pod ropstvom koji se na Tajlandu koristi za lov škampa i račića u oceanu. Jedan bivši ribar intervjuiran u dokumentarcu opisao je kako su ga zlostavljali i prijetili mu pištoljem, tvrdeći da su mrtva tijela drugih ubijenih držana u zamrzivačima na njihovom brodu. U čak 47 država svijeta postoji robstvo u ribarskoj industriji, a zlostavljanje i ubojstva su učestali.

Smanjenje konzumacije ribe jedini je put prema naprijed

Sve ovo – plus procjena da sada ulovimo do 2,7 bilijuna riba godišnje, što je ekvivalentno 5 milijuna riba svake minute – znači da moramo ozbiljno razmotriti svoju konzumaciju ribe i ostalih plodova mora (manje od jedan posto oceana je zaštićeno od komercijalnog ribolova). Je li moguće nastaviti jesti ribu, kako s etičke, tako i s ekološke perspektive? Tabrizi misli da nije, a vi procijenite sami.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime