Utorak, 26 ožujka, 2024

Oslo – istinita priča o ratu i miru kojeg nisu dogovorili političari  

Uistinu nije postojao ključniji trenutak u nedavnoj političkoj povijesti nego sada, da se pojavi izvanserijski filmski TV projekt kao što je 'Oslo'. Nakon nedavne eskalacije sukoba u pojasu Gaze, između Palestinaca i Izraelaca, 'Oslo' je izvrstan podsjetnik na povijest tog vječitog sukoba i jednu ključnu priču o obje sukobljene strane

Koliko vas se sjeća ove povijesne fotografije?



Možda ova fotka u konačnici nije označila prekretnicu kojoj smo se nadali, ali rukovanje u javnosti ispred Bijele kuće 1993. godine između Yitzhaka Rabina, izraelskog premijera i Yasira Arafata, predsjedatelja Palestinske oslobodilačke organizacije, ipak je bio trenutak za povijest.

‘Oslo’, novi HBO-ov film rađen po istoimenoj predstavi scenariste J. T. Rogersa, opisuje dramu i pozadinu dogovaranje tog povijesnog susreta.

Tajni pregovori u pozadini velikih sila

Prije nego što su se dvojica muškaraca upoznala u Washingtonu, i na čijoj ceremoniji su SAD preuzele zasluge za događaj, tajni pregovori odvijali su se u dvorcu u šumi u blizini glavnog grada Norveške. Likovi poput gospodina Rogersa mješavina su Izraelaca, Palestinaca, Norvežana i Amerikanaca, a svi sa složenim ciljevima i kompliciranom poviješću. 
Prilagođen istoimenoj drami nagrađivanoj Tony nagradama, film se temelji na istinitoj priči o pregovorima između neumoljivih neprijatelja – tajnim razgovorima na pozadini kanala, malo vjerojatnim prijateljstvima i tihim junaštvima male, ali predane skupine sukobljenih strana i jednog norveškog para koji je doveo do mirovnog sporazuma iz Osla 1993. godine. Sve tajne pozadinskog razgovore, neočekivana prijateljstva i tiho junaštvo male, ali posvećene skupine Izraelaca i Palestinaca, zaista je lijepo prezentirano kroz ovaj film.

Cijela ideja prebacivanja kazališne predstave na film zasluga je izvršnog producenta Stevena Spielberga. On je također inzistirao da film režira kazališni redatelj Tony Bartlett Sher – koji je i postavio predstavu

Glumačka postava koja garantira iskrenu i autentičnu kemiju

Glavne uloge norveškog diplomatskog bračnog para glume dobitnicu Zlatnog globusa Ruth Wilson (našoj publici poznatija kao Alice iz BBC-eve krimi serije “Luther”) kao Mona Juul, norveška ministrica vanjskih poslova; te Andrew Scott (poznatiji kao opaki Moriarty is također BBC-eve serije „Sherlock“) kao Terje Rød-Larsen, norveški sociolog i Monin suprug. Svakako treba spomenuti i glavne mirovne pregovarače; Salima Dawa kao Ahmeda Qurieja, ministra financija PLO-a; Waleeda Zuaitera kao Hassana Asfoura, Qurieovog suradnika i veze s PLO-om; zatim Jeffa Wilbuscha kao Urija Savira, generalnog direktora izraelskog Ministarstva vanjskih poslova; Igala Naora kao Joela Singera, pravnog savjetnika izraelskog Ministarstva vanjskih poslova; Dova Glickmana kao Yaira Hirschfelda, izraelskog profesora ekonomije; Rotema Keinana kao Rona Pundaka, Hirschfieldovog suradnika i kolege izraelskog profesora… U filmu glumi i Itzik Cohen kao Yossi Beilin, zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova i Sasson Gabay kao Shimon Peres, ministar vanjskih poslova Države Izrael. Većina glumaca koja glumi izraelsku pregovaračku stranu, prvotno je surađivala na kultnoj Netfixovoj seriji ‘Fauda’. I upravo tako pomno odabrana glumačka postava zagarantirala je izvornu, iskrenu i vjerodostojnu kemiju koja se događala na ovim revolucionarnim ali nimalo lakim i ugodnim pregovorima.  

Rad iza kamere djelo je velikog Janusza Zygmunta Kaminskog, jednog od ključnih suradnika Stevena Spielberga i dobitnika Oskara za ‘Schindlerovu listu’ i ‘Spašavanje vojnika Ryana’. Kaminski je iz većine zatvorenih i tamnim lokacija velikog dvorca, na kojima se održavali pregovori, izvukao osjećaj tenzije ali i ljudskosti.

Neformalni način komunikacije za povijesni sporazum o miru

‘Oslo’ je jedan od onih filmova koji na jednostavan ali precizan način opisuju proces građenja nedostižnog mira, nemoguće misije na kojoj se svi službeni pregovori nisu godinama pomakli s mrtve točke. Za to vrijeme sukob je uzimao žrtve na obje strane. I upravo zbog svega navedenog, trebala je doći neslužbena inicijativa iz hladne i neutralne Norveške u kojoj je dvoje plemenitih i mudrih ljudi smislilo neformalni način komunikacije u pregovorima između predstavnika sukobljenih strana.
I to ne s klasičnim političarima, već intelektualcima koji su imali jednaku strast za zastupanje interesa vlastitoga naroda, ali inteligenciju za slušanje, razumijevanje i kompromis. Još jedan od klučnih razloga za uspjeh pregovora bila je i činjenica da su se odvijali bez opterećujuće pratnje svjetskih medija.

Uistinu nije postojao ključniji trenutak u nedavnoj političkoj povijesti nego sada, da se pojavi izvanserijski filmski TV projekt kao što je ‘Oslo’. Nakon nedavne eskalacije sukoba u pojasu Gaze, između Palestinaca i Izraelaca, ‘Oslo’ je izvrstan podsjetnik na povijest tog vječitog sukoba i jednu ključnu priču o obje sukobljene strane.

Pažljivom oku gledatelja sigurno neće pobjeći i činjenica da je film dijelom sniman u Dubrovniku koji u ovoj prilici ‘igra’ sveti grad Jeruzalem, na samome početku filma. Snimanje se odvijalo prošlog listopada pod strogim epidemijskim mjerama i u suradnji s Hrvatskim audio vizualnim centrom

Premijera filma pogledajte od 30. svibnja na platformi HBO GO, i 20. Lipnja na HBO kanalu.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime