Utorak, 26 ožujka, 2024

Halston – hit serija o kultnoj modnoj ikoni koja je podijelila gledatelje

Uz izvrsnu kostimografiju koja prikazuje Halstonov uspon i pad, od 60-ih do kasnih 80-ih, pet epizoda suzdržano ali usredotočeno prezentira život jednog od najpoznatijih američkih modnih dizajnera

“Halston” je empatičan portret nekoga za koga ne biste željeli raditi, biti zaljubljeni u njega ili u koga bi uložili vaš novac. Kultni američki modni dizajner, bio je “umjetnik koji je volio trošiti novac”, bio je odvažan, a takva je i ova uvjerljiva Netfixova mini serija o egu koji vas uvodi u njegov svijet briljantnih kreacija i samouništenja.



Svemu tome najviše je pomogla sjajna glumačka izvedba Ewana McGregora, koja se poklapa sa snagom ovog umjetnika koji je samo želio da ga zovu isključivo njegovim prezimenom.

Trenutak u kojem Halstonov narcizam počinje izvirivati

Uz izvrsnu kostimografiju koja prikazuje Halstonov uspon i pad, od 60-ih do kasnih 80-ih, pet epizoda suzdržano ali usredotočeno prezentira redatelj Daniel Minahan, što nije nešto što se često govori o drugim igranim projektima izvršnog direktora “Halstona” producenta i ko-scenarista Ryana Murphya.

Serija kreće odmah na početak Halstonovog uspona, sa sjećanjem na poznati dizajn kape koju je nosila Jackie Kennedy, koja usprkos važnosti nije nosila Halstonovo ime. Ovdje je to postavljeno kao trenutak u kojem Halstonov narcizam počinje izvirivati, ali financiranje postaje problem. Zadovoljstvo ove raskošne serije je vidjeti što sve glavni lik radi s mogućnostima koje mu se jedna za drugom pružaju, posebno kada ga velike kompanije, s naizgled dobrom namjerom poput Nortona Simona (kojeg glumi iskusni Bill Pullman), uvjeravaju da im dopusti upotrijebiti Halstonovo ime i brand.

Lisa Minnelli – Halstonova dugogodišnja prijateljica

Halston svoj uspjeh nije postigao sam, čak i ako su mu potrebne četiri epizode da to shvati kao dio svog emocionalnog putovanja. Priču oko njega gradi skupina ljudi koji dolaze iz scene i koji daju svoj doprinos, a izvode je s uvjerljivom gracioznošću. Tu je Elsa Peretti (Rebecca Dayan), njegova glavna manekenka; ili Joe Eula (David Pittu), ilustrator koji tijekom teških odluka postaje poput anđela na Halstonovu ramenu. Ekipa ima tajno oružje u Lisi Minnelli, Halstonovoj dugogodišnjoj prijateljici. Ovdje je igra Krysta Rodriguez, u šarmantnoj izvedbi koja je na razini kvalitete kao i McGregorova, ali se više zabavlja i uživa u životu. Pogotovo kad se predstavila u seriji sa pjesmom “Liza sa Z.” 

Ključnih kreativnih trenutaka ima na pretek, ali su kratki i nedovoljno detaljno prikazani, kao recimo kod bočice parfema ‘Halston’ u neobičnom obliku suze. Pa ipak, ovaj uspjeh je potaknuo Halstonovu još veću tvrdoglavost kao poslovnog čovjeka i umjetnika. Halstonove životne odluke postaju mu vlastita smutnja, pogotovo jer je stalno pred brojnim otvorenim vratima koja su ga mogla dovesti do bezvremenskog komercijalnijeg uspjeha. Kroz seriju je prikazana Halstonova sposobnost genijalnog rezanja i modeliranja, ali u vrlo kratkim i površnim scenama.

Halstonove mračne i poročne strane

Ako bi imali što ozbiljno zamjeriti seriji onda je to premalo vremena posvećeno modnim, kreativnim i umjetničkim procesima u kojima je Holsten bio centralna figura. To uključuje i odnose s njegovim partnerima, suradnicima i majkom. S druge strane, Halstonove mračne i poročne strane su u izrazitoj dominaciji u seriji, te vrlo lako mogu izazvati odbojnost kod gledatelja. Halstonov odnos prema liku Victora Huga (Gian Franco Rodriguez) je također problematičan. Hugo je bio Halstonov ljubavnik i samo jedan dio Halstonove duge povijesti prolaznih, zaštitničkih odnosa.

Jedan od najfascinantnijih McGregorovih doprinosa Halstonovoj slici jest opipljiva ali skrivana nesigurnost, za nekoga tko će postati toliko autodestruktivan, a kasnije izgubiti moć i vlasništvo svog prezimena dijelom i zbog svog ega. Mnogo kasnijih segmenata serije pokazuju Halstona u njegovoj vlastitoj destrukciji, usredotočujući se na luksuz ili tjelesne užitke, umjesto na stvaranje.
“Moda se brzo kreće”, kako kaže njegov financijaš Mahoney, a konkurencija na čelu s Calvinom Kleinom i drugim imenima modnog svijeta, brzo pretiče Halstona koji je ostao „vjeran“ svojim bjegovima u poroke droge, seksa i kasnonoćnih zabava. Takve scene ilustriraju kako McGregor ovom liku pristupa s potpunom empatijom, prihvaćajući kako je taj faktor potreban glumcu ili gledatelju da se poveže s takvim likom. To postaje vrsta lakmus-testa za vjerodostojnost projekta zvanog “Halston”, koji duboko voli svoj lik, ali također predstavlja svoj pad u dugotrajnom usporenom snimku.

Enigma i privlačnost Ewana McGregora i njegove glume

Svijet oko Halstona je zadivljujući, te oplemenjen glazbenim sekvencama koje bilježe veličinu Halstonove vladavine 70-ih. Tu je također i zapanjujuće re-kreiranje njegovog poznatog studija i izložbenog salona u Olimpijskom tornju, staklenog zamka u New Yorku s pogledom na katedralu. Neki ga gledatelji možda neće doživljavati kao heroja ili umjetnika, a neki čak i samu seriju mogu smatrati promašenom.

No ipak, ovaj projekt na svoj način s obožavanjem i strahopoštovanjem obrađuje Halstona i njegove brojne tajne. On ostaje enigma i privlačnost koju McGregor i ova mini-serija tretiraju isto kao i modu: ili ju osjećate ili ne.

Seriju Halston pogledajte na platformi Netflix. 

 

Pročitajte još...

Povezano

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime