Subota, 23 ožujka, 2024

Profil – napeti triler o aktivnostima islamista na društvenim mrežama

Britanska novinarka na tajnom zadatku infiltrira se u regrutacijski kanal Islamske Države putem kojeg se radikalizira i regrutira veliki broj žena iz cijele Europe. Održava svakodnevni kontakt s jednim od regrutera...

Hvaljeni redatelj Timur Bekmambetov, redatelj filmova Wanted, Ben-Hur te producent Hardcore Henryja, snimio je napeti triler o novinarki na tajnom zadatku čiji je cilj razotkriti aktivnosti Islamske Države na društvenim mrežama. Posebno proces regrutacije i radikalizacije mladih žena.Film Profil je novi i mučan dodatak brzorastućem pod žanru filmova koji se u cijelosti odvijaju u virtualnom prostoru odnosno u prostoru računalnog monitora. Iako se radi o drugačijem filmu nitko ga neće zamijeniti za dokumentarni film.

Film koji je u potpunosti rađen prema istinitom događaju

Profil je jedan od prvih filmova koji je prepoznao da je internet već dovoljno zastrašujuće mjesto; da se bauk ne mora skrivati pod krevetom ili u ormaru. Dodatnu vrijednost i vjerodostojnost filmu daje činjenica da je film u potpunosti rađen prema istinitom događaju.
Britanska novinarka na tajnom zadatku infiltrira se u regrutacijski kanal Islamske Države putem kojeg se radikalizira i regrutira veliki broj žena iz cijele Europe. Održava svakodnevni kontakt s jednim od regrutera Islamske Države. Iako se dobro pripremila i poznaje sve taktike i procedure regrutiranja i radikalizacije, kroz svakodnevnu komunikaciju, sve joj je teže razlikovati što je istina, a što samo taktika. Cilj regrutera je navesti mlade i naivne djevojke da se zaljube u njega i pobjegnu iz matične zemlje. Toliko su uspješni da i iskusnu novinarku stavljaju pred ozbiljan izazov.

 

Timur Bekmambetov etablirao se kao majstor napetog narativa

Timur Bekmambetov je kazakstansko-ruski redatelj poznat po vampirskoj franšizi Nochnoy dozor i Dnevnoy dozor. Rođen je 1961. u Sovjetskom Savezu. S 18 godina pohađa fakultet u Moskvi ali više ga privlači umjetnost i film nego fakultet koji ubrzo i napušta. Od 1989. snima televizijske reklame a u 1992. snima svoj prvi film no veći uspjeh čeka do 2004. godine kada snima Nochnoy dozor koji postaje internacionalni hit i 2006. dobiva nastavak. Godine 2005. seli u Hollywood gdje snima filmove Wanted, 9 i The Red Star. Timur Bekmambetov etablirao se kao majstor napetog narativa koji često gledatelje iznenadi promjenom tempa i neobičnim preokretima u radnji.

Film se počinje prikazivati u kino dvoranama od 3. lipnja 2021. U glavnim su ulogama Valene Kane, Shazad Latif, Christine Adams, Amir Rahimzadeh.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime