Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Brzi i žestoki – deveto, ali ne i posljednje poglavlje filmske sage

Iako ova 9. epizoda nije najbolji film u neprestano rastućoj sagi, pobjednički tim pokazuje puno promišljenosti i žustrog nagona. Natjerat će vas da na neko vrijeme zaboravite na svoje probleme, kao što to može učiniti samo ovaj filmski serijal

Ako vam scena dva frajera u jarko žutim odijelima za ronjenje, koji se raketom lansiraju u svemir u Pontiac Fieru, ne zvuči nimalo privlačno, onda vjerojatno niste ljubitelj franšize ‘Brzi i žestoki’.



Serija prelazi u nadzvučni pogon u epizodi pod brojem 9, na krilima iskusnog redatelja Justina Lina, u potpunosti koristeći naše voljene anti-junake. Bombastični, drski i odvažni, skloni vratolomiji likovi i ambiciozna akcija čine kombinaciju sa zapaljivom dramom lake sapunice usredotočene na bratstvo i izdaju. 

Kako se jednostavna misija pretvara u – ‘rat’

Prije jako puno godina, prije nego što je Dom Toretto (Vin Diesel) ikad upoznao prijatelje koje naziva “obitelj”, imao je samo jednog krvnog srodnika. Mladi Dom (Vinnie Bennett) i njegov mlađi brat Jakob (Finn Cole) bili su teško emocionalno pogođeni nakon neočekivane smrti njihovog oca, vozača trkaćih automobila. Posljedice te tragedije uzrok su da je Dom završio u zatvoru, a Jacob ostao bez obitelji. U odrasloj dobi dva su brata potpuno otuđena i previše ponosna za isprike i praštanje. Ali sudbina ima u planu još jedno finalno okupljanje.

Kada avion gospodina Nobodyja (Kurt Russell) u kojem se nalazi već poznata negativka Cipher (Charlize Theron) padne – to zakomplicira život i trenutan mir u životima naših heroja. Tej (Chris ‘Ludacris’ Bridges), Roman (Tyrese Gibson) i Ramsey (Nathalie Emmanuel) traže Domovu pomoć. Dom, isprva vrlo suzdržan, ipka je prisiljen napustiti miran život na farmi s Letty (Michelle Rodriguez) i malim sinom Brianom. No, ono što bi trebala biti jednostavna misija pretvara se u nešto daleko veće. Njegov sada odrasli, pametni i lukavi brat Jakob (John Cena) stoji iza podle sheme koja uključuje oružje za postizanje svjetske dominacije u suradnji sa Cipher, dugogodišnjim rivalom naše ‘bande’. Domu je jasno da mu treba još dodatne radne snage, pa na vožnju dolaze mlađa sestra Mia (Jordana Brewster) i nekoć nestali prijatelj Han (Sung Kang).

Redatelj Justin Lin koji točno zna što čini sjajan F&F film

Ono što je možda najfascinantnije u ovom poglavlju filmske serije jest kombinacija inteligencije i strasti, kod svih likova, s obje strane zakona. Od situacija tijekom pljački,  preko skokova s ​​litica ili jurnjave automobila u paralelnim gradskim ulicama. Ako toj osnovi dodamo ozbiljnost sukoba braće Toretto, dugogodišnjeg rivalstva glavnih likova s Cipher i, s pozitivne strane, nepobjedive, čvrste veze ‘obitelji’, dobili smo akcijsku priču koja dobro funkcionira. To je u konačnici prvenstveno zasluga redatelja Justina Lina koji točno zna što čini sjajan Fast & Furious film.

Iako ova 9. epizoda nije najbolji film u neprestano rastućoj sagi, pobjednički tim pokazuje puno promišljenosti i žustrog nagona. Natjerat će vas da na neko vrijeme zaboravite na svoje probleme, kao što to može učiniti samo ovaj filmski serijal. Koliko god pretjerivali, s F&F9, franšiza ‘Brzi i žestoki’ i dalje ima puno zasluga za kvalitetu i kreativnost svojih akcijskih scena – s dovoljno dobrom pričom u svakom nastavku. 

Film pogledajte u svim kinima od 17. lipnja.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime