Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Tjedan koji smo dugo čekali: Danas počinje 28. Sarajevo Film Festival

Ove godine voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, a počasno Srce Sarajeva bit će uručeno Rubenu Östlundu i Sergeju Loznitsi

28. Sarajevo Film Festival počinje večeras projekcijom filma TROKUT TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. TROKUT TUGE bit će prikazan na tri lokacije u Sarajevu: u Narodnom pozorištu, Ljetnom kinu Coca-Cola i Ljetnom kinu Stari Grad te u Mostaru, u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar.



Ove godine voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, a počasno Srce Sarajeva bit će uručeno Rubenu Östlundu i Sergeju Loznitsi.

U stvaranju filma mogu sudjelovati svi građani

Sinoć je u Ljetnom kinu Coca-Cola održana predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu. Ulaz na projekciju, kao poklon publici, bio je besplatan. Jasmila Žbanić i produkcija Deblokada tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva.

Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je jedinstven proces gdje u stvaranju filma mogu sudjelovati svi građani, a posebno je zanimljiv mladima jer im otkriva priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

28. Sarajevo Film Festival: Open Air program otvara dobitnik Zlatne palme iz Cannesa

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime