Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Ovo su nove knjige u čijem čitanju ćemo uživati na suncu!

Ovog proljeća, mnogo je novih knjiga stiglo na police, a Stilus knjiga nam je pripremila tri nove poslastice koje nećemo ispuštati iz ruke do samog kraja!

Proljeće je vrijeme kada se sve budi iz zimskog sna, pa se nadamo da će se probuditi i vaša želja i strast za čitanjem knjiga. Nama nema boljeg načina opuštanja nego uz dobru knjigu u ruci na klupi u parku ili na žalu pokraj mora, ovisno gdje se nalazite.



Knjige nam omogućuju da otputujemo u neke druge svjetove i uživamo u njihovim ljepotama i čarima. Tako, barem na kratko, uspijemo pobjeći od svakodnevnih problema i stresa s kojim se susrećemo. Uz knjige rastemo, učimo i razvijamo se. Od svake pročitane knjige dobijemo nešto, svjesno ili nesvjesno. Bilo da se radi o ideji, poboljšanom načinu pisanja i izražavanja ili omiljenom liku kojem se rado vraćamo.

Ovog proljeća, mnogo je novih knjiga stiglo na police, a Stilus knjiga nam je pripremila tri nove poslastice koje nećemo ispuštati iz ruke do samog kraja!

Montessori od prvoga dana 

Vrtići koji rade prema metodi Marije Montessori (1870. – 1952.), talijanske liječnice i pedagoginje čije su revolucionarne zamisli promijenile način na koji danas razmišljamo o odgoju djece, uživaju sve veću popularnost diljem svijeta i njihov broj svake godine sve više raste. Tim više što, cijelo stoljeće kasnije, suvremena znanstvena istraživanja potvrđuju otkrića i pedagoška načela koja je Marija Montessori razvila još početkom 20. stoljeća na temelju pomnog opažanja djece i njihova razvoja.

Stoga je posve razumljivo da mnogi roditelji žele primijeniti metodu Montessori i prije nego što njihova djeca krenu u vrtić. Što roditelji mogu učiniti kako bi svojoj djeci pomogli u izgrađivanju ličnosti i pozitivna stava prema sebi i drugima u prve tri godine života, razdoblju koje je presudno za njihov razvoj? Na koji način roditelji mogu u vlastitu domu primijeniti metodu Montessori od samog rođenja djeteta?

Autorice knjige su Paula Polk Lillard i Lynn Lillard Jessen

Autorice knjige “Montessori od prvoga dana”, Paula Polk Lillard i njezina kći Lynn Lillard Jessen, odgovaraju na ta i mnoga druga pitanja vezana za izazove s kojima se roditelji suočavaju želeći od prvoga dana pomoći svome djetetu u veličanstvenom zadatku samooblikovanja u cjelovito ljudsko biće koje će biti sposobno voditi ispunjen i sretan život. Oslanjajući se na opsežna istraživanja i upute Marije Montessori za odgoj djeteta u prve tri godine, autorice knjige pružaju roditeljima jednostavne smjernice za uspostavljanje skladnog i funkcionalnog okruženja za podizanje malog djeteta, od uređenja djetetove sobe, pomno dizajniranog namještaja i predmeta kojima će se dijete rado koristiti. 

Također, mnoštvo korisnih i blagotvornih savjeta, koji su detaljno opisani u knjizi, pomoći će roditeljima vrlo rano naučiti dijete da se samo obuče, pripremi hranu, odvikne se od pelena i samostalno obavlja nuždu te održava svakodnevnu higijenu – od češljanja kose, pranja zuba, brisanja nosa, kupanja i pranja kose do umivanja i pranja ruku.

Posebna je pozornost u knjizi posvećena i uspostavljanju urednog rasporeda spavanja u prvim tjednima djetetova života, jer san je, navode autorice, „osnova dobrobiti djeteta, stoga roditelji od samog početka moraju imati jedan cilj: naučiti dijete kako se samo spremiti na spavanje i kako kvalitetno spavati jer ga time pripremaju za odrasli život“.

Obogaćena brojnim konkretnim primjerima te mnoštvom korisnih savjeta, knjiga Montessori od prvoga dana praktičan je i svrhovit vodič za podizanje smirene, sposobne i samopouzdane djece. 

Vjeruj mi

Otkako je 2017. godine objavio svoj prvi roman, odlučivši napustiti dobro plaćen posao novinara engleskoga dnevnog lista Daily Mail i posvetiti se isključivo spisateljskoj karijeri, T. M. Logan nanizao je ukupno pet trilera, koji su samo na području Ujedinjenoga Kraljevstva prodani u više od milijun primjeraka i prevedeni na 21 jezik diljem svijeta. Autor je prepoznatljivim rukopisom, vještim vođenjem priče, zanimljivom fabulom i ritmom koji ni u jednom trenutku ne posustaje, intrigantnim zapletima i iznenađujućim preokretima privukao pozornost čitatelja, stekavši tako mnoštvo poklonika i obožavatelja koji s nestrpljenjem iščekuju svaki novi njegov uradak.

Dvije neznanke, dijete i odluka koja će promijeniti sve

Nakon prvijenca “Laži”, slijedili su “29 sekundi”, “Odmor”, “Ulov” i najnoviji roman “Vjeruj mi” koji je upravo izišao iz tiska u izdanju zagrebačkog nakladnika Stilus knjiga i izvrsnom prijevodu Vicka Ivankovića. Priča je to o Ellen, sredovječnoj ženi koja proživljava privatni obiteljski brodolom, u nemogućnosti da se realizira kao majka i koja u prigradskom vlaku od bivšeg supruga doznaje da će on s novom partnericom dobiti dijete. Kad mlada majka koja sjedi nasuprot njoj u kupeu zamoli da joj pomogne pridržati tromjesečnu bebu kako bi obavila telefonski razgovor, u Ellen se budi vulkan nerealiziranih želja i čežnji, kovitlac emocija koji postaje još intenzivniji kad kroz prozor vlaka ugleda ženu koja ju je zamolila da joj pomogne kako se udaljava peronom, dok vlak nezaustavljivo odmiče.

Drama se još više zapliće kad Ellen u bebinoj torbi pronađe poruku na kojoj piše da čuva dijete i ne vjeruje nikome, posebice ne policiji. Što je to natjeralo mladu majku da ostavi dijete neznanki? Ellen će otkriti da beba u njezinu naručju možda krije ključ užasna zločina. A pokušaj da postupi ispravno mogao bi je stajati svega…

Roman “Vjeruj mi”donosi „sve ono što se od dobra trilera očekuje, pa i više od toga“, navodi se u britanskom tisku. Pohvale spisatelju idu toliko daleko da su neki roman okarakterizirali ne kao knjigu godine, nego kao „triler desetljeća“. Ljubitelji žanra u svakom slučaju doći će na svoje, jer Logan novim uratkom pomiče granice vlastitog opusa, radeći zaokrete u trenucima kad čitatelji to najmanje očekuju, držeći ih u neizvjesnosti sve do zadnje stranice. Drugi pak, koji do sada nisu imali prigodu susresti se s Loganovim romanima, poželjet će pročitati sve ostalo proizašlo iz pera ovoga majstora trilera.

Pandora

London 1799. Dora Blake živi sa stricem koji vodi nekoć čuveni antikvarijat njezinih pokojnih roditelja. Jednoga dana u njihov dom stigne tajanstvena vaza. Zbunjena stričevim neobičnim ponašanjem, Dora zatraži pomoć mladog proučavatelja starina Edwarda Lawrencea koji u drevnom predmetu vidi priliku za napredovanje u karijeri. Iako im se motivi razlikuju, ono što će Edward otkriti prisilit će Doru da preispita sve što je vjerovala o svom životu, obitelji i svijetu kakav poznaje…

Priča je to romana Pandora, proznog prvijenca britanske spisateljice Susan Stokes-Chapman upravo objavljenog na hrvatskom u prijevodu Andree Marić i izdanju Stilus knjige. Najavljivan kao jedan od najiščekivanijih prvijenaca godine, Pandora je svega nekoliko dana nakon izlaska osvojila prvo mjesto top-ljestvice najprodavanijih knjiga Sunday Timesa.

Autoricu Susan Stokes-Chapman je na pisanje knjige naduahnuo mit o Pandori

Autorica romana Susan Stokes-Chapman rođena je 1985. u gradu Lichfieldu. Studirala je englesku književnost i kreativno pisanje. Na pisanje romana o Dori Blake nadahnuo ju je mit o Pandori, ali i tekst koji je pronašla u prvom broju britanskog časopisa “Naval News”, objavljen u prosincu 1798., a u kojem je detaljno opisano potonuće broda “HMS Colossus”, ratnoga broda koji je prenosio velik dio bogate kolekcije antičkih antikviteta u vlasništvu diplomata Williama Hamiltona.

Još u rukopisu, “Pandora” je privukla golemu pozornost. Ušla je u finale “Lucy Cavendish”, poznate nagrade koja pomaže autoricama u spisateljskim karijerama tako što ih spajaju s agentima i urednicima. Nagrada koja slavi svoju desetu obljetnicu ugled duguje tome što su djela dosadašnjih finalistica i pobjednica ne samo pronašla put do knjižara nego i osvojila brojne prestižne nagrade i privukla čitatelje diljem svijeta. Jedna od njih je Gail Honeyman i njezin nagrađivani megabestseler “S Eleaonor Oliphant je sve u najboljem redu”.

Baš kao i žiri Nagrade Lucy Cavendish, raskošna priča o tajnama i prevari, ljubavi i ispunjenju, sudbini i nadi smještena u georgijanski London oduševila je engleske urednike. Za prava se natjecalo osam izdavačkih kuća, a “Pandora je promptno pronašla i nakladnike diljem svijeta. Velika očekivanja potvrđena su osvajanjem top-ljestvica, a roman se svidio i kritičarima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime