Četvrtak, 21 ožujka, 2024

5 najboljih glazbenih biografija na tržištu

U nastavku vam donosimo preporuku pet najboljih biografija i autobiografija glazbenika koji su utjecali na popularnu kulturu

Knjige o velikim glazbenim imenima već su dugo popularno štivo. Bez obzira na to volite li nečiju glazbu pa ćete zato posegnuti za njegovom biografijom, ili vas pak samo zanima pisani trag o životu popularnih glazbenika, jesen je idealno vrijeme za čitanje novih naslova. U nastavku vam donosimo preporuku pet najboljih biografija i autobiografija glazbenika koji su utjecali na popularnu kulturu.  



1/ ‘Born To Run’, Bruce Springsteen

“Born To Run” je autobiografija legendarnog Brucea Springsteena. Počeo ju je pisati još 2009. godine, a sama je knjiga izdana 2016. Bogatim rječnikom i s puno lirskih elemenata, Springsteen svojom autobiografijom lako plijeni pozornost čitatelja, a u njoj prikazuje svoj život i stvaralaštvo od najranijeg djetinjstva. Knjiga je nazvana prema jednom od najpoznatijih Springsteenovih albuma, a u hrvatskom ju je prijevodu izdao nekadašnji Profil. 

Bruce Springsteen je jedan od najpoznatijih rock glazbenika. Izdao je 20 studijskih albuma, primljen je u Kuću slavnih rock and rolla, Kuću slavnih skladatelja i kuću slavnih New Jerseyja. Dobitnik je brojnih nagrada, a u svojoj je dugotrajnoj karijeri stekao brojne obožavatelje te prodao milijune ploča.

2/ ‘Ožiljci’, Anthony Kiedis

“Ožiljci” je autobiografija Anthonyja Kiedisa, pjevača popularnih Red Hot Chilli Peppersa. Intimna i bespoštedna ispovijest poznatog pjevača priča je o Anthonyjevu životu, ali je i priča o čitavoj glazbenoj sceni američke zapadne obale koja je, osim RHCP-a, iznjedrila Nirvanu, Pearl Jam, Foo Fighters, Jane’s Addiction… U hrvatskom prijevodu Ivana Sršena izašla je 2005. godine.

Anthony Kiedis je američki pjevač najpoznatiji kao osnivač i pjevač RHCP-a s kojima je snimio 13 studijskih albuma. S bendom je odradio brojne turneje, a 2012. su primljeni u Kuću slavnih. 

3/ ‘Total F*cking Godhead’, Corbin Reiff

“Total F*cking Godhead” temeljito je istražena biografija Chrisa Cornella. Autor Corbin Reiff na gotovo 350 stranica kronološki prati život jednog od najboljih i najprepoznatljivijih pjevača svih vremena. Knjiga prati Cornellov život, od odrastanja i prvih bendova, sve do formiranja Soundgardena te smrti. Nisu zaboravljene ni Cornellova bogata samostalna karijera te vrijeme u Audioslaveu i supergrupi Temple of the Dog.

Chris Cornell javnosti je najpoznatiji kao pjevač grunge benda Soundgarden s kojim je izdao šest studijskih albuma. S Audioslaveom je izdao tri studijska albuma, sa supergrupom Temple of The Dog jedan, a samostalno četiri. Specifičan glas i rijetke vokalne sposobnosti samo su neke od stvari po kojima će dugo ostati zapamćen. Preminuo je 2017. 

4/ ‘Seven Deadly Sins’, Corey Taylor

“Seven Deadly Sins” je autobiografija pjevača Coreyja Taylora. Zamišljena je tako se Coreyjev život opisuje kroz sedam smrtnih grijeha, od samih početaka karijere do izdavanja. Knjiga je brutalno iskren pogled na život popularnog pjevača koji je mogao otići potpuno krivo u svakom trenutku. Prvotno je objavljena još 2011. godine. 

Corey Taylor je američki umjetnik najpoznatiji kao pjevač metal benda Slipknot, kojemu se pridružuje 1997. godine i do danas s njim izdaje sedam studijskih albuma. Prije Slipknota, karijeru započinje još 1992. osnovavši Stone Sour, s kojim je izdao šest studijskih albuma. Neko je vrijeme vodio prilično turbulentan život, posljednjih se godina primirivši. 

5/ ‘Kosa anđela’, Charles R. Cross

“Kosa anđela” je biografija legendarnog Kurta Cobaina ispričana na temelju 400-tinjak intervjua koje je kroz četiri godine istraživačkog rada proveo autor knjige Charles R. Cross. Cross je intervjuirao ljude koji su u nekom bili u doticaju s Kurtom Cobaionom, a “Kosa anđela” prikazuje Cobainov život od djetinjstva do smrti. 

Kurt Cobain zapamćen je ostao kao pjevač legendarnog grunge benda Nirvana s kojim je izdao tri studijska albuma. Smatra se glasnogovornikom generacije X i jednim od najutjecajnijih glazbenika svih vremena, a tijekom života borio se s raznim ovisnostima i depresijom. Preminuo je 1994. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime