Petak, 22 ožujka, 2024

Ljetni vrući popusti za glazboljupce: top 10 knjiga koje morate pročitati!

Donosimo popis deset odličnih knjiga o glazbenicima koje su trenutačno na sniženju, a prava su poslastica za sve glazboljupce. Požurite jer sniženje vrijedi samo do 15. kolovoza

Čitanje je vještina. Da, dobro ste pročitali. Ako nemamo naviku svakodnevnog čitanja, barem 5 minuta, čitanje može postati dosta naporno. Za razliku od gledanja TV-a, čitanje knjiga ipak traži više koncentracije, volje i strpljenja. A ljeto i godišnji odmori su idealni da nadoknadite propušteno, posebice kad je riječ o čitanju knjiga. 



Donosimo vam top deset knjiga na sniženju koje će oduševiti sve glazboljupce. Požurite jer sniženje vrijedi samo do 15. kolovoza:

1) MICHAEL JACKSON – IZMEĐU ČAROLIJE I LUDOSTI

Novinar i pisac J. Randy Taraborrelli istraživao je Michaelov život više od 30 godina. Njihova priča počinje 1970. godine na nastupu u Philadelphiji. Biografija “Michael Jackson – Između čarolije i ludosti” daje odgovore na pitanja: Što taj mladić čini svojem licu? Je li heteroseksualac? Ili aseksualan? Što je s Lisom Marie Presley i Debbie Rowe, tajnovitim bivšim suprugama? Zašto ne vidi što mu se događa? Kako doživljava samog sebe?

Osim toga, biografija donosi i mnogo intervjua s Michaleovim bliskim osobama.

2) SEASONS THEY CHANGE: THE STORY OF ACID AND PSYCHEDELIC FOLK

Kasnih 60-ih i ranih 70-ih inherentna glazba sudarila se s uključenim psihodeličnim rockom i rodila nove, čudne oblike avangardne glazbe na akustičnoj osnovi. Umjetnici poput The Incredible String Band, Vashti Bunyan, Pearls Before Swine i Comus spojili su slatku melankoliju i modalnu melodiju s eksperimentima mijenjanja oblika kako bi stvorili zvukove uznemirujuće neobičnosti.

3) TICKET TO RIDE: INSIDE THE BEATLES’ 1964 TOUR THAT CHANGED THE WORLD (+CD)

Priča o četiri mladića koji su ostavili neizbrisiv trag u glazbenoj sceni, a autor Larry Kane je tada bio jedini američki reporter koji je bio s njima na glazbenoj turneji.

4) TKO JE TAJ ČOVJEK? – U POTRAZI ZA PRAVIM BOBOM DYLANOM

David Dalton, autor ovog bestsellera, prikazuje Dylanov neobični život otkrivajući njegove tehnike kamuflaže. Knjiga “Tko je taj čovjek?” opisuje sve Dylanove motivacije i skrivene crte osobnosti, njegovu opsesiju stalnim preoblikovanjem samoga sebe koja nikome nije bila potpuno jasna. Ovo je knjiga nakon koje ćete promijeniti neka uvriježena mišljenja o tom glazbeniku i dobiti odgovore na neodgovorena pitanja.

5) NEIL YOUNG: SAN JEDNOG HIPIJA

Neil Young, pjevač, gitarist i autor, piše vlastitu priču od djetnjstva nadalje. Tijekom djetinjstva provedenog u Ontariju otac mu je usadio ljubav prema pisanju, a kao dijete bio je teško obolio te vrlo siromašno živio. Kada je osnovao grupu “Buffalo Springfield”, jedva je savladao strah od nastupanja. Svojim stvaranjem postao je inspiracija je generacijama obožavatelja njegove glazbe, a jedinstvenim ga čini kvaliteta i raznolikost u različitim žanrovima, od rocka, folka, countrya, bluesa pa čak i techna. Za prijevod na hrvatski jezik zaslužni su Lada Furlan Zaborac i Elvis Šimunic, a urednik je Denis Leskovar.

6) WOODSTOCK – KAKO NAPRAVITI NAJVEĆI FESTIVAL NA SVIJETU

Woodstock, festival glazbe, održan prije točno 52 godine, od 15. do 18. kolovoza 1969. u potpunosti je promijenio svijet. Knjiga je puna priča o događajima, nastupima, svemu što što se događalo tijekom ta tri dana. Osim toga, opisuje i poslovni svijet koji je u pozadini festivala, koji je definirao šezdesete godine 20. stoljeća.

7) ŽIVOT LOUISA ARMSTRONGA

Dvije strane Louisa Armstronga možete pročitati u knjizi kolumnista Wall Street Journala, Terrya Teachouta, zahvaljujući brojnim privatnim vrpcama razgovorima koje je Armstrong snimio u drugoj polovici života, a koje je Terry Teachout prvi preslušao. U biografiji možete pročitati brojne anegdote poput opasnih vožnji s čikaškim mafijašima te saznati pojedinosti o kompliciranom ljubavnom životu Luisa Armstronga… S jedne strane, Louis je opisan kao najveći jazz glazbenik 20.stoljeća, a s druge strane kao duhovita, introspektivna i kompleksna osoba.

8) MILES – AUTOBIOGRAFIJA

Autobiografija jazz glazbenika Milesa Davisa prvi put je objavljena 1989. godine, a knjiga opisuje sve Davisove osobine – od osvrta na izrazitu osobnu ekscentričnost, pogleda na glazbu, do objašnjavanja pozadine njegovih glazbenih ostvarenja, suradnji i nastupa. Quince Troupe, autor autobiograije, dobro je poznavao jazz glazbenika pa je vrlo iskreno opisao sve detalje. Štivo lagano za čitanje, pisano slobodnim stilom te je namijenjeno širokom krugu čitateljstva.

9) ČEMU SLUŽI OVAJ GUMB? BRUCE DICKINSON – AUTOBIOGRAFIJA PJEVAČA IRON MAIDENA

Ova knjiga hrvatski je prijevod svjetskog bestsellera “What Does This Button Do?”, autobiografije pjevača Iron Maidena, Brucea Dickinsona. Iron Maiden su kasnih sedamdesetih 20. stoljeća predvodili su britansku rock i metal scenu te time postali pioniri tog glazbenog žanra. Pri tome je u fokusu pozornosti bio Bruce Dickinson, njihov drugi pjevač. Osim što je bio pjevač Iron Maidena više od 30 godina te imao solo karijeru, njegova svestranost vidi se i po tome što je bio poput pilot, poduzetnik, motivacijski govornik, romanopisac, proizvođač piva, radijski voditelj, scenarist i mačevalac svjetske klase. U knjizi se na jedistven način otkriva priča o odrastanju u Velikoj Britaniji, naglom usponu Maidena, filozofiji mačevanja, solo karijeri tijekom koje je posjetio i ratno Sarajevo i pobjedi nad bolešću.

10) DAVE GROHL – BIOGRAFIJA: NIRVANA, FOO FIGHTERS I DRUGE (NE)ZGODE

Još jedna biografija, u kojoj nije samo opisan život Davea Grohla, nego i glazbena scena Washingtona D.C., rađanje grungea u Seattleu itd. Knjiga je napisana vrlo detaljnim i kronoškim redoslijedom, opisane su sve Daveove životne faze – sviranja u različitim bendovima, počevši od Screama do Nirvane i Foo Fightersa, te mnogobrojni projekti poput Probota, Queens of the Stone Agea, Them Crooked Vulturesa. Nakon autobiografije pjevača Iron Maidena,  Brucea Dickinsona, i biografije frontmana grupe Queen, Freddieja Mercuryja, biografija Davea Grohla treće je biografsko izdanje glazbene knjižare Rockmark. Ujedno, to je prva knjiga o Daveu Grohlu i Foo Fightersima prevedena na hrvatski jezik.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime