Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Neka su dom duhovima, a u nekima ne smijete izuti cipele…

...ali ne možemo zamisliti svijet bez njih! Donosimo vam zanimljive činjenice o kazalištu!

Ah, ta divna kazališta! Postoje od davnina, ali nisu uvijek vezana uz lijepa događanja.  Kazališne daske čule su i brojne misteriozne priče, ali vidjela su i velike ljubavi kao i vrhunska ostvarenja ljudskog stvaralaštva.Nastala su kao rezultat ljudske sklonosti pričanju priča, a ljudska mašta je, kao što znamo – neiscrpna pa se tako i u povijesti ove umjetnosti može pronaći svakakvih informativnih, iznenađujućih, duhovitih pa i zastrašujućih zanimljivosti.

Od svojih početka, kazališne izvedbe imale su razne oblike i inačice u kojima su se koristili govor, geste, glazba, ples i spektakl, kombinirajući više različitih grana umjetnosti u jedan umjetnički oblik.

U današnje vrijeme osnovni tipovi kazališnih predstava su drame, od kojih su najpoznatije antičke, engleska, francuske i ruske, zatim komedije – koje uglavnom u prvi plan stavljaju smiješne strane ljudskog života te mjuzikli koje karakterizira zabavni karakter s govorenim dijalozima isprepletenim s glazbenim i plesnim točkama.

Ako uživate u kazališnim predstavama zasigurno će vas zaintrigirati i neke od sljedećih činjenica iz bogate povijesti ove umjetnosti:

 • Smatra se da je kazalište nastalo u antičkoj Grčkoj iz rituala koji su se održavali u čast boga Dioniza koji pak korijene vuku iz drevne grčke religijske ceremonije – u sklopu koje se zbor muškaraca za scenu odijevao u kozju kožu.
 • Sukladno tome, riječ “tragedija” potječe od grčkog izraza za “kozju pjesmu”
 • Riječ “kazalište” izvorno potječe od grčkog glagola “gledati”
 • Nakon izvedbi antički Grci radije su udarali nogama o pod nego aplaudirali rukama glumcima
 • Svjetski dan kazališta slavi se 27. ožujka. Taj datum zadržao se još od 1962. godine kada je u Parizu prvi puta otvorena “Theatre of Nations” sezona.
 • Zbog prevencije širenja neugodnih mirisa, u nekim američkim kazalištima, svojedobno je za vrijeme gledanje predstava bilo zabranjeno izuvanje cipela. S druge strane, izuvanje cipela bio je normalni običaj prilikom opuštanja za vrijeme gledanja predstava.

Robert E Blackmon GIF - Find & Share on GIPHY

 • Najduža predstava održana u kontinuitetu trajala je 23 sata, 33 minute i 54 sekunde, a održala se u New Jerseyju 27. srpnja 2010. Godine. Na repertoaru je bila “The Bald Soprano” Eugenea Ionescoa, zamišljena da glumci u neprekidnoj interakciji rade improvizacije u nasumičnim i potpuno besmislenim scenama.
 • Prema Aristotelu, zaplet je najvažniji dio dramske izvedbe.
 • U garderobama Walt Disney Worlda na Floridi nalazi se oko 1.2 milijuna kostima iz raznih predstava.
 • Jedna od najstarija predstava koja se još uvijek izvodi jest “The Persians”. Napisao ju je Aeschylus 472. godine prije Krista.
 • Jedno od najdugovječnijih modernijih kazališnih djela je ‘Phantom of the Opera’ Andrewa Lloyda Webbera. Od početka prikazivanja do danas korišteno je više od 300 posebno izrađenih fantomskih maski.

 • Londonsko kazalište “Shakespeare’s Globe” jedina je građevina u Londonu kojoj je i nakon glasovitog požara 1666. godine dozvoljeno postaviti tradicionalni slamnati krov.

View this post on Instagram

In response to #PullUpOrShutUp, today we have published data regarding diversity within Shakespeare’s Globe. We are committed to becoming a truly anti-racist, pro-equality organisation, and this will inform our recovery plan as we look to our short and long-term future. Action must be taken to dismantle systemic racism: as well as publishing our data, today we also share a statement of intent. In addition, we will work with our colleagues, practitioners and wider stakeholders to create a strategy and policies for much needed and lasting change. We will remain transparent on our journey towards equality. We acknowledge we have more work to do and we commit to doing it. Our diversity data for Shakespeare’s Globe, as well as our statement of intent, can be viewed on our blog (direct link in our bio). #ShakespearesGlobe

A post shared by Spookspeare's Globe 👻 (@the_globe) on

 • U Engleskoj je ženama bilo zabranjeno glumiti u kazalištima. Prva žena odigrala je ulogu u Shakespeareovoj predstavi tek 1660. godine, 44 godine nakon što je Shakespeare preminuo.
 • Broadway je najduža ulica u New Yorku. Zbog svjetala reklama nekad je bio poznat kao “Great White Way” (Velika Bijela Ulica).
 • Postoje 41 broadwayska kazališta, ali smo 4 nalaze se na samom Broadwayu.
 • Za razna kazališta vežu se mnogi mitovi i legende, a neka slove i kao ukleta pa se tako i za nekoliko broadwayskih kazališta smatra da su dom duhovima.

Pročitajte još...

Iznenađenje! – Kad se glazbenici potpuno neočekivano pojave u filmu

Ozzy, Lemmy, Kiedis i mnogi drugi pojavljuju se u cameo ulogama, a mi vam donosimo izbor filmova u kojima možete naići na poznate glazbenike.

Broadway – 10 zanimljivosti koje vjerojatno niste znali

Kazalište koje se proteže Manhattanovom prometnicom srce je njujorške kulture scene. Bez obzira jeste li ljubitelj kazališta ili ne, ove činjenice o Broadwayu zasigurno će vas zainteresirati

Glazbenici koji uz glazbena priznanja na policama imaju i kipiće Oscara

Zahvaljujući glazbenom doprinosu nominirani i na korak do kipića bili su Sting, Neil Young, U2, Bon Jovi te mnogi drugi, no ovoga puta pažnju smo usmjerili na glazbene zvijezde koje su pobijedile u nominiranim kategorijama

Uz “Retro ZKM na zahtjev” popularne predstave imate na dlanu!

Publika ima mogućnost uživati u predstavama gdje god kad kod želi te paralelno pomoći kazalištu! Na online repertoaru su Drakula, Alan Ford, Tartuffe, Crna knjiga, Kristofor Kolumbo, Galeb, Velika bilježnica, Noćni život...

Povezano

U vatrenu Španjolku i njezina zgodnog kolegu zaljubit ćete se na prvo čitanje, evo koju knjigu ne smijete propustiti

Ako ste tražili vikend-štivo uz koje ćete se dobro zabaviti te upoznati prezgodne likove, imamo pravu poslasticu za vas

Proljeće provodimo uz predstave kazališta Moruzgva!

Primarna misija tog mladog kazališta sa zagrebačkom adresom i mediteranskim imenom bila je progovoriti o statusu žene u našem, još uvijek, patrijarhalnom društvu

Teatar Erato predstavlja intrigantu dramsku komediju o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta

Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna?

Što je ukeireru i kako vam to drevno japansko načelo može promijeniti život?

Jednom kada prihvatite ono što vas okružuje, imat ćete prostora da mirno promatrate i primijetite da ste samo dio društva. Kao rezultat toga, lakše ćete razumjeti druga stajališta

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime