Subota, 23 ožujka, 2024

Plan za vikend u Zagrebu: Odgledati što više predstava na daskama koje život znače

Spremni smo vikende ispred televizora zamijeniti za one ispred dasaka koje život znače. Donosimo predstave u kojima uživamo ovog vikenda u metropoli

Pred nama je, ako ćemo se voditi vremenskom prognozom, kišoviti vikend u Zagrebu. Ne veselimo mu se previše, ali dobro nam dođe malo uzeti predah od užurbanog radnog tjedna. Uskoro nas očekuju i dva produžena vikenda, pa ovaj posljednji na gradskom safaltu želimo provesti što je zanimljivije moguće. 



Kulturna scena u Zagrebu sve je šarolikija, predstave su se vratile i kazališne dovorane su ponovno prepune. Kao ljubitelje predstava to nas veoma veseli i spremni smo vikende ispred televizora zamijeniti za one ispred dasaka koje život znače. Donosimo predstave u kojima uživamo ovog vikenda u metropoli. 

Predstava J.P. Shanleyja

Dramski studio Tirena će u petak 10. lipnja 2022., u 19:30 sati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka izvesti dramu “Sumnja” američkog književnika Johna Patricka Stanleya. Predstava će biti izvedena pod umjetničko-pedagoškim vodstvom Marije Šorše. U predstavi glume članovi dramskog studija Tirena, grupe ŠBNMŠ: Ernest Belošević, Ana Topić, Klara Mikolaci, Klara Krenek, Lara Šoštarić, Rebecca Frangen i Florijan Hajba.

“Sumnja” je Pulitzerovom nagradom ovjenčana drama Johna Patricka Shanleyja. Radnja je smještena u Bronxu 1964. godine i prati napore jedne redovnice i ravnateljice stroge i konzervativne katoličke škole da potvrdi svoju sumnju u neprimjerene odnose liberalnog i i popularnog župnika oca Flynna s jednim od učenika.

46. Dani satire Fadila Hadžića

U Satiričkom kazalištu Kerempuh od 3. do 21. lipnja održavaju se 46. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će izvedeno jedanaest predstava, i to iz Zagareba, Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva. Na zatvaranju festivala 21. lipnja nastupiti će Rade Šerbedžija uz pratnju glazbenog sastava Zapadni kolodvor.

Dane satire otvorila je predstava “Škrtac” u režiji Dore Ruždjak Podolski, adaptacije Tomislava Zajeca i ansambl Satiričkog kazališta Kerempuh. Od inozemnih predstava festivalska publika imati će priliku pogledati predstavu “64” Tene Stivičić u režiji Alise Stojanović i produkciji ateljea 212, “Kus petlić” Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića Narodnog pozorišta iz Subotice te “Nušićevu Protekciju” u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na danima satire gostuje i HNK Split s predstavom “Kukci…zaustavljena priča” Karela i Jozefa Čapeka, posljednjom predstavom prerano preminulog Saše Anočića. Iz Splita stiže i Playdrama s predstavom “Sretna ne bila” autorice Ivane Vuković, Petrwe Kovačić Botić, Ane Uršule Najev, Ane Marije Vuković i Helene Petković u režiji Helene Petković. Usklopu festivala biti će izvedena i predstava ‘Kad je stao svijet’ Dore Delbianco u režiji Vite Taufera nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i INK Pula.

Od zagrebačkih kazališta nastupiti će Teatar Exit s “Realistima” Jure Karasa u režiji Matka Raguža, KunstTeatar i pisac Espi Tomičić s predstavom “Ti si prvi hrabar” redatelja Ivana Penovića te HNK Zagreb s Gogoljevim “Revizorom” u režiji Sergeja Potapova.

Djetinjstvo u Agramu

Na samom kraju sezone stigla je prilika da još jednom pogledate “Djetinjstvo u Agramu” redateljice Senke Bulić. Od 7. do 9. lipnja u KUC Travno očekuje vas ansambl u sastavu koji čine: Andrej Dojkić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Sven Medvešček i Siniša Ružić.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime